Άρθρο Υπουργού ΥΜΕ στην ειδική έκδοση της Ναυτεμπορικής | 24.2.2025

Άρθρο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα στη Ναυτεμπορική με θέμα «Logistics, συνδυασμένες μεταφορές και υποδομές»

Οι νέες προκλήσεις που παρουσιάζονται λόγω του διαρκώς μεταβαλλόμενου οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος, θέτουν τον κλάδο της εφοδιαστικής στο επίκεντρο των εξελίξεων, με ισχυρές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, με τις διαταραχές που προκλήθηκαν διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ανάγκη διαφοροποίησης πηγών και βιώσιμης παραγωγής ενέργειας ενόψει κλιματικής κρίσης, κατέστη εμφανής η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής των Ευρωπαϊκών  Διαδρόμων Μεταφορών. Επί του πρακτέου, αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη για παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια ενέτεινε τις προσπάθειες για βελτιωμένες συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, εταίρους της Ένωσης.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός και η λειτουργία του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών προτάσσει πλέον την ανάγκη για βιώσιμες μορφές μεταφορών, βελτιωμένες πολυτροπικές και διαλειτουργικές λύσεις, καθώς και ενισχυμένη διατροπική ενοποίηση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι η συμμετοχή της σε δύο νέους Ευρωπαϊκούς Διαδρόμους Μεταφορών, τον Διάδρομο «Βαλτική Θάλασσα – Μαύρη Θάλασσα – Αιγαίο Πέλαγος» και τον Διάδρομο «Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος».

Εξίσου κρίσιμη είναι η ένταξη του λιμένα Αλεξανδρούπολης στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, δημιουργώντας κατά αυτό τον τρόπο περισσότερο διασυνδεδεμένες αλυσίδες αξίας και εφοδιασμού και αποκτώντας πρόσβαση σε σημαντικές αγορές, μέσω εναλλακτικών διαδρομών, οι οποίες ανταποκρίνονται στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, ως πύλη εισόδου της Παγκόσμιας Εφοδιαστικής, ενισχύεται η δυναμική αξιοποίησης της διατροπικής διαδρομής μέσω των θαλάσσιων – σιδηροδρομικών μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η διατροπική μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων ξεκινά από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ανατολής, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, συνεχίζεται μέσω του Ινδικού Ωκεανού, της Ερυθράς Θάλασσας και τέλος μέσω της Διώρυγας του Σουέζ προς τη Μεσόγειο, στην οποία ο λιμένας Πειραιά καθίσταται κυρίαρχη πύλη για τη διανομή των εμπορευμάτων από την Ασία προς τις περιοχές της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης.

Συνεπώς, η φυσική θέση της χώρας ενώνει τις αγορές της Ασίας με εκείνες της Ευρώπης, της Μεσογείου με αυτές του Εύξεινου Πόντου και διευκολύνει τη διασύνδεση με την Αφρική.

Ταυτόχρονα, όμως, συνδέει την ενδοχώρια χερσαία μεταφορά με τα Βαλκάνια. Ο λιμένας Πειραιά τροφοδοτεί τη διακίνηση εμπορευμάτων, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση συνεπικουρούν και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηγουμενίτσας που αποτελούν βασικούς κόμβους των Ευρωπαϊκών Διαδρόμων Μεταφορών. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η δυναμική των λιμανιών συνδυασμένα με ένα αξιόλογο σιδηροδρομικό δίκτυο, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής εφοδιαστικής και της παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο διερχόμενο φορτίο.

Επομένως, το στοίχημα έγκειται στο να κεφαλαιοποιήσει η Ελλάδα τις δυνατότητες των σιδηροδρόμων, έτσι ώστε να προσελκύσει φορτίο συνδυασμένων μεταφορών και να καταστεί ανταγωνιστής εναλλακτικών μέσων μεταφοράς και διαδρομών για τις κύριες ροές φορτίου από την Άπω Ανατολή προς την Κεντρική και Νότια Ευρώπη.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, βασικός στόχος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί η προώθηση και βελτίωση της διατροπικότητας των σιδηροδρομικών υποδομών με άλλα μέσα.

Έχοντας εξασφαλίσει υψηλή κοινοτική χρηματοδότηση, που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, δρομολογούμε ένα στρατηγικό πλάνο σύνδεσης του τρένου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ενδεικτικά, η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών:

  • Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.
  • ⁠Πύθιο – Ορμένιο.
  • Η «Νέα Σιδηροδρομική γραμμή Τοξότες – Νέα Καρβάλη», η οποία θα φτάνει στο εμπορευματικό λιμάνι της Καβάλας.

Ενδεικτικά, η χρηματοδότηση της υφιστάμενης Γραμμής Πύθιου – Ορμένιου αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω επενδύσεις από την αύξηση της ικανότητας να φιλοξενήσει μεγάλους όγκους εμπορευμάτων που μεταφέρονται μεταξύ της Μεσογείου (μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης) και της Μαύρης Θάλασσας (μέσω των λιμανιών της Βάρνας και του Μπουργκάς), προτάσσοντας μια ασφαλή, ανταγωνιστική και εναλλακτική διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Επιπλέον, προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της αποτελεσματικότητας ολόκληρου του συστήματος εμπορευματικών μεταφορών και Logistics, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιδιώκει την ανάπτυξη πολυτροπικών εμπορευματικών τερματικών σταθμών στους λιμένες και στα αστικά κέντρα ενοποίησης της εφοδιαστικής.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών τόσο εντός της υποδομής, όσο και μεταξύ των τρόπων μεταφοράς στην εφοδιαστική αλυσίδα και στον τερματικό σταθμό, κατά τρόπο που να επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών με ανοικτά και διαλειτουργικά συστήματα.

Επιπλέον, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην αστική εφοδιαστική περιορίζει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προάγει τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εργάζεται πολύπλευρα και συστηματικά με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου των Logistics, που συνεισφέρει σχεδόν το 1/10 του ΑΕΠ και δύναται να προσφέρει ακόμη περισσότερα στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, αλλά και την ισχυροποίηση της γεωπολιτικής θέσης της πατρίδας μας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube