Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διπλασιαστούν σε ποσοστό του ΑΕΠ οι επενδύσεις, εξηγεί ο υπουργός, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Αναφορικά με μια νέα αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, είναι, σημειώνει, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Για το μειωμένο κοινωνικό μέρισμα ο κ. Σταϊκούρας επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ίδιος ομολόγησε, δεν άφησε ούτε 1 ευρώ για κοινωνικό μέρισμα και η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο κάλυψε το δημοσιονομικό κενό που παρέλαβε, αλλά δημιούργησε και δημοσιονομικό χώρο. «Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να διανείμουμε πλούτο που δεν υπάρχει», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Οικονομικών.
Ως προς τη μεσαία τάξη και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχει όφελος από τις φοροελαφρύνσεις, ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι συνδυαστικά από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 23%, στα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και στα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%. Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο «Ηρακλής», ο υπουργός τονίζει ότι θα οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40%, ενώ αφήνει ανοιχτό παράθυρο και για άλλες παρεμβάσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Πόσο εφικτό είναι, κύριε υπουργέ, να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Πότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει η σχετική συζήτηση και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να χαμηλώσει ο πήχης;
Ο στόχος είναι εφικτός και προσεγγίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση με τεκμηρίωση και υπευθυνότητα. Ηδη επεξεργαζόμαστε τα δικά μας μοντέλα βιωσιμότητας χρέους. Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, το χαμηλό κόστος δανεισμού, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα βελτιώσουν τις παραμέτρους βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Και θα δώσουν τη δυνατότητα εντός του 2020 διεκδίκησης και επίτευξης χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Κύριε Σταϊκούρα, ποιο είναι το μήνυμα που λαμβάνεται για τη χώρα και την οικονομία από το μπαράζ διεθνών επαφών που έχετε πραγματοποιήσει τους τελευταίους μήνες; Θεωρείτε πως η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό;
Η χώρα και η οικονομία της έχουν αρχίσει και κερδίζουν σταδιακά την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κυρίως της αξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης. Η οποία μέσα από τις πολιτικές της δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων μεγάλων και μικρών, ελληνικών και ξένων.
Δική μας στόχευση είναι οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν. Επενδύσεις όμως που θα ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της Δ’ Βιομηχανικής Επανάστασης και θα τονώνουν τις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία. Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.
Η αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας. Είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου και νέο αίτημα αποπληρωμής μέρους του εναπομείναντος δανείου του ΔΝΤ;
Οπως σωστά αναφέρετε, η ενέργεια αυτή έχει σημαντικά οφέλη για τη χώρα. Ενισχύει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, μειώνει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, εξασφαλίζει άμεσο κέρδος για τον προϋπολογισμό, έχει θετικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι βιώσιμη και συγκεντρώνει δυναμική, βελτιώνοντας έτσι τις προσδοκίες και μειώνοντας τα περιθώρια κινδύνου. Σχετικά με μια νέα αποπληρωμή μέρους του υπολοίπου του δανείου, αυτό είναι στον σχεδιασμό μας και μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις.
Ανακοινώσατε πρόσφατα τη διανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 250.000 νοικοκυριά. Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως θα μπορούσατε με άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής να διανείμετε περισσότερα σε πιο πολλούς. Τι απαντάτε και γιατί φέτος το κοινωνικό μέρισμα ήταν μόλις 175 εκατ. ευρώ;
Η αξιωματική αντιπολίτευση λησμονεί να αναφέρει ότι όταν ήταν κυβέρνηση διένειμε το φετινό κοινωνικό μέρισμα για προεκλογικούς λόγους ως δήθεν 13η σύνταξη. Και με αυτό τον τρόπο εξάντλησε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ναρκοθετώντας το πεδίο για την επόμενη κυβέρνηση. Η αλήθεια συνεπώς είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ίδια ομολόγησε, δεν άφησε ούτε 1 ευρώ για κοινωνικό μέρισμα!
Εμείς ως κυβέρνηση, όχι μόνο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό που παραλάβαμε, αλλά δημιουργήσαμε και δημοσιονομικό χώρο. Κι αυτός ο δημοσιονομικός χώρος διανεμήθηκε σταδιακά, με ασφάλεια και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ, καταβάλλοντας εμπροσθοβαρώς αυξημένο επίδομα θέρμανσης, μειώνοντας την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα, ενισχύοντας τη ΔΕΗ, την εθνική άμυνα, την υγεία και την καθημερινότητα του πολίτη, διανέμοντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Και προσπαθούμε ακόμη και τις τελευταίες ημέρες από τον όποιο επιπλέον μικρό δημοσιονομικό χώρο βρίσκουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των δικαιούχων. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να διανείμουμε πλούτο που δεν υπάρχει.
Κύριε Σταϊκούρα, μήπως ξεχάσατε τη μεσαία τάξη; Διότι δέχεστε κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ πως από τη νέα φορολογική πολιτική που ακολουθείτε και τις φοροελαφρύνσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί τα οφέλη για τα μεσαία στρώματα είναι πολύ περιορισμένα.
Εμείς με τις πολιτικές μας έχουμε αποδείξει ότι επιδιώκουμε και σταδιακά επιτυγχάνουμε να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε. Θέλετε παραδείγματα; Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες. Επιλέξαμε η μείωση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα να παραμείνει η υψηλότερη, αλλά μειώσαμε τον φόρο ακίνητης περιουσίας και στο υπόλοιπο 42% της κοινωνίας, όπου ανήκει και σημαντικό τμήμα της μεσαίας τάξης, το οποίο και πληρώνει το 60% του φόρου με χαμηλότερο, βέβαια, ποσοστό μείωσης.
Μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9%, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Συνδυαστικά από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 23%, στα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και στα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.
Μειώνουμε τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων από το 28% στο 24% για όλες τις επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες και μεγάλες-, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο υποβοηθά την οικονομική δραστηριότητα του παραγωγικού σκέλους της κοινωνίας, στο οποίο ανήκει και η μεσαία τάξη. Οι παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, η «έξυπνη» ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μαζί με πολιτικές για ευκαιρίες απασχόλησης, ασφάλεια, βελτιώσεις στην παιδεία και αυστηρούς ελέγχους των μεταναστευτικών ροών, θα αποκαταστήσουν σταδιακά τη μεσαία τάξη. Ωστε να τη δούμε να επιστρέφει εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι και όχι εκεί που σήμερα είναι. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, προσπάθεια και σίγουρα αποτελέσματα.
Θα υπάρξουν άλλες φορολογικές παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες;
Εκτιμούμε πως ναι, γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για τέτοιες πολιτικές, όπως ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα και της προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα. Στην κατεύθυνση αυτή προσδοκούμε να συμβάλει και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσα από το «χτύπημα» της φοροδιαφυγής, που για εμάς ισοδυναμεί με αγώνα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτό επιδιώκεται με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλή τιμή ακινήτων, την ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, καθώς και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Οταν, λοιπόν, δημιουργηθεί -με ασφάλεια- ο αναγκαίος πρόσθετος δημοσιονομικός στόχος, θα προχωρήσουμε σε πρόσθετες μειώσεις φόρων, με προτεραιότητες τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Θεωρείτε ότι το σχέδιο «Ηρακλής» είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών ή θα χρειαστούν κι άλλες παρεμβάσεις;
Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Αυτό αναγνωρίζεται απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εγχώριων και ευρωπαϊκών εποπτικών Αρχών, η υλοποίησή του αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση άνω των 30 δισ. ευρώ ή πλέον του 40% των κόκκινων δανείων.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος, με την παρούσα συστημική λύση εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση κόκκινων δανείων υψηλότερη από το σύνολο της μείωσης που επετεύχθη την τελευταία τετραετία, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Μαρτίου του 2016 έως σήμερα.
Το 2020, ταυτόχρονα με την υλοποίηση του «Ηρακλή», θα αξιολογήσουμε οποιεσδήποτε άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες, αποτελεσματικές και συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς προτάσεις, οι οποίες να μειώσουν ακόμη περισσότερο τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο τη σταδιακή πιστωτική επέκταση, δηλαδή τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τα επόμενα ορόσημα για την οικονομία
Κύριε Σταϊκούρα, με τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και του σχεδίου «Ηρακλής» ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης; Ποια είναι τα επόμενα ορόσημα για την οικονομία αλλά και για το υπουργείο που εσείς εποπτεύετε;
Σε αυτό τον πρώτο κύκλο το οικονομικό επιτελείο έχει υλοποιήσει όλες τις προγραμματικές δεσμεύσεις του, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρετε. Θέτουμε όμως ήδη για το 2020 νέους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς στόχους.
Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης των πολιτών, την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους, τα υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα δημιουργούν πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης, την προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη διαρκή «επικοινωνία» με τις διεθνείς αγορές, τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Τους στόχους αυτούς θα τους προσεγγίσουμε με πολιτικές που θα διακρίνονται από συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα, αξιολογώντας όμως την υλοποίηση και τα αποτελέσματά τους.
Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 133 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου