Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021
Δελτίο Τύπου
Πάνω από 310 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη εργαζομένων, παραγωγών, επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και πληγέντων από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων της περιοχής
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες – διαχρονικά, αλλά και ειδικά σήμερα, εν μέσω της πρωτοφανούς δοκιμασίας που βιώνει, και, η πατρίδα μας – στην κοινωνική συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Αφουγκράζεται τις ανάγκες τους και προσπαθεί, με άμεσα, στοχευμένα, αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα, να τις στηρίξει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκει τη διάδραση, την ώσμωση ιδεών και γενικότερα τον εποικοδομητικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρουσιάστηκαν οι δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών Φορέων ανέπτυξαν στον κ. Σταϊκούρα τις θέσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.
Κατά την παρουσίασή του, ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά τον τελευταίο ταραχώδη χρόνο της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στηρίζει στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που εκτείνονται σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς, υπερβαίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν υλοποιηθεί, μέχρι σήμερα, μέτρα συνολικού ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν:
1ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, από την αρχή της πανδημίας, με μέτρα συνολικού ύψους 185 εκατ. ευρώ, που εξειδικεύονται ως εξής:
- 102 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν συνολικά, μέσω των έξι κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 822 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.978 ευρώ.
- 11 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού στις επιχειρήσεις.
- 47 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 492 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
- 25 εκατ. ευρώ έχουν λάβει οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Από τα 185 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:
- τα 87 εκατ. ευρώ αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου,
- τα 54 εκατ. ευρώ αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας,
- τα 44 εκατ. ευρώ αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.
2ον. Παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές
Α. Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τoν σεισμό της 30ής.11.2020
Η συνολική χρηματοδότηση – είτε μέσω χορηγήσεων, είτε μέσω πιστώσεων, είτε μέσω εξασφαλίσεων – κατανέμεται σε:
- 050.000 ευρώ προς τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για επιδιορθώσεις υποδομών, αποκαταστάσεις δικτύων, κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μελέτες, πρώτες ανάγκες, μέτρα αντιστήριξης και άλλες δαπάνες εκτάκτου ανάγκης και αποκατάστασης ζημιών.
Τα ποσά αυτά έχουν εξασφαλισθεί και για τα 2.800.000 ευρώ αναμένεται η πίστωση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
- 390.000 ευρώ προς τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για την κοινωνική προστασία, μέσω της χορήγησης επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, καθώς και απλών κατασκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση της οικοσκευής, σε πολίτες των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.
- 000 ευρώ προς τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για την αποκατάσταση δικτύων και υποδομών.
- 000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στη διαχείριση ζημιών από τον σεισμό.
- 000 ευρώ για την προμήθεια και τη μεταφορά προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών για τα σχολεία των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, μέσω της «Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.», από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- 091.000 ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και το κάστρο Πυθαγορίου Σάμου, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- 810.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, καθώς τις επιδιορθώσεις και αναπτύξεις των λιμένων του νησιού, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
- 123.840 ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.
- 520.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τον σεισμό, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.
- 856 ευρώ για τη χορήγηση ενίσχυσης, με τη μορφή προκαταβολής επί της επιχορήγησης, σε 245 επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από τον σεισμό είτε από τις πλημμύρες της 30ής Οκτωβρίου 2020.
Β. Περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης
- Παράταση φορολογικών δηλώσεων και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.
1.1 Παράταση δηλώσεων:
Παράταση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος: Έως 30-11-2020 (Β΄ 4837).
Παράταση υποβολής τελών και λοιπών φορολογιών: Έως 30-11-2020 (Β΄ 4843).
Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ: Έως 30-11-2020 (Β΄ 4797).
1.2 Αναστολή υποχρεώσεων:
Δυνάμει της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β΄ 4926), μέχρι και την 30ή-4-2021:
Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στους Δήμους Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που λήγουν ή έληξαν από 30-10-2020 μέχρι και 30-4-2021.
Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Αναστέλλεται η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 30ή-10-2020 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στους Δήμους Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
- Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
- Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές.
Με τη διάταξη του άρ. 43 του ν.4753/2020, αναστέλλεται, έως 30.11.2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής ενέργειας επί της ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και ό,τι ακολούθησε αυτού, περιλαμβάνοντας, ουσιαστικά, τις περιπτώσεις πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων.
- Προστασία των θέσεων εργασίας στις σεισμόπληκτες περιοχές και προστασία των ανέργων.
4.1 Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στις πληττόμενες περιοχές από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί ένεκα του ανωτέρω φαινομένου και όχι πέραν των 3 μηνών.
Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το παρόν, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ. Παράλληλα, θα θεσπιστεί πρόβλεψη στήριξης των εργαζομένων για τις περιπτώσεις όσων απώλεσαν τη θέση εργασίας τους μετά τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020.
4.2. Ανακοίνωση ΟΑΕΔ 03.11.2020:
Ολοκληρώθηκε η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2020 στη Σάμο και στην Ικαρία, όπως είχε ανακοινώσει η Διοίκηση του Οργανισμού. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υπάγονται στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Σάμου και του Αγ. Κηρύκου Ικαρίας που υποχρεούνται να ανανεώσουν το δελτίο ανεργίας τους κατά το παραπάνω διάστημα, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης. Η αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας αποσκοπεί στη διευκόλυνση των ανέργων των πληγεισών περιοχών.
- Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές.
Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή της 30ής Οκτωβρίου 2020 και έχουν υποστεί ζημιές, σε συνέχεια σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης οριοθέτησης της φυσικής καταστροφής, δύνανται να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την οποία προβλέπεται: (α) κεφαλαιοποίηση ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται, (β) αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες και (γ) δοσοποίηση των οφειλομένων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φυσικής καταστροφής της 30ής Οκτωβρίου 2020 και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή, με την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.
3ον. Παρεμβάσεις στήριξης του αγροτικού τομέα
Με τον πρωτογενή τομέα να αποτελεί, σταθερά, κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, στηρίζουμε και ενισχύουμε, στον μέγιστο βαθμό, τους παραγωγούς της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ άλλων, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:
Α. Χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το Προσωρινό Πλαίσιο, ύψους:
- 456.001 ευρώ στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.
- 400 ευρώ στον τομέα της παραγωγής Ανθέων.
- 000 ευρώ στους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών.
- 506 ευρώ στους τομείς: α) της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, β) του πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, γ) της ανοιξιάτικης πατάτας, δ) των θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης σε Τομάτες, Αγγούρια και Μελιτζάνες.
Β. Καταβλήθηκαν, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων:
- 941.300 ευρώ στους ελαιοκαλλιεργητές παραγωγής ελαιολάδου.
- 533 ευρώ στους αλιείς για την παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων τους.
4ον. Παρεμβάσεις στα πεδία των Αποκρατικοποιήσεων και των Επενδύσεων
- Μαρίνα Χίου
Στις 8.8.2019 υπογράφηκε η Σύμβαση Παραχώρησης για 40 έτη.
Στις 6.2.2020 ολοκληρώθηκε η οικονομική συναλλαγή.
- Κεντρικό Λιμάνι Χίου
Αναμένεται διαγωνιστική διαδικασία για τις δύο προβλήτες εντός της λιμενολεκάνης.
5ον. Λοιπές παρεμβάσεις
- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων μικρών, ακριτικών νησιών
Απαλλάξαμε από τον ΕΝΦΙΑ τα δικαιώματα επί ακινήτων φυσικών προσώπων, φορολογικών κατοίκων Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε μικρά ακριτικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων.
Ορισμένα από αυτά τα νησιά ανήκουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
- Παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο και Χίο έως τις 30.06.2021
Η παράταση των μειωμένων συντελεστών για ακόμα ένα εξάμηνο κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου να στηριχθεί η τοπική οικονομία σε αυτά τα νησιά, που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συνολικού ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα ότι, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, στηρίζουν έγκαιρα, μεθοδικά και αποφασιστικά, επιχειρήσεις, παραγωγούς και εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν όρθιοι από τη μάχη της υγειονομικής κρίσης και κάθε άλλη δοκιμασία και πρόκληση. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με “πυξίδα” την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετα-κορονοϊό εποχή».
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου κ. Ευστράτιος Κύτελης, ο Δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γεώργιος Στάντζος, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτριος Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Νικόλαος Καλαμπόγιας και ο Ειδικός Σύμβουλος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Λουκάς Λουκάς.
Από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, έδωσαν το «παρών» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) κ. Παναγιώτης Μπαρούτης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κ. Στράτος Μανωλακέλλης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γεώργιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γεώργιος Τούμπος, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου κ. Γιάννης Σκούτας, ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική κ. Χρυσόστομος Ψάρρας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ιχθυοκαλλιεργειών “FORKYS” κ. Μιχάλης Μαρίνος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Δημήτρης Βατής, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Xίου & Έφορος Διεθνών Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κα. Αντιγόνη Μαϊστράλη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Σάμου κ. Μάνος Βαλής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου κ. Στέλιος Μάντζαρης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων Νομού Σάμου κ. Μάριος Μπακόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου κ. Μανώλης Γιοκαρίνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου κ. Τριαντάφυλλος Καββάδας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μούδρου κ. Νικόλαος Στενός, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας κ. Αλέξανδρος Φραντζής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Ασπίδα» κ. Νικόλαος Γιαννάκας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Χίου κ. Κωνσταντίνος Βεζέρης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου κ. Παναγιώτης Μπαντούνας.
Επίσης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας των νομών Λέσβου, Χίου και Σάμου.