Συνέντευξη στον “Ελεύθερο Τύπο” – “Έχουν λόγο να παραποιούν τα λόγια μας”

1. Τελικά η πρόταση που διατυπώσατε για την έξοδο από το Μνημόνιο εδράζεται στην «οικονομική πραγματικότητα»;

 

Κύριε Κοτταρίδη, η πρότασή μας προσεγγίζει και αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση της οικονομίας, περιγράφει και προτείνει βελτιωτικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες εδράζονται στην οικονομική επιστήμη και την ιστορική εμπειρία. Η πρόταση, ρεαλιστική και κοστολογημένη, έχει προϊούσα αποδοχή από τους πολίτες.

Η εξέλιξη αυτή προφανώς ενόχλησε την κυβέρνηση η οποία και ενεργοποίησε την προσφιλή πρακτική της διαστρέβλωσης των θέσεών μας.

 

2. Γιατί μιλάτε για διαστρέβλωση της πρότασής σας;

 

Είναι αλήθεια ότι διαχρονικά οι ηγετικοί κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε τέτοιες μεθόδους. Είναι μάλλον στην πολιτική φύση τους.

Ως τελευταίο παράδειγμα θα σας αναφέρω παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Υπουργός μιλώντας την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παραποίησε δομικό σημείο της οικονομικής πρότασης της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, είπε ότι «…η πρόταση [της Ν.Δ.] ξεκινάει από το απίθανο ότι με αύξηση των δαπανών και με μείωση των φόρων κατά ένα μαγικό τρόπο μέχρι το τέλος του 2011 το έλλειμμα θα είχε μηδενισθεί…». Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ ουδέποτε μίλησε για αύξηση δαπανών ή για μείωση φόρων πριν την έξοδο από το «Μνημόνιο». Επιμένουμε βεβαίως ότι μέχρι τότε δεν χρειάζονται άλλες αυξήσεις στους φόρους.

 

3. Θεωρείτε, λοιπόν, πως είναι εφικτό να βγούμε από το «Μνημόνιο» πριν από το 2012;

 

Καταρχήν εμείς θεωρούμε ότι με άλλη σύνθεση λόγων και πράξεων εκ μέρους της κυβερνήσεως δεν θα είχαμε μπεί στο Μηχανισμό Στήριξης.

Τώρα με ευθύνη πρωτίστως της κυβέρνησης εφαρμόζουμε τις πολιτικές και τα μέτρα του «Μνημονίου».

Εμείς έχουμε προτείνει άλλη στρατηγική και άλλο μίγμα πολιτικών το οποίο οδηγεί ταχύτερα και με λογικούς όρους στην έξοδο στις αγορές.

Ενδεικτικά σημειώνω ότι το Μνημόνιο προβλέπει για το 2011 πρόσθετα περιοριστικά μέτρα περίπου 6,5 δις ευρώ και καθόλου μέτρα τόνωσης της αγοράς. Εμείς τους λέμε ότι αυτή είναι ελλειμματική προσέγγιση της λύσης του προβλήματος. Και τούτο γιατί ενώ μειώνει τη διαρθρωτική συνιστώσα του ελλείμματος μεγαλώνει την άλλη, την κυκλική συνιστώσα. Γι αυτό άλλωστε προβλέπουν περιοριστική πολιτική της τάξης του 20% του ΑΕΠ για 5 χρόνια για να πετύχουν μείωση του ελλείμματος κατά 11% του ΑΕΠ.

Εμείς από τις 7 Ιουλίου, υποστηρίζουμε πως για την εξουδετέρωση του διαρθρωτικού ελλείμματος ήταν αρκετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί ως τότε και δεν χρειάζονταν άλλα.

Το επόμενο που προτείναμε στην Κυβέρνηση ήταν πως για να μειωθεί και το υπόλοιπο έλλειμμα, δηλαδή το κυκλικό που προκαλεί η ύφεση, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της αγοράς.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις αντισταθμιστικών μέτρων τόνωσης της αγοράς, τα οποία αρκούν για να εξουδετερώσουν το κυκλικό έλλειμμα ύψους 3,2%.

Και έτσι θα είχαμε τη δραστική συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε μικρότερο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου ισχυρό θετικό μήνυμα προς τις αγορές.

Επιμένουμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος, για το οποίο δεν γίνεται κανένας λόγος.

Συνεπώς, είναι επιτακτικά αναγκαίος ο συγκερασμός δημοσιονομικής προσαρμογής και μέτρων ανάπτυξης της οικονομίας για να εξέλθει η οικονομία από το φαύλο κύκλο.

 

 

4. Η Κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται ότι το έλλειμμα μειώνεται σημαντικά…

 

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες η Κυβέρνησης δεν καταφέρνει να εξωραΐσει τα αποτελέσματα της πολιτικής της.

Η αποτυχία της καταγράφεται και στα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα κατά το πρώτο οκτάμηνο:

Η υστέρηση των εσόδων, διευρύνεται συνεχώς.

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι (στόχος αύξηση 13,7%).

Οι δαπάνες, πράγματι, εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της οριζόντιας περικοπής και της συρρίκνωσης των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, της δραστικής μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των εξοπλιστικών δαπανών.

Η επιλογή, συνεπώς, του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να αντισταθμίσει τη διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων με δραστικές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες και είναι μειωμένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι έναντι στόχου για μείωση μόλις κατά 4%, επιβεβαιώνει την απουσία αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Κάτι που αποτυπώνεται και από την εγκατάλειψη και των υπολοίπων αναπτυξιακών εργαλείων της οικονομίας, όπως το ΕΣΠΑ, το ΤΕΜΠΜΕ, οι ΣΔΙΤ, οι συμβάσεις παραχώρησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ο Αναπτυξιακός Νόμος κ.α.

 

5. Εμμένετε, συνεπώς, στην αρχική σας θέση πως ο Μηχανισμός Στήριξης δεν ήταν αναγκαιότητα.

 

Αποτελεί ιστορικό γεγονός πως η ηγεσία της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδήγησε τη χώρα στο Μηχανισμό Στήριξης επικαλούμενη τον «κίνδυνο χρεοκοπίας» και το «κλείσιμο των αγορών».

Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρέλαβε την οικονομία, με τα υποκείμενα νοσήματά της από τη δεκαετία του ‘80, σε φάση παρόξυνσης, εν μέσω της πιο βαθιάς και παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα είχε υψηλό δημόσιο έλλειμμα και χρέος, το οποίο και διευρύνθηκε.

Όμως πρέπει να επισημανθεί ότι το ίδιο συνέβαινε και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά μέσο όρο, αυξήθηκε αντιστοίχως, κατά 6% του ΑΕΠ και κατά 14,8% του ΑΕΠ την περίοδο 2007 – 2009.

Όσο περίπου και στην Ελλάδα.

Βέβαια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για λόγους που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, κατά το τελευταίο τρίμηνο «φούσκωσε» το έλλειμμα για να το εμφανίζει υψηλότερο για ολόκληρο το 2009, ματαιώνοντας «ώριμες» δημόσιες εισπράξεις του 2009, μεταφέροντας εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μεταθέτοντας πληρωμές του 2010 στο 2009.

Το χειρότερο, όμως είναι ότι απαξίωσε τη χώρα, την Οικονομία και τους Έλληνες (ενδεικτικές οι αναφορές περί «Τιτανικού», «εντατικής», «απώλειας εθνικής ανεξαρτησίας», «εκτεταμένης διαφθοράς», «Κυβέρνησης του ψεύδους»).

Έλεγε ότι θα επανακτούσε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας.

Όμως οι εξελίξεις δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς, τα spreads, από τις 130 μ.β. και 180 μ.β. που ήταν στις αρχές Οκτωβρίου και στα τέλη Νοεμβρίου αντίστοιχα εκτοξεύθηκαν, ως συνέπεια των λόγων, των πράξεων, των καθυστερήσεων και των παραλείψεων της Κυβέρνησης, στις 400 μ.β. τον Απρίλιο, ενώ τώρα, δυστυχώς, υπερβαίνουν τις 900 μ.β.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η ηγεσία της Κυβέρνησης ή έχασε τον έλεγχο των εξελίξεων ή εν πλήρη γνώση οδήγησε τη χώρα στο «Μηχανισμό Στήριξης».

Και αυτό παρότι είχε τη δυνατότητα να αποφύγει την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, εάν απορροφούσε μεγάλο μέρος ή όλο τον όγκο των διαθέσιμων κεφαλαίων, που υπερκάλυπταν τις εκδόσεις ομολόγων και ετησίων γραμματίων μέχρι τα μέσα Απριλίου. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου απορρόφησε 20 δις ευρώ από τα διαθέσιμα 53,7 δις ευρώ.

 

6. Πιστεύετε πως αυτό το «αντι-μνημονιακό» μήνυμα θα έχει απήχηση στους πολίτες κατά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πάντοτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ειδικά οι επικείμενες, καθώς λαμβάνουν χώρα σε ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και μάλιστα μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση θα διεξαχθούν με ενισχυμένη την πολιτική έναντι της αυτοδιοικητικής διάστασης.

Αναμένεται, συνεπώς, στην κάλπη να εκφρασθούν οι ανησυχίες αλλά και οι ελπίδες της κοινωνίας για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Η πρόταση Ελπίδας της Ν.Δ,. για την ταχύτερη και με το λιγότερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος έξοδο από την κρίση, αγγίζει όλο και περισσότερο τους πολίτες.

 

 

7. Τέλος θα ήθελα και την άποψή σας για την κλήση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στην εξεταστική για το Βατοπέδι.

 

Είναι γεγονός ότι η ενορχηστρωμένη, σφοδρή και παρατεταμένη επίθεση κατά του κ. Καραμανλή και των Κυβερνήσεων της Ν.Δ υπήρξε πρωτοφανής. Πυρήνας της η ελαχιστοποίηση των συγκεκριμένων επιτυχιών και των θετικών πεπραγμένων της και η μεγιστοποίηση των καθυστερήσεων, παραλείψεων και κάποιων λαθών της.

Η ηγεσία της Κυβέρνησης με τους χειρισμούς της επιχειρεί και με την υπόθεση του βατοπεδίου να έχει τον κ. Καραμανλή όμηρο. Όμως έχει παραβλέψει ότι ο τέως Πρωθυπουργός έχει αποδείξει με συγκεκριμένες πράξεις ότι δεν προσφέρεται για ομηρία και δεν λειτουργεί υπό τέτοιες συνθήκες. Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες έχοντας πλέον πληρέστερα δεδομένα απαντούν πιο ορθολογικά στα γιατί; Θα το αντιληφθεί όμως σύντομα όταν θα αρχίσει να εισπράττει πολιτικά τις απαντήσεις τους.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube