Άρθρο στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής” – “Μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση: αλήθειες και υπερβολές”

k01_22032015_NEW.inddΗ Ν.Δ. στήριξε τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Και αυτό παρά το ότι αυτά είναι πρόχειρα, χρονοβόρα στην υλοποίησή τους και αποσπασματικά, αφού δεν αποτελούν μέρος μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Στρατηγικής, της οποίας βασικός πυλώνας θα έπρεπε να είναι η σταδιακή επέκταση του υφιστάμενου, πιλοτικού θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Επί των διατάξεων, όμως, κάναμε ορισμένες επισημάνσεις. Ειδικότερα:

1ον. Τα μέτρα είναι πολύ μικρότερης εμβέλειας σε σχέση με τις πολυάριθμες προεκλογικές υποσχέσεις και μετεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, πριν από περίπου 1 χρόνο, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είχε διαθέσει υπερδιπλάσιο ποσό, με τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος», χωρίς την αναζήτηση μάλιστα δημοσιονομικών ισοδυνάμων.

2ον. Σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ότι αφορά το μέτρο της επιδότησης σίτισης, εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν, κατ’ ανώτατο όριο, 153.000 νοικοκυριά. Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, στην τελευταία επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Eurogroup, αναφέρθηκαν σε 300.000 νοικοκυριά. Είναι πρόδηλη η σύγχυση της Κυβέρνησης, όταν αναγκάζεται να περάσει από τη «δημιουργική ασάφεια» στη σαφήνεια της πραγματικότητας.

3ον. Στην ίδια επιστολή, ο Υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι τα δημοσιονομικά ισοδύναμα θα προέλθουν από τις καταναλωτικές δαπάνες (60,9 εκατ. ευρώ) και τις κρατικές προμήθειες (140 εκατ. ευρώ). Την ίδια ημέρα, στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα ισοδύναμα θα προέλθουν κατά 51,3 εκατ. ευρώ από καταναλωτικές δαπάνες, κατά 129 εκατ. ευρώ από κρατικές προμήθειες, και κατά 20 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι προφανής η έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης.

4ον. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι έχει ήδη καταφέρει να εξοικονομήσει αυτά τα ποσά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Διερωτώμεθα, αν αυτό έχει γίνει, γιατί δεν προβλέπεται στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου και δεν αποτυπώνεται στην Έκθεση του ΓΛΚ; Αλήθεια, πως προκύπτει αυτή η εξοικονόμηση; Η Έκθεση του ΓΛΚ προβλέπει ότι, από τις καταργήσεις θέσεων στα κυβερνητικά όργανα, αναμένεται να προκύψει μείωση της δημόσιας δαπάνης κατά 1,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, η μείωση της δαπάνης αντιρροπείται πλήρως από την αύξηση λειτουργικών δαπανών για τη σύσταση νέων θέσεων και την καταβολή επιπλέον αμοιβών. Ενώ δεν προσμετράται και η καταβολή οδοιπορικών εξόδων στους απεριόριστους εθελοντές συμβούλους αφού αυτό το κόστος «δεν μπορεί να προσδιορισθεί». Συνεπώς, από τη νέα δομή της Κυβέρνησης, όχι μόνο δεν θα προκύψει τελικά δημοσιονομική ωφέλεια, αλλά πιθανότατα, στην πράξη, θα υπάρξει και αύξηση της δημόσιας δαπάνης.

Έτσι, με αντικειμενικότητα, αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Κυβέρνησης επί του πραγματικού πεδίου. Άλλωστε, η προσπάθεια με στόχο τη συγκρότηση μιας ισχυρής Ελλάδας, η οποία θα δρα με αξιοπρέπεια στην Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια σκηνή, πρέπει να είναι συνεχής και συλλογική.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube