Η Fitch έσπευσε να αποτιμήσει θετικά τα προσωρινά στοιχεία για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012. Πιστεύετε ότι τα οριστικά στοιχεία σε λίγες μέρες θα δικαιώσουν αυτές τις πρώτες ενθαρρυντικές αντιδράσεις;
Δεν συνηθίζω να σχολιάζω τις εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές για τη χώρα και τη δουλειά μας.
Οι οίκοι αυτοί κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που νομίζουν.
Βεβαίως και όσοι αξιολογούν, αξιολογούνται.
Άλλωστε, αυτό καταδεικνύεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ.
Προσωπικά προτιμώ να στέκομαι στα πραγματικά, τα απολογιστικά στοιχεία.
Τα στοιχεία του 2012 υπογραμμίζουν ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και καλύτερο των στόχων.
Ειδικότερα, σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε το δωδεκάμηνο του 2012 στα 3,5 δισ. ευρώ από 6,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο του 2011, ενώ ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχη τάση αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή, μη ενοποιημένη, βάση.
Μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προσαρμογές θα έχουμε την πλήρη, την τελική αποτύπωση.
Διαβλέπω θετικές ενδείξεις.
Έχετε θέσει ως στόχο τη δημιουργία έστω και μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, κάτι πάντως που αμφισβητεί η Τρόικα. Γιατί πιστεύετε ότι θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της Κυβέρνησης;
Η επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά το 2013 συνιστά εθνικό στόχο.
Αν τον πετύχουμε τότε θα κατακτήσουμε βαθμούς ελευθερίας και θα διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη της οικονομίας.
Άλλωστε και η Τρόικα προβλέπει ισοσκελισμένο πρωτογενές ισοζύγιο για εφέτος.
Η όποια μικρή διαφορά προκύπτει, ουσιαστικά, από τις εκτιμήσεις της για δυσμενέστερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2012.
Εμείς εργαζόμαστε με επιμονή για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο.
Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα που πετύχαμε κατά το τελευταίο επτάμηνο επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Στο προσκήνιο επανήλθε η συζήτηση για τις λεγόμενες αστοχίες του προγράμματος προσαρμογής, κάτι που παραδέχεται και το ΔΝΤ. Πόσο εύκολο είναι για την Ελλάδα, με πλατφόρμα αυτή τη συζήτηση, να ανοίξει την κουβέντα για μια ευνοϊκή αναθεώρηση των όρων του προγράμματος και πότε;
Είναι γεγονός ότι συγκεκριμένες παραδοχές του Προγράμματος ήταν «αδύναμες».
Αυτό ήταν βασικό σημείο διαφωνίας μας με τους εταίρους από το 2010, οπότε και μας παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα.
Και δυστυχώς για τη χώρα και τους πολίτες οι αστοχίες και οι αποκλίσεις για την ύφεση και την ανεργία επιβεβαίωσαν τη διαφωνία μας αυτή.
Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε από τα μέσα του 2012 τη σχετική συζήτηση με τους εταίρους.
Στο γνωστό ασφυκτικό πλαίσιο που είχε δρομολογηθεί από το 2010 επιδιώξαμε, στο μέτρο του εφικτού και υπό την πίεση του «παγώματος» των χρηματοδοτικών ροών, βελτιωτικές κινήσεις.
Το αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις είναι θετικό.
Σε άλλες όχι.
Όμως συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Άλλωστε τα οικονομικά προγράμματα δεν πρέπει να είναι άκαμπτα. Δεν είναι δόγματα.
Οφείλουν να ενσωματώνουν τις παραμέτρους του οικονομικού και όχι μόνο περιβάλλοντος, με το οποίο άλλωστε βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση.
Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να προσπαθούμε διαρκώς για το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες.
Στο εξωτερικό κυριαρχεί προβληματισμός μήπως εξαντληθεί η “κοινωνική αντοχή” στην Ελλάδα για το πρόγραμμα προσαρμογής προκαλώντας νέο γύρο πολιτικής αστάθειας. Θεωρείτε ότι είναι βάσιμες οι ανησυχίες τους;
Οι πολίτες δείχνουν εξαιρετική αντοχή στην συμπίεση του βιοτικού τους επιπέδου τα τελευταία δύσκολα έτη.
Η αντοχή που επιδεικνύεται είναι πρωτόγνωρη.
Συνεχίζεται υπό μία προϋπόθεση.
Να δουν φως στο «τούνελ».
Για αυτό εργαζόμαστε.
Φυσικά οι αγκυλώσεις και οι αντιστάσεις «θυλάκων» είναι γνωστές από παλαιά.
Όμως τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Όλοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.
Υπολογίζω στην ωριμότητα των Ελλήνων πολιτών.
Πιστεύω ότι ο στόχος για την έξοδο της χώρας από την κρίση, εντός της Ευρωζώνης, κυριαρχεί στην πλειοψηφία της κοινωνίας.
Η δόση του Μαρτίου “περνά” από την ολοκλήρωση των σχεδίων της κυβέρνησης για τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, 25.000 υπαλλήλων φέτος. Σας ανησυχεί αυτό το “μέτωπο”;
Εκτιμώ ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης τόσο για τη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης όσο και για τη διαχείριση του στελεχιακού δυναμικού της.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.
Κι αυτό όχι μόνο επειδή η προώθηση του προγράμματος κινητικότητας είναι κριτήριο για τη δόση του Μαρτίου.
Υπάρχουν κι άλλα οφέλη από τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Μια διοίκηση η οποία πρέπει να λειτουργεί επ’ ωφελεία των πολιτών.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην αποκατάσταση της δανειοδότησης τους από τις αγορές. Πόσο θα πρέπει να περιμένει το Ελληνικό Δημόσιο για να μπορέσει να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, με βιώσιμο κόστος;
Είναι γεγονός ότι, σταδιακά, παρατηρείται μία τάση ομαλοποίησης των συνθηκών ρευστότητας στην αγορά, καθώς επιταχύνεται η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και η ανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.
Το Δεκέμβριο του 2012 καταγράφηκε αύξηση της καθαρής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Επίσης, πέραν της τραπεζικής χρηματοδότησης, μεγάλες επιχειρήσεις επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά επιχειρηματικών ομολόγων.
Δεν μπορώ, συνεπώς, να παραβλέψω ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που έχει διαμορφωθεί.
Πρόκειται για ένα κλίμα που εδράζεται σε σειρά θετικών ενδείξεων όπως η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού, η επιτάχυνση της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι ακριβής πρόβλεψη για το χρονικό σημείο επανόδου της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Σίγουρα όμως, η σύντμηση του χρόνου έως την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές ομολόγων προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος.
Έως τώρα η μείωση των κρατικών δαπανών έχει φέρει αποτελέσματα στο έλλειμμα. Υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση ή θεωρείτε πως είναι πρώιμη ακόμη μια τέτοια συζήτηση;
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση.
Η πολιτική εδραίωσης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας που ακολουθούμε τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται και εκτείνεται σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης.
Χωρίς αναστολές και δεύτερες «σκέψεις».
Επιδίωξη είναι να πετύχουμε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, ώστε να είμαστε σε θέση να ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα «θετικής απόκλισης».
Δηλαδή, να εξοικονομήσουμε δημόσιους πόρους, ώστε, αφού «πιάσουμε» τους στόχους, να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν οικονομικά αναποτελεσματικά και κοινωνικά άδικα.
Τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη υστέρηση τον Ιανουάριο. Πόσο σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη με δεδομένο πως εάν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους, έχουμε δεσμευθεί για τη λήψη πρόσθετων μέτρων με την ενεργοποίηση σχετικής ρήτρας;
Αναφέρεστε σε πληροφορίες που βασίζονται σε προσωρινές ενδείξεις για την πορεία των εσόδων.
Ας περιμένουμε τα οριστικά στοιχεία, τα οποία δημοσιεύονται μετά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα, ώστε να διαμορφώσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα.
Εκτιμούμε, παρά τους κινδύνους που υπάρχουν και την περιορισμένη φοροδοτική ικανότητα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους θα είμαστε εντός των στόχων, καθώς έχουν ληφθεί υπόψη στις προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα του 2013 τόσο οι πρωτογενείς όσο και οι δευτερογενείς επιπτώσεις της ύφεσης και των δημοσιονομικών παρεμβάσεων.
Έτσι, θεωρούμε ότι οι εκτιμήσεις μας είναι ρεαλιστικές και για αυτό εστιάζουμε στη θετική διάσταση της ρήτρας απόκλισης.
Στην Κυβέρνηση εργαζόμαστε προσανατολισμένοι στην επίτευξη αυτών των στόχων.
Δεν ωφελεί να «μιζεριάζουμε» για ενδεχόμενες αποκλίσεις.
Άλλωστε, τα αποτελέσματα του 2012 μας επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
Προσπαθούμε να οριοθετήσουμε τον χώρο στον οποίο προοπτικά θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις εξορθολογισμού ή ελάφρυνσης της φορολογίας, τόνωσης της ανάπτυξης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.