Την προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα να στηριχθεί η οικονομία από τις εξωγενείς κρίσεις, τα θετικά μηνύματα που μεταφέρονται από την αγορά, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στο πεδίο της ακρίβειας στα τρόφιμα, στο κόστος δανεισμού και στην έλλειψη εργαζομένων, περιγράφει σε συνέντευξή του στο Insider.gr ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας. Απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων έως τις εκλογές, περιγράφει την ανάγκη για μια συντηρητική δημοσιονομική στάση λόγω και των διεθνών κινδύνων που παραμένουν, αλλά και τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να στηρίξει την κοινωνία για όσο χρειαστεί με βάση την εξέλιξη των κρίσεων.
«Έχουμε κλείσει, μέχρι τις εκλογές έχουμε κλείσει, αυτό το είπαμε σε όλους τους τόνους και απεδείχθη» απάντησε ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτημα για το αν θα υπάρξουν άλλες πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα περιθώριο και για φέτος στον νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό. Επισήμανε επιπλέον, πως «είμαστε αρκετά συντηρητικοί», γιατί «οι κρίσεις δεν έχουν παρέλθει, οι αβεβαιότητες είναι υψηλές» και «με αυτά τα δεδομένα, πάντα πρέπει να έχεις μια δημοσιονομική ευελιξία για να μπορέσεις να έχεις τους πόρους να βοηθήσεις την κοινωνία».
Σε ερώτημα για το αν το πακέτο για το ρεύμα μπορεί να παραταθεί και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε ένα κακό σενάριο αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης, έκανε σαφές πως αν υπάρξει ανάγκη «η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα είμαστε κοντά στην ελληνική κοινωνία για όσο χρειαστεί, ισχύει στο απόλυτο». Επισήμανε όμως πως «η χώρα, το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να είναι έτοιμοι και για ακραία σενάρια, για αυτό που λέγεται στην οικονομική επιστήμη stress test. Έτσι ώστε, να μπορέσουμε ανά πάσα στιγμή, να έχουμε τους πόρους για να βοηθήσουμε την κοινωνία».
Σε ερώτημα για το αν στο μέλλον μπορεί να υπάρξει περιθώριο για νέα μέτρα στήριξης, περιέγραψε τις 3 προϋποθέσεις που θα πρέπει να ισχύουν και συνδέονται με την πορεία του προϋπολογισμού, το δημοσιονομικό περιθώριο και με το ποιες θα είναι οι τότε ανάγκες, λέγοντας ότι μόνο υπό αυτούς τους όρους παρεμβάσεις «μπορούν να γίνουν, μπορούν να επεκταθούν, μπορούν να εμπλουτιστούν» αλλά πάντα πρέπει να είναι στοχευμένες.
Για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και για τη διαπραγμάτευση που γίνεται στην ΕΕ εκτίμησε πως «έχουμε αρκετά επεισόδια να δούμε ακόμη. Επεισόδια τα οποία θα εξελιχθούν μέσα στο 2023» αλλά και πως «γενικώς είναι μια δύσκολη συζήτηση». Ωστόσο εκτίμησε πως ο ελληνικός στόχος για πλεονάσματα κοντά στο 2% του ΑΕΠ «είναι απολύτως ρεαλιστικός και εφικτός» και «προς το συμφέρον της χώρας» με δεδομένο ότι εξακολουθεί να έχει υψηλό αλλά βιώσιμο δημόσιο χρέος. «Το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα αλλά δανειζόμαστε φθηνότερα από την Ιταλία που έχει επενδυτική βαθμίδα, δείχνει γιατί πρέπει να είσαι συνετός στη δημοσιονομική πολιτική» ανέφερε.
Επισήμανε πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πάρα πολύ καλύτερη θέση από ότι ήταν το 2019». Είναι «πολύ πιο σταθερό για να ανταπεξέλθει σε εξωγενείς κρίσεις», αλλά υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, κάτι που, όπως επισήμανε, επιχειρείται να αναχαιτισθεί με τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στο πεδίο των ενήμερων δανειοληπτών. Σύστησε το κομμάτι των διαχειριστών δανείων «να δείξει μεγαλύτερη επιμέλεια και προσήλωση». Μετέφερε την προσδοκία να ανακοπεί η άνοδος των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα που περιορίζει και τη ζήτηση για δάνεια.
Επίσης σε ερώτημα για την ρευστότητα προς επιχειρήσεις που επίσης επηρεάζεται από το υψηλό κόστος δανεισμού που μειώνει τη ζήτηση, επισήμανε πως «ερχόμαστε και καλύπτουμε αυτό το κενό βραχυπρόθεσμα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση από το 2024 και μετά, με ευρωπαϊκούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Η συνέντευξη του Χρήστου Σταϊκούρα στην Δήμητρα Καδδά
– Έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο Insider.gr τον Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο Βουλευτή στο νομό Φθιώτιδας. Καλημέρα σας Υπουργέ καλή επιτυχία στον προεκλογικό σας αγώνα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση και για τις ευχές σας, να είστε πάντα καλά.
– Θα ξεκινήσουμε μια ερώτηση σχετικά με το νόμο Φθιώτιδας. Παρά το πάρα πολύ φορτωμένο σας υπουργικό πρόγραμμα δαπανάτε πολύ χρόνο το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. Μιλάτε με τους πολίτες, μιλάτε με τις επιχειρήσεις. Ποια είναι τα μηνύματα που αποκομίζετε από τις συζητήσεις που έχετε;. Τι ζητούν, τι θέλουν στο πεδίο της οικονομίας κυρίως;
Πρώτα απ’ όλα αναγνωρίσουν την σοβαρή προσπάθεια που έγινε, τη νοικοκυρεμένη προσπάθεια, έτσι ώστε να κρατηθεί όρθια και η οικονομία και η κοινωνία την τελευταία τετραετία μέσα από πολλές, διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και αυτό αναγνωρίζεται. Επίσης υπάρχει μια καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας σήμερα. Δηλαδή το Πάσχα που πέρασε κινήθηκε, τουλάχιστον ικανοποιητικά, η οικονομία. Κινήθηκε τουλάχιστον ικανοποιητικά ο Νομός Φθιώτιδας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ακρίβεια, κυρίως στα τρόφιμα, δεν είναι ένα ζήτημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολίτες οι οποίοι ήδη βλέπουν αυξημένες δόσεις στα δάνειά τους, κυρίως στα στεγαστικά και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στην Ελλάδα εύρεσης ανθρωπίνου κεφαλαίου. Βλέπουμε δηλαδή, κάθε μέρα, πολλές επιχειρήσεις να αναζητούν εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι έχομε μειώσει την ανεργία κατά 7% την τελευταία 4ετία.
– Στο πεδίο αυτών των προβλημάτων που διαπιστώνετε και δεδομένου ότι υπάρχει ένα έργο που έγινε την προηγούμενη τετραετία και για το οποίο μάλιστα βραβευτήκατε ως καλύτερος υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λάβατε και εύσημα το προηγούμενο διάστημα και στην εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα τον πρόεδρο του Eurogroup και παρουσία του Πρωθυπουργού, υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει τα οποία προφανώς είστε ευχαριστημένος αλλά μήπως υπάρχουν και πράγματα τα οποία θα αλλάζατε για να προφυλαχτεί καλύτερα η οικονομία;
Νομίζω ότι αυτά που θα αλλάζαμε τα έχουμε πει ήδη στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για παράδειγμα έχουμε μείωση της φοροδιαφυγής, έχουμε σημαντική μείωση φοροδιαφυγής εξαιτίας κυρίως της διεύρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης αυτής της διαδικασίας, έτσι ώστε το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τη μείωση της φοροδιαφυγής να επιστραφεί στην ελληνική κοινωνία μέσα από την σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Άρα, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχουμε ξεκινήσει να το ξετυλίγουμε και με την ΑΑΔΕ. Έχει να κάνει με τα POS, με τις ταμειακές μηχανές και με το myDATA. Ένα δεύτερο πεδίο είναι πως δίνουμε, ορθώς, επιδόματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, αλλά χρειάζεται αυτά τα επιδόματα να τα επαναξιολογήσουμε, έτσι ώστε να έχουν έναν ορθολογικό τρόπο κατανομής, ανά ΑΦΜ. Να ξέρουμε συνεπώς, ανά πολίτη, τι δίνουμε. Αυτό θέλουμε να το κάνουμε, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε πάλι στην κοινωνία – με καλύτερη επίδοση σε αυτό το πεδίο- μέσα από την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εκεί όπου υπάρχει αποδεδειγμένα ένα σημαντικό ποσοστό φτώχειας. Άρα, σας λέω ενδεικτικά δύο περιοχές στις οποίες έχουμε πει τι θα κάνουμε, πώς θα το κάνουμε, έτσι ώστε τα καλύτερα αποτελέσματα να επιστραφούν, και στις δύο αυτές περιοχές, πίσω στην ελληνική κοινωνία.
– Το δημοσιονομικό χώρο που ενδεχομένως θα δημιουργήσουν αυτές οι παρεμβάσεις τον έχετε ενσωματώσει, να υποθέσω, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα; Σωστά;
Σωστά απολύτως. Μόλις πριν από λίγο με τις 2 περιπτώσεις και αναφορές που έκανα, ουσιαστικά σας απέδειξα ότι αυτό είναι περίπου δημοσιονομικά ουδέτερο.
– Σε αυτόν τον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, που είναι ένας νέος προϋπολογισμός πολυετής έως και το 2026, φαίνεται ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης του 0,4% – 0,5% ετησίως, ο οποίος δεν προσδιορίζεται σαφώς. Αναφέρεται στο πρόγραμμα «δεν λαμβάνει υπόψη ο δημοσιονομικός στόχος άλλες απρόβλεπτες δαπάνες ή μετεκλογικά μέτρα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια του έτους». Εσείς δεν ενσωματώνετε τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, που είναι όμως ελαφρά χαμηλότερα σε αξία, είναι 0,1%-0,3% του ΑΕΠ τα έτη 2024 – 2026. Άρα προκύπτει και κάτι παραπάνω. Αυτό ενδεχομένως το φυλάτε ως μαξιλάρι για ώρα ανάγκης, για τυχόν κρίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή μπορεί να υπάρχει και κάποια άλλη έκπληξη, κάποια άλλη εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό το επόμενο διάστημα;