Με την Ελλάδα εκτός προγράμματος αλλά με χαλαρή επιτήρηση, ποιες είναι οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα μετά τις εκλογές;
Η απελθούσα Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από ανικανότητα είτε συνειδητά, έχει τοποθετήσει μία σειρά από «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.
Οι προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα – μεταξύ των οποίων και η μείωση του συσσωρευμένου αποθέματος «κόκκινων δανείων» – είναι μπροστά μας, οι οφειλές των ιδιωτών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία διογκώνονται, το Δημόσιο συνεχίζει να μην αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συστηματικά υπο-εκτελείται, η ρευστότητα δημοσίων φορέων και οργανισμών – όπως είναι η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ και οι αστικές συγκοινωνίες – επιδεινώνεται, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί εξακολουθούν να υφίστανται, το Κράτος διογκώνεται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνεχώς υποχωρεί, ενώ η επιτήρηση παραμένει αυστηρή και ενισχυμένη.
Διαχρονικά όμως έχουμε μάθει στα δύσκολα, συνεπώς δεν τα φοβόμαστε.
Θα πορευθούμε με σχέδιο, πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.
Και φυσικά με μετριοπάθεια και σοβαρότητα.
Ήσασταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Σαμαρά που παρέδωσε στην Κυβέρνηση Τσίπρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τελικά, πόσο ισχύει το επιχείρημα των «άδειων ταμείων» το 2015, που διατυπώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η απελθούσα Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε αστήρικτες και ατεκμηρίωτες καταγγελίες και στη διαρροή fake news.
Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών ήταν ότι η χώρα θα άρχιζε να αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα μετά το τέλος Φεβρουαρίου.
Γι’ αυτό το λόγο η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να κλείσει εντός του πρώτου διμήνου, με επωφελή για τη χώρα τρόπο, τη συμφωνία για τη λήψη της τελευταίας δόσης του 2ου Προγράμματος.
Αντίθετα να σας θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε την ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι γνώριζε την αλήθεια, ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτής της δόσης.
Και στη συνέχεια προσυπέγραφε αυτή θα εκταμιευθεί στο τέλος της αξιολόγησης, το καλοκαίρι.
Και αναρωτιέμαι, αν πράγματι κινδύνευε τότε η καταβολή μισθών και συντάξεων, όπως ψευδώς υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πως τα κατάφερε το 1ο εξάμηνο του 2015, όταν όχι μόνο η δόση δεν καταβλήθηκε, αλλά και η χώρα, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής των κυρίων Τσίπρα και Βαρουφάκη, παρουσίασε όξυνση των ταμειακών της προβλημάτων;
Έχετε έτοιμη πρόταση διαπραγμάτευσης για τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων;
Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσουμε από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης μείωση των δημοσιονομικών στόχων.
Αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού πρώτα ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα.
Με πολιτικές όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και εμβληματικών επενδύσεων, η εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού κράτους, η επένδυση στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας.
Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, που με τη σειρά τους θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα για αποκλιμάκωση των δημοσιονομικών στόχων, προσθέτοντας «βαθμούς ελευθερίας» για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.
Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι το ίδιο το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι η πιο ισχυρή και συνεκτική πρόταση διαπραγμάτευσης.
Η Κυβέρνηση είχε προαναγγείλει την εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ και την αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα. Με τις εκλογές, κάτι τέτοιο πηγαίνει πίσω. Υπάρχει κάποιος σχετικός σχεδιασμός στη Νέα Δημοκρατία για το ΔΝΤ, δεδομένου ότι θεωρείται ο πιο «σκληρός» διαπραγματευτής;
Καταρχάς να υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που ανανέωσε με την υπογραφή του την παρουσία του ΔΝΤ στο αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το 2015.
Είναι ο Πρωθυπουργός που υπέγραψε, μαζί με τον κ. Τσακαλώτο, την παρουσία του Ταμείου και στον μηχανισμό της ενισχυμένης εποπτείας το 2018.
Και οι προαναγγελίες για εξόφληση του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, μάλιστα μέρους αυτού, αποδείχθηκαν, και πάλι, κενές ουσιαστικού περιεχομένου και άνευ σχεδιασμού.
Σε κάθε περίπτωση, η χώρα πρέπει να βαδίσει με σχέδιο και στιβαρότητα, απεκδυόμενη το «πέπλο του φόβου» για το αύριο.
Ήδη μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται θετικό περιβάλλον, γεγονός που θα βοηθήσει στη βελτίωση των προσδοκιών όλων των παραγόντων.