Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο του Βriefing της 7ης Ιουνίου

(…)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, κυρίως, απ΄ ό,τι πρόλαβα εδώ να δω, δυο τρία πράγματα, τα οποία απ΄ ό,τι βλέπω το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί για να αποδείξει ότι έχει πετύχει κάποιους στόχους  και ότι από εδώ και πέρα θα πάει καλύτερα. Χρησιμοποιώ τον πίνακα για το έλλειμμα, που ναι μεν δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος, αλλά όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση το έχει μειώσει πάρα πολλές μονάδες. Και άρα πρόκειται για μεγάλο άθλο, ασχέτως αν ο στόχος θα έχει επιτευχθεί ως προς το -3,9%…

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ένα πρώτο σχόλιο: Πρώτ’ απ’ όλα η κυβέρνηση λέει ότι έχει πετύχει πρωτόγνωρη μείωση του ελλείμματος για το ’10. Ο πίνακας που βλέπετε όπου έχουμε διεύρυνση του ελλείμματος, είναι για τους 4 πρώτους μήνες του ’11. Δεύτερο σχόλιο: Ακόμα και στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έχει μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 μονάδες, μπορεί κάποιος να ανατρέξει στα παραρτήματα του Ζαππείου ΙΙ και να δει ότι η πραγματική μείωση του ελλείμματος είναι πολύ μικρότερη. Για μια σειρά από λόγους. Ένα στοιχείο μόνο θα αναδείξω σήμερα: Ότι η κυβέρνηση δεν έχει υπολογίσει για το ’10, τις οφειλές που έχει το Δημόσιο προς ιδιώτες και νοικοκυριά, ύψους, τότε, 5,3 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν αυτά στην καταγραφή του ελλείμματος.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μα, αν δεν μπαίνουν στην καταγραφή του ελλείμματος γιατί η κυβέρνηση αναγκάστηκε στο πρώτο τετράμηνο του ’11 να αυξήσει πολύ τις επιστροφές ΦΠΑ, σε σχέση με τις προβλέψεις; Και μάλιστα να δηλώσει, η ίδια η κυβέρνηση, ότι εδώ ερχόμαστε και βάζουμε επιστροφές ΦΠΑ από παρελθούσες χρήσεις; Ουσιαστικά δηλαδή δεν είχε επιστρέψει ΦΠΑ πέρσι για να είναι καλύτερη η εικόνα του ελλείμματος και αναγκάζεται και ρίχνει τώρα ένα κομμάτι από αυτές τις επιστροφές του ΦΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι πλασματικό αυτό το οποίο παρουσιάζει η κυβέρνηση ως ποσοστό μείωσης του ελλείμματος, …

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε παρουσιάσει για το 2010, στο Ζάππειο ΙΙ, ακριβώς ποια είναι η πραγματική μείωση του ελλείμματος, με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, το έλλειμμα για τη Ν.Δ. πόσο είναι;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Στο πρώτο παράρτημα το Ζαππείου ΙΙ, θα δείτε ακριβώς τα ποσοτικά στοιχεία με τα οποία φαίνεται πόση είναι η πραγματική μείωση του ελλείμματος. Ανέφερα εδώ ένα βασικό ποσοτικό στοιχείο, το μεγαλύτερο, που είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οφείλει κανένας να δει και άλλα ποσοτικά στοιχεία για να αντιληφθεί πόσο πραγματικά είναι. Άλλωστε να σας θυμίσω, ότι πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, έχει δηλώσει ότι το πραγματικό έλλειμμα του 2010 υπερβαίνει το 13%, του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στον πίνακα που αναφέρει το βιοτικό επίπεδο – και ξαναλέω χρησιμοποιώ πράγματα που έχω ακούσει από την κυβέρνηση και τα βλέπω εδώ – λέει λοιπόν ότι από το πρώτο τρίμηνο του ’11 φαίνεται να έχει αρχίσει έστω και μια μικρή αύξηση στον πίνακα του βιοτικού επιπέδου, σε εκατομμύρια ευρώ, μιλάμε πάντα.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει θετικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο του ’11 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του ’10. Να θυμίσω, όμως, ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε το τελευταίο τρίμηνο του ’1ο, από το 6,6% στο 7,4%. Έτσι προκύπτει η διαφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω το εξής: Βλέπω ότι όλα τα στοιχεία που παρουσιάζετε είναι αρνητικά. Για τον απλό πολίτη που το διαβάζει, λέει ότι δεν πάμε καλά. Οδηγούμαστε πιθανώς σε χρεοκοπία, πιθανώς οπουδήποτε, …Αλλά είναι με αρνητικό πρόσημο αυτή η οδός. Δεν ακούμε τίποτα όμως για τις τράπεζες. Γιατί είχαν ληφθεί μέτρα τα τελευταία χρόνια  – και επί κυβερνήσεως της Ν.Δ. και μετά – που ενίσχυαν τις τράπεζες για να μην καταρρεύσουν λόγω της συγκεκριμένης κρίσης. Φοβάστε ότι βάσει αυτών των στοιχείων και βάσει των προβλέψεων που κάνετε, θα έχουμε καταρρεύσεις τραπεζών το επόμενο διάστημα;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Εμείς δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, ξέρετε πολύ καλά, ότι εντός Κοινοβουλίου έχουμε υπερψηφίσει τις πρωτοβουλίες που έχουνε ληφθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας μέσα από τα πιστωτικά ιδρύματα. Τα πιστωτικά ιδρύματα παίρνουν εγγυήσεις και εμείς στην κατεύθυνση αυτή έχουμε πει πως προτιθέμεθα  – και ήδη το έχει κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στον κ. Τρισέ – να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των τραπεζών, μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την άλλη πλευρά όμως, ζητάμε και οι ελληνικές τράπεζες στο σύνολο τους, όλες μαζί, να βοηθήσουν την πραγματική οικονομία διοχετεύοντας ένα κομμάτι από αυτή την ρευστότητα προς την Αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, είχατε κατεβάσει τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 35 στο 25%. Από αυτή τη ρύθμιση πόσο αυξήθηκε το έλλειμμα. Ανταπεικονίστηκε διαχρονικά στη συνέχεια, αλλά θέλω να πω, πως μειώσατε το έλλειμμα και πόσο άδειασαν τα κρατικά ταμεία από αυτή τη ρύθμιση, αν το έχετε υπολογίσει, αν έχετε κάποια στοιχεία, αν δεν είστε πρόχειρος δεν χρειάζεται να μου το πείτε τώρα, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και τι αντίκτυπο είχε στην ανάπτυξη, αφού φτάσαμε σε ύφεση;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι λάθος να συνδέουμε τους φορολογικούς συντελεστές με το έλλειμμα. Οι φορολογικοί συντελεστές συνδέονται με την πορεία των εσόδων. Και η πορεία των εσόδων συνδέεται με το έλλειμμα. Άρα, είναι έμμεση επίπτωση στο έλλειμμα. Όταν μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές τα έσοδα αυξήθηκαν. Φέτος, με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, τα έσοδα μειώνονται. Φέτος, με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές, το επαναλαμβάνω – το είδατε στο διάγραμμα – τα έσοδα είναι μείον 9%. Άρα, προφανώς, το μείον 9% επιδρά στη διόγκωση του ελλείμματος του 2011. Και εδώ θα ήθελα να σας πω ένα στοιχείο, το οποίο παρακαλώ να το συγκρατήσετε: Ένας προϋπολογισμός έχει δύο σκέλη: Τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γενικά χρησιμοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο, ως «μαξιλαράκι» για να καλύπτει ένα κομμάτι από την υστέρηση του τακτικού προϋπολογισμού. Εάν βγάλουμε, συνεπώς, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους, έχει αυξηθεί, όχι 14αλλά κατά 50%. Το είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΣΕΒ, φέτος. Άρα, η διόγκωση του ελλείμματος είναι πολύ μεγαλύτερη. Και σε ό,τι αφορά την ανεργία δεν χρειάζεται να πει κανένας πολλά πράγματα. Αρκεί να δει τους ποσοτικούς δείκτες για να διαπιστώσει ότι η ανεργία ήταν στο 9% με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές επί Ν.Δ. Υπάρχουν στα παραρτήματα οι πίνακες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα έχουν περικοπεί με τα προγράμματα που έχει κάνει η κυβέρνηση και τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα, ποιο είναι το συνολικό ποσό και μαζί με το εσωτερικό χρέος για να δούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μείωσαν το έλλειμμα;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Θα σας δώσω κάποια στοιχεία και νομίζω ότι με αυτά απαντώ στο ερώτημά σας. Το ’10 πήραν μέτρα 23,5 δισ. Μνημόνιο και πριν από το μνημόνιο μέτρα ύψους  23,5 δισ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανένας, για το ’11, άλλα μέτρα ύψους 20,5 δισ. Το άθροισμα αυτό κάνει 44 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Και άλλα 22 για την περίοδο 12 -15, μας κάνει σύνολο 66 δισ. ευρώ. Άρα, ουσιαστικά μέσα στο μνημόνιο και έξω από το μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει πάρει ή θα πάρει μέτρα ύψους 66 δισ. ευρώ. Το μνημόνιο – σας θυμίζω  – έλεγε για 30 δισ. ευρώ.

Η σημερινή κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας

Σεπτέμβριος 2009 – Μάιος 2011

Στοιχεία που παρουσίασε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Ν.Δ.,
βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Δείτε το συνοδευτικό υλικό:

http://www.nd.gr/documents/45738/45757/ominfin_sept2009_may2011.pdf

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube