Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
Συνέντευξη με αντικείμενο την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του 2ου κύκλου επισκέψεών μου στις έδρες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Θυμίζω ότι σκοπός αυτών είναι η οικοδόμηση συστηματικής συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς, η αξιολόγηση της πορείας επίλυσης των ζητημάτων που ετέθησαν κατά τον πρώτο κύκλο επισκέψεων, η κοινωνική λογοδοσία των πεπραγμένων μου ως προς τα θέματα που αναδείχθηκαν, η επικαιροποίηση των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κάθε περιοχής και ο σχεδιασμός βημάτων για την προώθηση, στο μέτρο του εφικτού, της επίλυσης τοπικών προβλημάτων.
Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης, θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τους Δημάρχους και τους συνεργάτες τους, καθώς και τους εκπροσώπους φορέων των τοπικών κοινωνιών, για τη φιλοξενία, τη συμμετοχή και τη διάθεση «οικοδόμησης» συστηματικής συνεργασίας στην προσπάθεια που πέρυσι ξεκινήσαμε.
Υπενθυμίζω ότι πριν ένα χρόνο, στην ίδια αίθουσα, σας είχα ενημερώσει για την πρωτοβουλία μου με τίτλο «Όλοι μαζί, με σχέδιο, για τη Φθιώτιδα του 2030», στο πλαίσιο της οποίας καθιέρωσα το 1ο εξάμηνο κάθε έτους επισκέψεις εργασίας στις έδρες των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.
Έτσι λοιπόν σήμερα, είμαι εδώ, συνεπής στο ραντεβού μας, να λογοδοτήσω για τα πεπραγμένα μου το χρόνο που πέρασε και να καταθέσω, δημόσια, τις θέσεις μου για τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή μας.
Φίλες και Φίλοι,
Ο δεύτερος κύκλος επισκέψεων και συνεργασιών στους Δήμους ξεκίνησε από το Δήμο Δομοκού, στις 09.03.2018.
Συνεχίστηκε στο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, στις 26.03.2018, στο Δήμο Μακρακώμης, στις 04.05.2018, στο Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, στις 14.05.2018, στο Δήμο Λοκρών, στις 18.05.2018, και στο Δήμο Στυλίδας, στις 25.05.2018.
Ολοκληρώθηκε στο Δήμο Λαμιέων, στις 25.06.2018.
Τέλος, ακολούθησε η συνεργασία που είχα σήμερα, για το σύνολο των θεμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραΐσκο, τον οποίο δημόσια ευχαριστώ.
Κατά τη διάρκεια του 2ου κύκλου των επισκέψεών μου, επιβεβαιώθηκαν παλαιότερα και αναδείχθηκαν νέα προβλήματα.
Προβλήματα ποικίλα, αρκετά δε έντονα και πιεστικά.
Προβλήματα που άπτονται σχεδόν όλων των τομέων της δημόσιας σφαίρας.
Σας καταθέτω αναλυτικούς Πίνακες με αυτά τα προβλήματα, που αναδείχθηκαν τόσο στον 1ο όσο και στον 2ο κύκλο συναντήσεών μου, καθώς και τις μέχρι σήμερα σχετικές πρωτοβουλίες μου.
Θα αναδείξω ορισμένα εξ’ αυτών:
1ον. Σχεδόν σε όλες τις επισκέψεις μου, τέθηκε το μείζον ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη και της περιουσίας του, καθώς η εγκληματικότητα, σύμφωνα με τα βιώματά τους, είναι αυξημένη και βαίνει αυξανόμενη.
Στις συνεχείς Ερωτήσεις μου (Ερώτηση για αστυνόμευση στο Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας [27.11.2017], Ερώτηση για αστυνόμευση στο Δήμο Λοκρών [23.02.2018], Ερώτηση για αστυνόμευση στο Δήμο Δομοκού [13.03.2018], Ερώτηση για παραβατικότητα στην Πλατεία Πάρκου της Λαμίας [05.06.2018]), το Υπουργείο, προφανώς εν μέσω μιας ακόμη αυταπάτης, αρκείται να απαντάει πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας!
[Συνημμένο 1]
Αγνοώντας, τεχνηέντως, τον αριθμό των περιστατικών που δεν φτάνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες ή αυτά που δεν καταγράφονται.
Αμφισβητώντας τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πολιτών.
Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσω, πως το 2017, οι οργανικές θέσεις στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας μειώθηκαν, σε αντίθεση με το 2014, όταν είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Σε συνάντηση δε βουλευτών και εκπροσώπων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, τον Μάιο του 2017, επισημάνθηκε η μείωση των οργανικών θέσεων, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η μεταβολή, και το ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η μοναδική η οποία δεν διαθέτει Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.
Τότε, η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε για την ίδρυση Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στη Λαμία, αυξάνοντας έτσι και τις οργανικές θέσεις στη Φθιώτιδα.
Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, και αφού επανήλθα με σχετική Ερώτηση [16.04.2018], ο Υπουργός μετέτρεψε τη σχετική δέσμευση του Μαΐου του 2017, σε πιθανό ενδεχόμενο, που θα εξεταστεί…
Ακόμη και χθες, το Υπουργείο απάντησε πως «ουδέν νεότερο έχουμε να προσθέσουμε»…
[Συνημμένο 2]
2ον. Στο κρίσιμο ζήτημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας:
Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του ισχνού κατά γενική ομολογία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, λόγω διαχρονικών εγγενών αδυναμιών της περιοχής μας για τη διαμόρφωση και ενίσχυση των προϋποθέσεων ανάπτυξής του.
Ίδρυσε όμως Σχολή Θετικών Επιστημών, με νέο Τμήμα Πληροφορικής, με αποτέλεσμα οι φοιτητές σήμερα στην πόλη μας να έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Ίδρυσε Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο και λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία.
Ενισχύθηκε η Σχολή με νέα μέλη ΔΕΠ και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Εξασφαλίστηκε η έδρα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας να είναι η Λαμία.
Ιδρύθηκε «Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής και Επιχειρηματικής Καινοτομίας» στην Κεντρική Ελλάδα, με την έδρα του «Δικτύου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» και τριών τμημάτων έρευνας στη Λαμία.
Προχώρησαν διαδικασίες και εξασφαλίστηκαν πόροι για τη δημιουργία νέων κτιριακών υποδομών.
Συνεπώς, επί προηγούμενης Κυβέρνησης, ενισχύθηκε ουσιαστικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή μας και εντάχθηκε η Λαμία, οργανικά, στον εθνικό χάρτη Έρευνας και Καινοτομίας.
Αυτά βέβαια τα στοιχεία, γνωστά σε όλους, δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
Δυστυχώς, η σημερινή Κυβέρνηση, τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν προσέθεσε κάτι στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας, αλλά αφαίρεσε κεκτημένα και όπως φαίνεται, σχεδιάζει την περαιτέρω υποβάθμισή της.
Η θέση μου είναι ξεκάθαρη, δημόσια καταγεγραμμένη εδώ και πολλούς μήνες.
[Συνημμένο 3]
Βέλτιστη λύση είναι η άμεση επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, γιατί σήμερα, σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει πληρέστερη λειτουργία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Λαμία.
Η συγκρότηση πρέπει να γίνει πάνω στην υφιστάμενη Σχολή Θετικών Επιστημών, με ταυτόχρονη ίδρυση τουλάχιστον 2 νέων τμημάτων και μίας νέας Σχολής με 2 τμήματα.
Δηλαδή η Λαμία, για να αρχίσει να κλείνει την «ψαλίδα» με τις έδρες των άλλων Περιφερειών της χώρας, πρέπει άμεσα να αποκτήσει τουλάχιστον 2 Σχολές με 6 Τμήματα.
Και να προχωρήσουν οι διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει για τη διεύρυνση των κτιριακών υποδομών.
Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί ή μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί.
3ον. Στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας και το πολύπαθο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας:
Υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στην αναβάθμισή του, μέσω του νέου Οργανισμού του, ο οποίος προβλέπει αύξηση του αριθμού κλινών από 340 σε 407 και αύξηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ το επιχορήγησε, εκτός Προϋπολογισμού του, για προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
[Συνημμένο 4]
Έκτοτε, η πορεία και η λειτουργία του Νοσοκομείου ήταν φθίνουσα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του.
Απουσία διοίκησης και Διοικητικού Συμβουλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταγενέστερη αλλαγή διοίκησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, έλλειψη προσωπικού σε οργανικές θέσεις, προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, κλείσιμο ή υπολειτουργία κλινικών, προβλήματα φύλαξης, στέγασης και σίτισης κ.α.
Αυτά τα έχετε και τα έχω θίξει επανειλημμένα, με πληθώρα Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων που έχω καταθέσει, οι περισσότερες εκ των οποίων ουδέποτε απαντήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
Και κάτι ακόμη, σε ότι αφορά ειδικά στο ζήτημα του αξονικού τομογράφου:
Οι πόροι για την προμήθεια νέου ήταν εξασφαλισμένοι από το 2014.
Η δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, έστω και με καθυστέρηση, δημόσια κατατεθειμένη στη Βουλή, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής μου, από το 2016.
[Συνημμένο 5]
Και όμως μέχρι σήμερα, νέος αξονικός τομογράφος δεν υπάρχει.
Με το κόστος συντήρησης του υπάρχοντος, να είναι όσο η αγορά ενός καινούργιου!
[Συνημμένο 6]
Σήμερα, φαίνεται να δρομολογείται η προμήθεια ενός καινούργιου, εξελιγμένου αξονικού τομογράφου, αξιοποιώντας τα χρήματα του 2014 και προσθέτοντας ισόποσους πόρους.
Εύχομαι, έστω και μετά την αδιανόητη καθυστέρηση των τελευταίων ετών, η διαδικασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία.
Προσωπικά, σε αντίθεση με την πρακτική μηδενισμού που ακολουθούν ορισμένοι στην περιοχή μας, χαιρετίζω κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του τόπου μας, από όπου και αν προέρχεται.
Πρέπει όλοι μας να μάθουμε να χτίζουμε πάνω σε θετικές πρωτοβουλίες του παρελθόντος, και όχι να τις γκρεμίζουμε, επειδή τις έκαναν ή τις δρομολόγησαν κάποιοι άλλοι, για να φανεί, για μικροπολιτικές – ξεπερασμένες από την εποχή – σκοπιμότητες, ότι τώρα γίνεται δήθεν δουλειά…
Γιατί τελικά, το μόνο αποτέλεσμα είναι η σώρευση τεράστιου κόστους για τους συμπολίτες μας…
4ον. Ως προς το ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας:
Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε, το 2014, σε τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της.
Τροποποίηση που δίνει περιθώρια εξέλιξης στην Έκθεση και η οποία χαιρετίστηκε από τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής και τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.
Η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ούτε αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη!
Απεναντίας, αδράνεια, έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία, πολλαπλές διοικητικές αναταράξεις και παραιτήσεις, αόριστες, ασαφείς και διαχρονικά πανομοιότητες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχω θέσει μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οδήγησαν, πέρυσι, στην ακύρωση της διοργάνωσης της 51ης ΠΕΛ και φέτος, στη μη διοργάνωσή της κατά την προγραμματισμένη περίοδο.
Η θέση μου είναι σαφής και δημόσια διατυπωμένη.
[Συνημμένο 7]
Να επιδιωχθεί συνεργασία με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο και να αξιοποιηθεί η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΠΕΛ που προβλέπει διεύρυνση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της Έκθεσης.
Υπενθυμίζω ότι τότε, στις 09.02.2017, στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έφερα σε επαφή την Διοίκηση της ΔΕΘ με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για το σκοπό αυτό.
Η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας διαθέτει πολλά, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αμφιβάλλω αν η σημερινή Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και, κυρίως, αν έχει την ικανότητα και βούληση να αξιοποιήσει.
Εξάλλου, ακόμη περιμένουμε την Κυβέρνηση να μας παρουσιάσει το σχέδιό της…
5ον. Ως προς το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ:
Η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση της σύμβασης μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων του Δημοσίου και στην παράταση της απόρριψης των μεταλλευτικών σκουριών, εκταμίευσε ποσό επιστροφής φόρου ύψους 22,2 εκατ. ευρώ, παρείχε προσωρινή έκπτωση για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καθιέρωσε την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία.
Η σημερινή Κυβέρνηση, με εξαίρεση την πράγματι θετική ρύθμιση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με την ΔΕΗ, η οποία βέβαια δεν υλοποιείται, επιδεικνύει απόλυτη αδράνεια.
Ο Υπουργός Οικονομικών, από το 2015, σε απαντήσεις του σε συνεχείς Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις μου, επαναλάμβανε μονότονα ότι «η αναδιοργάνωση και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της εταιρίας εξετάζεται ως άμεση προτεραιότητα».
[Συνημμένο 8]
Από το 2015, και είμαστε στο 2018!
Γι’ αυτό και πλέον δεν απαντάει στις σχετικές, 9 τον αριθμό, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις μου…
Η τελευταία που απαντήθηκε πηγαίνει πίσω, στον Ιούλιο του 2016!
Ο Πρωθυπουργός, από τη Λαμία, τον Ιούλιο του 2017, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας «στρατηγικού σχεδίου» για την εταιρεία.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνάντηση στο Υπουργείο με το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, στις 29 Μαρτίου 2018, δεσμεύτηκε πως εντός του Μαΐου, η Κυβέρνηση «θα ανοίξει τα χαρτιά της» και θα παρουσιάσει το σχέδιό της για την εταιρία, αφήνοντας παράλληλα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Από τις δεσμεύσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «δημόσιο χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας», η Κυβέρνηση πέρασε στο «όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά»…
Ξανά αυταπάτες…
Βρισκόμαστε στον Ιούλιο και το Υπουργείο σιωπά ανησυχητικά…
Η θέση μου, όπως αυτή έχει διατυπωθεί, είναι πως πρέπει άμεσα να διαμορφωθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη λειτουργική βιωσιμότητα της επιχείρησης και όλες τις θέσεις απασχόλησης.
6ον. Ως προς τη σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι:
Ήδη, από τις 04.10.2016, απέστειλα δημοσιευμένη επιστολή – πρότασή μου προς τους αρμόδιους Υπουργούς, για ανάπτυξη τουριστικής/θεματικής διαδρομής στην παλαιά σιδηροδρομική γραμμή Τιθορέα – Λιανοκλάδι.
[Συνημμένο 9]
Επιπλέον, στις 10 Μαΐου 2018, κατέθεσα σχετική Ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σχετικά με τη διακοπή της γραμμής και τα περιστατικά κλοπών που έχουν παρατηρηθεί.
[Συνημμένο 10]
Χαίρομαι που αυτό το θέμα φαίνεται να λύνεται και χαιρετίζω τη θετική αυτή εξέλιξη.
Φίλες και Φίλοι,
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω τη φράση που είχα πει κατά τη περυσινή μας συνάντηση: «Το μέλλον το κατακτούν οι κοινωνίες που το σχεδιάζουν».
Θεωρώ ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη μιας περιοχής ή μιας χώρας, είναι μία συνεχής και συμμετοχική διαδικασία.
Η διαρκής και εποικοδομητική συμβολή σε αυτή αποτελεί χρέος για την καθεμιά και τον καθένα μας.
Η χώρα και η περιοχή μας έχουν ανάγκη από ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες.
Ο λαϊκισμός, η πολιτική αδράνεια και η στρεψοδικία περισσεύουν, και οι πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν αυτά, σύντομα θα λάβουν τις απαντήσεις τους από τους πολίτες.
Από την πλευρά μου, έχοντας κάνει τη συνειδητή επιλογή να συμμετέχω στις δημιουργικές και ουσιαστικά προοδευτικές δυνάμεις της περιοχής μας, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω, συλλογικά, εντατικά και συντεταγμένα, για να προωθήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ευημερία της χώρας, της περιοχής και των πολιτών.
Ανανεώνω το ραντεβού μας, με την βοήθεια του Θεού, επί της συγκεκριμένης διαδικασίας, για την επόμενη χρονιά.
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
2018.7.3 ΔΤ – Τοποθέτηση στη Συνέντευξη Τύπου για τη Φθιώτιδα