Επιδείνωση όλων των μεγεθών όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προβλέπουν οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, όπως αποκάλυψε στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου από τη ΔΕΘ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Άρτι αφιχθείς από την Πράγα, όπου συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολες» προβλέψεις από την Φρανκφούρτη, με το βασικό σενάριο να προβλέπει πληθωρισμό 8,1% το 2022, 5,5% το 2023 και «προσγείωση» στο 2% από το 2024.
Στο δυσμενές σενάριο η εκτίμηση για το 2022 παραμένει αμετάβλητη, για το 2023 όμως ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στο 7%.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα «τρέξει» με 3,1% το 2022, θα πέσει στο 0,9% το 2023 για να ανέβει ελαφρώς στο 1,9% το 2024.
Το δυσμενές σενάριο θέλει την Ευρωζώνη να περνά σε ύφεση 1% το 2023.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα θα κινηθεί πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά την ανάπτυξη το 2022 και το 2023, καταγράφοντας από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι σημασία έχει και η διάρθρωση του πλούτου, καθώς στην Ελλάδα καταγράφεται ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, κάτι που ήταν ζητούμενο επί χρόνια. «Είναι άλλο η ανάπτυξη από αύξηση της κατανάλωσης, άλλο από επενδύσεις και εξαγωγές», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Αναφορικά με το μείγμα μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι αυτό δεν έχει αλλάξει σε σχέση με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο πριν δύο εβδομάδες.
Παραθέτοντας κάποιες «κομβικές σκέψεις», είπε ότι η οικονομία «τρέχει» καλύτερα τόσο με μόνιμο όσο και με μη μόνιμο τρόπο, καταγράφοντας υψηλότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, καθώς και καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού με αυξημένα έσοδα λόγω της ακρίβειας.
Όμως παράλληλα με τον δημοσιονομικό χώρο αυξάνονται και οι ανάγκες, καθώς πλέον εκτιμάται ότι το συνολικό πακέτο στήριξη θα υπερβεί «κατά πολλά δισεκατομμύρια» τα 10 δις. Ευρώ, με το 80% να αποτελεί επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο.
Όσον αφορά την προέλευση των κονδυλίων, το 1/3 προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ τα υπόλοιπα 2/3 από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας.
Η βοήθεια έχει κατευθυνθεί με ποσοστό 65%-35% προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντίστοιχα, ενώ οι παρεμβάσεις διαιρούνται σε μόνιμες (κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μόνιμες αυξήσεις συντάξεων) και μη μόνιμα (στοχευμένη βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις).
Επιστρέφοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι θετικές εξελίξεις που είχαμε το 2022 θα μπορούσαν να συνεχιστούν και το 2023. Ως βασικά στοιχεία που προσδίδουν «αυτοπεποίθηση ότι πάμε καλά» παρέθεσε την υψηλή ανάπτυξη, τη συρρίκνωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού (και τις σκέψεις για νέα αύξηση το 2023), καθώς και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Ακόμα, τις τουριστικές εισπράξεις που έχουν φτάσει στο 95% του 2019.
Πρόκειται για στοιχεία που δεν αρκούν για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα βγει αλλώβητη από την κρίση, αλλά αποτελούν «ισχυρές γραμμές άμυνας». Πάντως ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις, και γι’ αυτό τα μέτρα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν στοχευμένα.
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι την τελευταία τριετία οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί σημαντικά από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα να ενισχυθούν και οι συνταξιούχοι, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Νέες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και για τον πρωτογενή τομέα, ενώ θα ανακοινωθούν «πολλά και σημαντικά» μέτρα για την κατοικία.
Περνώντας στον ΕΦΚ, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην τον καταργήσει, αλλά όλοι να πληρώνουν κάτι παραπάνω, όμως τα επιπλέον έσοδα να επιστρέφουν στοχευμένα σε ευάλωτα νοικοκυριά και αγρότες. «Έχει σημασία η οικονομική πολιτική να καλύπτει τις ανάγκες όλης της κοινωνίας», είπε.
Τέλος, αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως το «κενό ΦΠΑ» δείχνει ότι καταγράφεται μείωση, την οποίαν ο υπ. Οικονομικών απέδωσε πρωτίστως στη μείωση των φόρων. Φέρνοντας το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ, εξήγησε ότι με τις μειώσεις που αποφασίστηκαν αυξήθηκε η εισπραξιμότητα.
Παράλληλα, αυξάνονται και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές που έφτασαν τα 52 δις. Πέρσι, έναντι περίπου 18-20 δις πριν 4 χρόνια. Φέτος, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 60 δις ευρώ. Την ίδια ώρα περιορίζεται η φοροδιαφυγή, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και προωθείται η ψηφιοποίηση των ελέγχων – παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εφαρμογή appodixi. «Δεν είμαστε όμως στο σημείο που θέλουμε, έχουμε περιθώριο να περιορίσουμε κι άλλο την φοροδιαφυγή, όπως και το λαθρεμπόριο σε καύσιμα και καπνικά», κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας ραντεβού τη Δευτέρα για την εξειδίκευση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.