Η δίκαιη κατανομή του βάρους της υγειονομικής κρίσης
Άρθρο στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ του Υπουργού Οικονομικών, Βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα:
Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε, σε ολόκληρο τον πλανήτη, μια πρωτόγνωρη κρίση.
Την έκταση και το βάθος της, δεν τα γνωρίζουμε ακόμα.
Τα συστήματα υγείας και οι δομές της οικονομίας υφίστανται μία τεράστια δοκιμασία.
Αυτή η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την αποτελεσματική παρέμβαση του Κράτους, με την υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και με γενναίες, ρηξικέλευθες αποφάσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα, η επιστήμη, η Κυβέρνηση, το κράτος και οι πολίτες έδρασαν, από την πρώτη στιγμή, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και συντονισμό.
Η Κυβέρνηση και το Κράτος, μερίμνησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και, εν συνεχεία, για τη στήριξη των εργαζόμενων και των εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση.
Παρενέβησαν, ως όφειλαν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών.
Σήκωσαν το βάρος της λειτουργίας του συνόλου, σχεδόν, της οικονομίας, όπως είχαν καθήκον μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση, ενισχύοντας μισθωτούς, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και άνεργους.
Με οριζόντιες παρεμβάσεις, άπλωσαν «δίχτυ προστασίας» στη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, ενώ δρομολογούνται, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η ακτοπλοΐα, οι μεταφορές, τμήματα του πρωτογενούς τομέα κ.α.
Επιπλέον, επιστρατεύεται κάθε διαθέσιμο μέσο, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, του εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις και της επιδότησης επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα διατεθούν συνολικά στην αγορά περίπου 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα και στη μετά-κορωνοϊό εποχή. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, θα είναι ένα άκρως απαιτητικό και δύσκολο στοίχημα.
Απαιτητικό, διότι η ύφεση που θα αφήσει πίσω της η πανδημία θα είναι βαθιά.
Δύσκολο, διότι η επίτευξή του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, την πιθανή μελλοντική επανάληψή της και την ταχύτητα εύρεσης κατάλληλης ιατρικής αντιμετώπισης του ιού.
Ωστόσο, οι αντιξοότητες αυτές δεν μας καταβάλλουν!
Μετά την κρίση, οι μηχανές της οικονομίας πρέπει να ξαναπάρουν μπροστά το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ, ώστε σταδιακά να ανακτηθεί η δυναμική που είχε αναπτύξει η Ελληνική οικονομία στο 2ο εξάμηνο του 2019 και έως τις αρχές του 2020.
Για τον σκοπό αυτό, έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία «καύσιμα»:
- διαχειριζόμαστε με προνοητικότητα και σύνεση τους εγχώριους πόρους, προκειμένου να μην εξαντληθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της,
- δανειζόμαστε επιτυχώς από τις αγορές, παρά το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον,
- αξιοποιούμε πλήρως τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας τα οποία πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,
- είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε στον βέλτιστο βαθμό και την κατάλληλη στιγμή τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Επιπλέον, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης δραστικών και καινοτόμων λύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα ιδανικά της ευρωπαϊκής ενότητας και αλληλεγγύης να μετουσιωθούν σε πράξεις.
Με τα παραπάνω «όπλα», το Κράτος θα συνεισφέρει καθοριστικά κατά το στάδιο της ανάκαμψης, γνωρίζοντας ότι κατά τη συγκεκριμένη κρίση επλήγη και η ζήτηση και η προσφορά στην οικονομία.
Στάδιο στο οποίο, όμως, η κρατική στήριξη δεν μπορεί να έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές, έκτακτες συνθήκες αντιμετώπισης της κρίσης, διότι κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα εξασφάλιζε ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.
Συνεπώς, το βάρος της επανεκκίνησης της οικονομίας θα πρέπει να επιμεριστεί, με αίσθημα δικαίου και αλληλεγγύης, μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.
Το Κράτος θα θέσει τις βάσεις για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας.
Η επιχειρηματική κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει με αποτελεσματικότητα και κοινωνική υπευθυνότητα την κρατική συνδρομή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις θέσεις απασχόλησης.
Η κοινωνία, από την πλευρά της, καλείται να διατηρήσει τη συνοχή και την υπευθυνότητα που επέδειξε στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, συμμετέχοντας στη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμών.
Μέσα από αυτή την αλυσίδα αλληλέγγυας συν-ευθύνης, όλοι μαζί, ενωμένοι, θα δώσουμε συντεταγμένα και αποφασιστικά τη μεγάλη, κοινή μάχη για την υπέρβαση των επιπτώσεων της πανδημίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Και είμαι αισιόδοξος ότι θα την κερδίσουμε!