- Χρήστος Κων. Σταϊκούρας - https://cstaikouras.gr -

Βουλή: Απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε Επίκαιρες Ερωτήσεις (video) | 25.10.2021

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου – Απαντήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε Επίκαιρες Ερωτήσεις

 

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη

 

Αξιότιμε κε. Συνάδελφε,

Μετά τον σεισμό – της 27ης Σεπτεμβρίου – στην Κρήτη, θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για την κρατική αρωγή προς φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν, και προωθήθηκε η υλοποίηση στοχευμένων οικονομικών μέτρων στήριξης τόσο των πληγέντων όσο και αποκατάστασης των περιοχών.

Παράλληλα, επεκτάθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr, ώστε να χορηγηθούν μέσω αυτής οι σχετικές ενισχύσεις.

Ειδικότερα, υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο Ερώτημά σας, τα εξής:

1ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής, έναντι της στεγαστικής συνδρομής σε ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, ύψους 14.000 ευρώ ή 8.000 ευρώ ή 3.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των εκτιμώμενων ζημιών.

Δικαιούχοι είναι προφανώς ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιριακών επαγγελματικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και λοιπών μη επαγγελματικής χρήσης κτιρίων, που υπέστησαν βλάβες από τον σεισμό, όπως αυτά προκύπτουν από την τελευταία δήλωση περιουσιακής κατάστασης (έντυπο Ε9).

 

2ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής για αποζημίωση οικοσκευής σε φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί, ύψους 6.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στην κατοικία.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν ακίνητα, ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, τα οποία έχουν πληγεί από τον σεισμό και έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή είναι μισθωτές – με εξαίρεση τους μισθωτές των βραχυχρόνιων μισθώσεων – ή η κατοικία τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν – με εξαίρεση αυτές για τις οποίες δεν υφίσταται δήλωση μίσθωσης.

 

3ον. Η χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι της επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής, ύψους 8.000 ευρώ ή 4.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος των ζημιών στις εγκαταστάσεις.

Δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ.

 

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα arogi.gov.gr άνοιξε την 6η Οκτωβρίου και δέχεται αιτήσεις για περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών – Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί από τον σεισμό, όπως αυτές καθορίζονται στις σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Σε δεύτερη φάση, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, δυνάμει των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, όπως αποτυπώνεται σε προχθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, η πλατφόρμα επεκτάθηκε και για τους πληγέντες σε λοιπές περιοχές που έχουν χτυπηθεί από τον σεισμό και μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στην περίμετρο των δικαιούχων πρώτης αρωγής.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Αξιότιμε κε. Συνάδελφε,

Αναφορικά με το ερώτημά σας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα καταβολής της προκαταβολής στους πληγέντες, αυτό συμβαδίζει απόλυτα με την πορεία αιτήσεων και τη ροή της επεξεργασίας αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σας ενημερώνω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί, μέχρι σήμερα, σε καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.059 δικαιούχους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Κρήτη.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να αναφέρω ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί στην υλοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης για τους πληγέντες.

Ενδεικτικά, υπενθυμίζω τα ακόλουθα:

1ον. Παρατείνεται και αναστέλλεται η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, όσων διαμένουν ή/και δραστηριοποιούνται στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, με σκοπό την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από τον σεισμό.

 

2ον. Όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες-μέλη της θα σταθούν αρωγοί – με κάθε πρόσφορο τρόπο – στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, προχωρώντας – κατά περίπτωση – σε βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, προσωρινή ρύθμιση οφειλών, βραχυχρόνια αναστολή κατασχέσεων.

 

3ον. Έχει ήδη κατατεθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, στον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, ένα πρώτο χρηματικό ποσό, που προορίζεται ειδικά για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων.

 

 

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα -Ηλία Αρσένη για τη διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης της ΒΙΠΕΘ

 

 

Κύριε Συνάδελφε,

Αρχικώς να επισημάνω ότι διερευνάται η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ ΕΥΑΘ και ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, και σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, δεν έχει επέλθει ακόμα συμφωνία.

Βέβαια, αμοιβαία πρόθεση της ΕΥΑΘ και της ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ είναι να περιέλθει στην τελευταία η διαχείριση της ύδρευσης και αποχέτευσης της ΒΙΠΕΘ, δίνοντας τέλος στο αναποτελεσματικό – όπως αποδείχθηκε – σημερινό καθεστώς, όπου είχε ανατεθεί στην ΕΥΑΘ η διαχείριση αμιγώς βιομηχανικών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που εκπονήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα από την επιβαρυντική – περιβαλλοντικά – λειτουργία, ιδιαίτερα των βυρσοδεψείων στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, προβλέφθηκε η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων αυτών στη ΒΙΠΕΘ, και η ανάληψη της διαχείρισης των υγρών – βιομηχανικών – αποβλήτων από την υπό σύσταση τότε ΕΥΑΘ.

Πράγματι, μετά τη σύσταση της ΕΥΑΘ, η ΕΤΒΑ (και ως διάδοχός της η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ), έπαυσε να παρέχει υπηρεσίες αποχέτευσης στις βιομηχανίες της ΒΙΠΕΘ, διατήρησε όμως τις λοιπές ευθύνες της, ως φορέας διοίκησης και διαχείρισης.

Η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ διατήρησε επίσης την κυριότητα της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων, την οποία έχει ως σήμερα.

Κατά συνέπεια, η μονάδα καθαρισμού αποβλήτων δεν ανήκει στην ΕΥΑΘ, επομένως δεν τίθεται θέμα παραχώρησης και παραβίασης του ιδρυτικού της Νόμου.

Ο προαναφερόμενος σχεδιασμός αποδείχθηκε στην πράξη δυσλειτουργικός και οικονομοτεχνικά ατελέσφορος για την ΕΥΑΘ, κατά κύριο λόγο διότι η διαστασιολόγηση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης δεν επέτρεπε την παραλαβή για επεξεργασία βιομηχανικών αποβλήτων του όγκου και της ποιότητας που παράγονται από τις βιομηχανίες της ΒΙΠΕΘ.

Παράλληλα, σημαντικών βελτιώσεων χρήζουν και οι υποδομές ύδρευσης (δίκτυο, αντλιοστάσια, υδρόμετρα), στις οποίες, με το παρόν καθεστώς λειτουργίας, δεν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει ούτε η ΕΥΑΘ, ούτε η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ.

Η μεν ΕΥΑΘ διότι δεν έχει την κυριότητα των υποδομών, η δε ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ διότι δεν διαθέτει τη λειτουργική εκμετάλλευση των υποδομών αυτών.

Η ΕΥΑΘ, επίσης, δεν διαθέτει την λειτουργική οργάνωση και την πρόσβαση στα δεδομένα των επιχειρήσεων για τον αναλογικό επιμερισμό και την ανάκτηση του κόστους διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η απεμπλοκή της ΕΥΑΘ από τη λειτουργία της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων αποτέλεσε σταθερό στόχο των τριών τελευταίων διοικήσεων της ΕΥΑΘ, από το 2013 και εντεύθεν.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Κύριε Συνάδελφε,

Με τη συζητούμενη συνεργασία θα επέλθει εξορθολογισμός στη λειτουργία της ύδρευσης και αποχέτευσης των επιχειρήσεων της ΒΙΠΕΘ, καθόσον:

1ον. Η ΕΥΑΘ δεν θα έχει πλέον την ευθύνη για μία δραστηριότητα η οποία εκφεύγει της κοινωνικής και επιχειρηματικής της αποστολής.

2ον. Το σύνολο των υπηρεσιών εξυπηρέτησης που παρέχονται στη ΒΙΠΕΘ θα περιέλθει σε έναν, τον κατεξοχήν αρμόδιο, φορέα, δηλαδή την ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, η οποία διαθέτει τη σχετική τεχνογνωσία, εφόσον η ίδια κατασκεύασε τα δίκτυα στην περιοχή της ΒΙΠΕΘ, λειτουργούσε μέχρι το 2003 τον τομέα της αποχέτευσης, και διαχειρίζεται επιτυχώς διάφορες ΒΙΠΕ, όπως αυτή των Πατρών και του Ηρακλείου.

3ον. Οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται από εκσυγχρονισμένες υποδομές, οι οποίες είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για τη δική τους βιομηχανική δραστηριότητα, με αυτονόητο εξορθολογισμό του κόστους και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Τέλος, επισημαίνεται ότι το παρόν καθεστώς λειτουργίας είναι οικονομικά ζημιογόνο για την ΕΥΑΘ, οδηγώντας στην πραγματικότητα στο να επιχορηγούν οι οικιακοί και εμπορικοί καταναλωτές της Θεσσαλονίκης την αποχέτευση των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Ζητούμενο για την ΕΥΑΘ, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξής της, είναι να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του βασικού της αντικειμένου, διαθέτοντας τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους της για την επέκταση της ύδρευσης και αποχέτευσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τους όμορους Δήμους, που εδώ και χρόνια ζητούν να ενταχθούν στο δίκτυο της ΕΥΑΘ.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η συζητούμενη συνεργασία, τους όρους της οποίας διερευνά η Συμφωνία Εμπιστευτικότητας, θα υλοποιηθεί μόνον εφόσον τεκμηριωθεί, με τη δέουσα μελέτη σκοπιμότητας, η ικανοποίηση των προαναφερθέντων στόχων.

Με την υπογραφείσα συμφωνία οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ως είθισται, τα όποια οικονομικά και τεχνικά στοιχεία ανταλλάξουν για τις ανάγκες της τεκμηρίωσης, να καλύπτονται με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

 

 

 

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Τσίπρα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

 

Κύριε Συνάδελφε,

Επί της αρχής, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η Κυβέρνηση, μέσω των κύριων εκφραστών της για την Εταιρεία, δηλαδή του μετόχου Υπουργείου Οικονομικών και του εποπτεύοντος Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ως στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των ΕΑΣ, και όχι την απαξίωσή τους, όπως αναφέρετε στην Ερώτησή σας.

Μάλλον «εξ ιδίων, κρίνετε τα αλλότρια».

Σήμερα, τα δύο Υπουργεία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μελλοντική ανάπτυξη των ΕΑΣ, αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Από τον Σεπτέμβριο του 2019, η Εταιρεία έχει ενισχυθεί με περίπου 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ αφορούν κεφαλαιοποίηση χρεών από τις καταπτώσεις εγγυημένων δανείων, και τα 50 εκατ. ευρώ συνιστούν άμεση καταβολή μετρητών.

Η τελευταία κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, έγινε τον Απρίλιο του 2021.

Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, ύψους 29 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών της, από τα οποία 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για εξόφληση υποχρεώσεων σε τρίτους, 4 εκατ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες και 10 εκατ. ευρώ για προμήθεια πρώτων υλών παραγωγής.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης παραγγελιών προς την Εταιρεία, ύψους 115 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια διαπραγματεύσεων μεταξύ ΓΔΑΕΕ και ΕΑΣ – όσον αφορά στις εκπεφρασμένες ανάγκες και απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας – συμφωνήθηκε συγκεκριμένο παραγωγικό πλάνο προγραμμάτων, το οποίο έχει αυστηρό ορίζοντα παραδόσεων 5ετίας, και το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα και σταδιακά.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Κύριε Συνάδελφε,

Σε συνέχεια όσων προανέφερα για τη στήριξη των ΕΑΣ, θέλω να σημειώσω τα εξής με αφορμή τη μείωση του κύκλου εργασιών για το έτος 2021, που αναφέρετε στην Ερώτησή σας:

Αγνοείτε – σκόπιμα απ’ ό,τι φαίνεται – την επίδραση της πανδημίας του κορονοΐού το τελευταίο 1,5 έτος στην εφοδιαστική αλυσίδα και την παραγωγική διαδικασία παγκοσμίως, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν.

Η επίδραση αυτή, αναπόφευκτα, έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση παραλαβής πρώτων υλών σε διεθνές επίπεδο, με αλυσιδωτές συνέπειες.

Η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα ΕΑΣ, τη στιγμή που έχει επηρεάσει παγκόσμιους βιομηχανικούς κολοσσούς.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, φέτος, ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ, παρά την επίδραση της πανδημίας.

Περίπου στο ίδιο ύψος με το 2018 (13,3 εκατ. ευρώ), επί ημερών σας, και χωρίς τότε να υφίσταται πανδημία.

Για αυτό βέβαια, δεν είχατε να πείτε κάτι.

 

Ολοκληρώνοντας, οφείλω να υπενθυμίσω την κατάσταση στην οποία παραδώσατε την εταιρεία, για την οποία τώρα δήθεν κόπτεστε.

Τον «πυλώνα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», όπως αναφέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ τον παρέδωσε σε καθεστώς παράλυσης.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η νέα διοίκηση ανέλαβε την εταιρεία με μηδαμινά ταμειακά διαθέσιμα, που δεν της επέτρεπαν να καταβάλει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, εν μέσω άλλων ζητημάτων κακοδιαχείρισης επί των ημερών σας.

Τους ίδιους εργαζόμενους που εσείς δήθεν «στηρίζετε», και για τους οποίους ζητάτε αύξηση του κύκλου εργασιών.

Αύξηση την οποία εσείς δεν καταφέρατε να πραγματοποιήσετε, καθώς ποτέ δεν υλοποιήσατε, ή ολοκληρώσατε με καθυστέρηση, τις συμβάσεις που η εταιρεία είχε συνάψει.

Ενδεικτικά, ως προς την σύναψη συμβάσεων από το εξωτερικό, σημειώνω τα εξής:

1ον. Η σύμβαση με τα ΗΑΕ του 2016 δεν υλοποιήθηκε ποτέ, και η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει και την προκαταβολή ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

2ον. Η σύμβαση για τα πυρομαχικά 76/62 με την Κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, ολοκληρώθηκε, με καθυστέρηση, το 2020, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η Εταιρεία.

3ον. Η σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας, το 2018, απενεργοποιήθηκε αμέσως μετά την σύναψή της από την τότε διοίκηση, και ενεργοποιήθηκε ξανά από τη νέα διοίκηση.

 

Επομένως, όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση βρήκε 3 μεγάλες ανενεργές συμβάσεις, που με δική της πρωτοβουλία ενεργοποιήθηκαν.

 

Κύριε Συνάδελφε,

Για πρώτη φορά, η Εταιρεία, για τις σημαντικές προμήθειες, προβαίνει σήμερα σε διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.

Για πρώτη φορά, υπάρχουν αναρτήσεις και καταχωρήσεις στα συστήματα ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΚΗΜΔΗΣ, θέτοντας τέλος στο καθεστώς προχειρότητας και μειωμένης διαφάνειας που επικρατούσε.

Τέλος, για πρώτη φορά μετά το 2008, οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ έχουν συνάψει συλλογική σύμβαση εργασίας.

 

Ολοκληρώνοντας κ. Πρόεδρε, σημειώνω ότι οι δαπάνες της Εταιρείας δεν αυξάνονται «αδιαφανώς» και «αλματωδώς», όπως αναληθώς ισχυρίζεται ο κ. Συνάδελφος.

Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας μειώθηκαν από 46 εκατ. ευρώ το 2018, στα 38 εκατ. ευρώ το 2019, και στα 34 εκατ. ευρώ το 2020.

Βεβαίως, σοβαρά δομικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, όμως δεν κάνατε τίποτα για να τα επιλύσετε επί των ημερών σας.

Σήμερα η Εταιρεία χαράσσει – σταδιακά – διαφορετική πορεία σε σχέση με το παρελθόν, με τη βοήθεια των δύο Υπουργείων.

Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειές της, προκειμένου να πάψει να στηρίζεται μόνο στις ενέσεις ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου και τις παραγγελίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Μανώλη Συντυχάκη για τη στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη

 

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,

Μετά τον σεισμό στην Κρήτη, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα, για ακόμη μια φορά, ότι ανταποκρίνονται άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες συμπατριωτών μας που βιώνουν τις επιπτώσεις μιας φυσικής καταστροφής.

Με γνώμονα την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται, ενεργούμε έγκαιρα, αποζημιώνουμε άμεσα και στηρίζουμε γενναία τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

Ειδικότερα, υλοποιούνται άμεσα, μεταξύ άλλων, απαντώντας και στο Ερώτημά σας, τα εξής:

1ον. Η παροχή Στεγαστικής Συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων.

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

 

2ον. Η παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr., ύψους έως 14.000 ευρώ.

 

3ον. Η παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr., ύψους έως 6.000 ευρώ.

 

4ον. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για 6 μήνες.

 

5ον. Όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τράπεζες-μέλη της θα σταθούν αρωγοί, με κάθε πρόσφορο τρόπο στις απώλειες που υπέστησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις, εξαιτίας του σεισμού στην Κρήτη, με σκοπό να λάβουν κατά περίπτωση και ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής τους βραχυχρόνια αναστολή πληρωμών, προσωρινή ρύθμιση οφειλών και βραχυχρόνια αναστολή κατασχέσεων.

 

6ον. Προβλέπονται διευκολύνσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,

Σε συνέχεια της απάντησής μου προβλέπονται επίσης:

7ον. H αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις, αναστέλλεται η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

 

8ον. Η στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κάλυψη των πρώτων άμεσων αναγκών των δήμων που επλήγησαν, διέθεσε 1 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και άλλες φάσεις χρηματοδότησης, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και η ωρίμανση του σχεδιασμού από την πλευρά των δήμων.

 

9ον. Συνεργασία και στήριξη για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με τους πυρόπληκτους δήμους για την προώθηση των διαδικασιών κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές.

 

Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νίκου Καραθανασόπουλου για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)

 

 

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,

Αρχικώς, κρίνω σκόπιμο να σας επισημάνω ότι στόχος του Υπουργείου Οικονομικών, ως μετόχου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), και γενικότερα της Κυβέρνησης, είναι να διατηρηθούν τα ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργία.

Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο στηρίζει την Εταιρεία, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, από τον Σεπτέμβριο του 2019, η εταιρεία έχει ενισχυθεί συνολικά με 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 100 εκατ. ευρώ είναι κεφαλαιοποίηση χρεών, και τα 50 εκατ. ευρώ είναι άμεση καταβολή μετρητών.

Η τελευταία κεφαλαιακή ενίσχυση, ύψους 13,4 εκατ. ευρώ, έγινε τον Απρίλιο του 2021.

Ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 29 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών της Εταιρείας, από την οποία τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για εξόφληση τρίτων, 4 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία, και 10 εκατ. ευρώ για προμήθεια πρώτων υλών.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει δρομολογήσει τις προβλεπόμενες – από την κείμενη νομοθεσία – διαδικασίες για την υλοποίηση παραγγελιών από την Εταιρεία, ύψους 115 εκατ. ευρώ.

Επομένως, το Ελληνικό Δημόσιο στηρίζει εμπράκτως τη λειτουργία του μοναδικού πυλώνα προμήθειας αμυντικού υλικού της χώρας, παρά τα τεράστια, ουσιαστικά, διαχρονικά προβλήματα της Εταιρείας.

 

Αναφορικά με τη φημολογούμενη απόλυση εργαζομένων της ΕΒΟ, σας αναφέρω ότι για τα ειδικά ζητήματα λειτουργίας της Εταιρείας αρμόδια είναι η διοίκηση των ΕΑΣ, καθώς αυτή λαμβάνει τις αποφάσεις, με κριτήρια οικονομικότητας, αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας.

Σε αυτό το σημείο, να επισημάνω ότι για την εκτέλεση και έγκαιρη υλοποίηση συμβάσεων που έχουν ανατεθεί στα ΕΑΣ από το ΥΠΕΘΑ, απαιτείται – περιοδικώς – η ανάθεση και υλοποίηση συγκεκριμένου υπο-κατασκευαστικού έργου από εργολαβικές εταιρείες, με προσωπικό της επιλογής τους.

Η σύμβαση μεταξύ των ΕΑΣ και της εργολαβικής εταιρείας στο εργοστασιακό συγκρότημα Αιγίου αφορά παροχή συγκεκριμένου έργου, και οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν σε αυτό δεν έχουν οποιαδήποτε εργασιακή σχέση με τα ΕΑΣ.

Πρόκειται για προσωπικό του εργολάβου, το οποίο συνδέεται με συμβάσεις με την εργολαβική εταιρεία, όσο διαρκεί το εργολαβικό έργο.

Για τον λόγο αυτό, η δυνατότητα ανανέωσης ή μη των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών με τις εργολαβικές εταιρείες, αφορά τη μεταξύ τους σχέση και σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα ΕΑΣ, όπως άλλωστε έχει κριθεί από την πάγια νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Επομένως, με βάση τα παραπάνω, ουδεμία απόλυση εργαζομένου της Εταιρείας ΕΑΣ πρόκειται να υπάρξει.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

 

Αξιότιμε κ. Συνάδελφε,

Σε συνέχεια της απάντησής μου, όσον αφορά τη μονιμοποίηση δια της μετατροπής των συμβάσεων εργαζομένων σε μόνιμες και σταθερές, σας υπενθυμίζω ότι δεν υφίσταται από τον νόμο τέτοια δυνατότητα, αφού, όπως σας προανέφερα, δεν πρόκειται να εργαζομένους της εταιρείας.

Οι προσλήψεις έκτακτου ή τακτικού προσωπικού στα ΕΑΣ υπάγονται στο σύστημα των προσλήψεων του δημοσίου τομέα, δυνάμει των διατάξεων του Ν. 4765/2021.

Κατά συνέπεια, η σύναψη οποιασδήποτε σύμβασης εργασίας με εργαζομένους καθ’ υπέρβαση του Νόμου, επιφέρει ακυρότητα.

 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι στόχος της παρούσας Κυβέρνησης είναι να διατηρηθούν τα ΕΑΣ σε παραγωγική λειτουργεία, να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών τους, και επομένως να αυξηθεί η ανάγκη για προσωπικό.

Αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως, τόσο μέσω των παραγγελιών που δρομολογεί το ΥΠΕΘΑ, όσο και μέσω της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει το Υπουργείο Οικονομικών.

 

2021-10-25 ΔΤ_Απάντηση_ΥΠΟΙΚ_Επίκαιρη_Ερώτηση_Ν._Καραθανασόπουλου_ΕΑΣ 

2021-10-25 ΔΤ_Απάντηση_ΥΠΟΙΚ_Επίκαιρη_Ερώτηση_Εμμ._Συντυχάκη_Σεισμόπληκτοι_Κρήτης

2021-10-25 ΔΤ_Απάντηση_ΥΠΟΙΚ_Επίκαιρη_Ερώτηση_Γ._Τσίπρα_ΕΑΣ

2021-10-25 ΔΤ_Απάντηση_ΥΠΟΙΚ_Επίκαιρη_Ερώτηση_Κρ._Αρσένη_ΒΙΠΕΘ

2021-10-25 ΔΤ_Απάντηση_ΥΠΟΙΚ_Επίκαιρη_Ερώτηση_Β._Κεγκέρογλου_Σεισμόπληκτοι_Κρήτης

Share