Ταμειακά η χώρα είναι πολύ ισχυρή, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, επισημαίνοντας ότι το πακέτο των μέτρων στήριξης για την αντιμετωπίση της ενεργειακής κρίσης θα ξεπεράσει φέτος τα 8,5 δισ. ευρώ.
«Δεν είναι το ζητούμενο να πάρουμε πόρους από την Ευρώπη για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Είναι να πάρουμε δημοσιονομικό χώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά , προαναγγέλλοντας ότι πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα εξασφαλιστεί φέτος θα επιστρέψει στην κοινωνία με μόνιμες και έκτακτες παρεμβάσεις.
Όπως αναφέρει το πακέτο των μέτρων για την στήριξη έναντι της ενεργειακής κρίσης εκτιμάται πως θα υπερβεί φέτος τα 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 2 δισ. θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ενώ τονίζει πως είναι προτεραιότητα στο επόμενο διάστημα «να συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο διάστημα απαιτείται για το ενεργειακό κόστος, κυρίως για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος».
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα ενόψει της ΔΕΘ αλλά και της παρουσίασης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, τονίζει πως η εισφορά αλληλεγγύης καταργείται μονίμως για όλους, ενώ όποιος πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος εξασφαλιστεί φέτος θα επιστρέψει στην κοινωνία είτε με μόνιμες ή/και με μη μόνιμες παρεμβάσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει υπέρβαση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος, με μεγάλο ερώτημα βέβαια την διατήρηση υψηλών ρυθμών και το 2023. Παράλληλα όμως διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο υπέρβασης του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ φέτος.
Όπως σημειώνει «Ο στόχος μας είναι να μην φύγουμε από το -2% και να επιστρέψει η χώρα σε χαμηλά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Αυτό είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο κινούμαστε. Αλλά πάντα έχουμε και άλλα σενάρια τα οποία θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η κρίση μελλοντικά..».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στην Ελευθερία Αρλαπάνου:
ΕΡ. Μπήκαμε σε ένα δύσκολο φθινόπωρο που μας φέρνει έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα. Λίγες μέρες πριν τη ΔΕΘ αλλά και τη Σύνοδο στην Ευρώπη για την ενέργεια σε τι μπορούν να ελπίζουν τα μικρότερα και τα μεσαία εισοδήματα ως προς το πακέτο των μέτρων για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση;
ΑΠ. Είναι άλλος ένας δύσκολος χειμώνας. Η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια ξεκινώντας από το 2010 και μετά έχει περάσει αρκετούς δύσκολους χειμώνες. Eίναι γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλαμε την τελευταία τριετία ερχόμασταν αντιμέτωπο με εξωγενείς κρίσεις που δυσκόλευαν και πάλι την καθημερινότητα των πολιτών. Είτε μιλάμε για υγειονομική, είτε μιλάμε για ενεργειακή κρίση. Άρα η αλήθεια είναι πως οι πολίτες βρίσκονται μπροστά σε δυσκολίες τα τελευταία 12 χρόνια. Έχουμε καταφέρει όμως την τελευταία τριετία να τα στηρίξουμε γενναία και αποτελεσματικά. Κι αυτό αποδεικνύεται μέσα από μια σειρά μακροοικονομικούς δείκτες αλλά και από το πορτοφόλι του πολίτη, το διαθέσιμο εισόδημα του. Μέσα κυρίως από μειώσεις φόρων, μόνιμες μειώσεις φόρων, που έχουν σχεδόν στο σύνολο τους μόνιμο χαρακτήρα αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στοχευμένα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα από αύξηση των δαπανών. Αύξηση των δαπανών μπορεί να είναι στοχευμένα επιδόματα σε νοικοκυριά, σε χαμηλοσυνταξιούχους στο παρελθόν ή σε ευάλωτα οικονομικά στρώματα, ταυτόχρονα όμως μπορεί να είναι και επιδοτήσεις στο πεδίο της ενέργειας. Προτεραιότητα μας στο επόμενο διάστημα είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο διάστημα απαιτείται για το ενεργειακό κόστος, κυρίως για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Από εκεί και πέρα όσος δημοσιονομικός χώρος επιπλέον προκύψει θα αξιοποιηθεί και σε μια σειρά από άλλες πτυχές που πράγματι υπάρχουν ανάγκες για την κοινωνία.
ΕΡ. Θα δούμε εξειδικευμένες παρεμβάσεις στο φυσικό αέριο;
ΑΠ. Είναι ανάμεσα στα μέτρα τα οποία συζητάμε, ξέρετε όμως ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στο πεδίο του φυσικού αερίου. Δηλαδή οι μεταβολές, εξαιτίας όμως και της αίσθησης, της ρεαλιστικής αίσθησης ότι για πρώτη φορά ωριμάζουν οι συνθήκες πανευρωπαϊκά για μια ολιστική προσέγγιση έχουν ρίξει σημαντικά τις δύο τελευταίες μέρες τις τιμές του αερίου τις τελευταίες μέρες. Αλλά υπάρχει και το δυσμενές σενάριο που ήταν οι τιμές του αερίου της προηγούμενης εβδομάδας. Άρα, υπάρχει πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το βασικό σενάριο αλλά πάντα να έχουμε πόρους και για το δυσμενές σενάριο.
ΕΡ. Έχετε καταλήξει σε μια τάξη μεγέθους για το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί φέτος για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι σε αυτή την κρίση; Ποιο κομμάτι αυτού θα δαπανηθεί αμιγώς από τον κρατικό προϋπολογισμό;
ΑΠ. Η αρχική αίσθηση μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν ότι αυτό το ποσό είναι 8,5 δισ. ευρώ. Εκτιμώ ότι το ποσό θα είναι υψηλότερο. Και θα είναι υψηλότερο γιατί θα χρειαστεί πιο γενναία επιδότηση τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο όμως και από τα υπερέσοδα των παρόχων για να καλύψουμε τις αυξημένες τιμές του ενεργειακού κόστους του προηγούμενου μήνα και των επόμενων μηνών μέχρι το τέλος του έτους. Άρα μιλάμε για ένα ποσό που θα υπερβεί τα 8,5 δισ. ευρώ. Ένα μικρό ποσοστό αυτού σε σχέση με τα 8,5 δισ. προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο πεδίο της ενέργειας εκτιμούμε πως αυτό θα προσεγγίσει τα 2 δις. ευρώ.
ΕΡ. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και για τα μέτρα που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη δέχεται κριτική ότι συνήθως πράττει too little, too late. Πιστεύετε ότι η Ευρώπη θα κάνει το έξτρα μίλι; Θα είναι πιο «γενναιόδωρη»;
ΑΠ. Θα συμφωνήσω και θα διαφωνήσω. Πράγματι η Ευρώπη πολλές φορές και σε αυτή την κρίση φαίνεται να λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς, με πιο αργά αντανακλαστικά και λιγότερο αποτελεσματικά. Όμως έχουμε ένα πρόσφατο φαινόμενο, αυτό της υγειονομικής κρίσης. Στην υγειονομική κρίση, στους δύο μήνες πάνω η Ευρώπη αποφάσισε ένα γενναίο πακέτο στήριξης της τάξης των 560 δισ. ευρώ και ένα μήνα μετά αποφάσισαν το Ταμείο Ανάκαμψης, επιπρόσθετων σημαντικών πόρων. Αθροιστικά 1,3 τρισ. Ευρώ. Μιλάμε για μεγαλύτερο πακέτο από το αντίστοιχο ΕΣΠΑ όλης της Ευρώπης της περιόδου 2021 – 2027. Τότε η Ευρώπη έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Στο παρελθόν ή και σήμερα δείχνει πιο αργά αντανακλαστικά. Θεωρώ ότι τώρα που είναι πιο δύσκολη η κατάσταση και οι ευρωπαϊκές οικονομίες ζούνε με μεγαλύτερη ένταση την έκταση του προβλήματος θα ληφθούν έστω και με καθυστέρηση οι αναγκαίες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
ΕΡ. Ας το ελπίσουμε όλοι γιατί λέμε πως λεφτά υπάρχουν αλλά λεφτά…δεν υπάρχουν…
Δεν είναι θέμα πόρων, δεν είναι θέμα εάν υπάρχει επάρκεια πόρων για να στηρίξεις τα νοικοκυριά. Είναι θέμα δημοσιονομικού χώρου. Ταμειακά η χώρα είναι πολύ ισχυρή. Δεν είναι το ζητούμενο να πάρουμε πόρους από την Ευρώπη για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Είναι να πάρουμε δημοσιονομικό χώρο. Για να πάρουμε δημοσιονομικό χώρο θα πρέπει να έχουμε μια αίσθηση του κόστους το οποίο υπάρχει στο ενεργειακό πεδίο έτσι ώστε αυτός ο δημοσιονομικός χώρος να αξιοποιηθεί επ’ ωφέλεια αναπτυξιακών πρωτοβουλιών τηςχώρας όπως είναι μεταξύ άλλων οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
ΕΡ. Μιλώντας για δημοσιονομικό χώρο. Φέτος έχει τεθεί στόχος για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 2% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι κυνηγάμε την επενδυτική βαθμίδα υπάρχει πιθανότητα το 2% να είναι μεγαλύτερο;
ΑΠ. Πιθανότητα πάντα υπάρχει να υπάρξει οποιαδήποτε εκτέλεση προϋπολογισμού. Εμείς ως προτεραιότητα έχουμε θέσει να πετύχουμε αυτό το στόχο. Και θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος γιατί. Η χώρα έχει βιώσιμο χρέος κάτι που αναγνωρίζεται παγκοσμίως, γιατί έχει χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες, διακρατάται το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους από τον επίσημο τομέα, γιατί είναι σταθερού επιτοκίου, γιατί έχουμε υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, αλλά έχουμε το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό στην Ευρώπη. Η χώρα μπορεί να βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας όμως δεν έχει επενδυτική βαθμίδα όπως πολύ σωστά αναδείξατε. Επιπλέον, κοιτάζοντας πιο μπροστά θα έχουμε μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική. Με κάποιο πρόσθετο πλαίσιο στήριξης αλλά και ταυτόχρονα και νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Όταν μια κυβέρνηση που λειτουργεί με υπευθυνότητα έχει αυτές τις προκλήσεις μπροστά της οφείλει να είναι πολύ συνετή στη δημοσιονομική της πολιτική. Υπενθυμίζω πως για να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα 7% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο υποχώρησε στο 5% και φέτος εκτιμάται πως θα είναι 2%. Δηλαδή ουσιαστικά κάθε χρόνο έχουμε δαπάνες περισσότερες από έσοδα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ταμείο της χώρας το οποίο ενισχύεται μέσα από εκδόσεις χρέους χαμηλού κόστους. Τώρα όμως και το κόστος έχει αυξηθεί πανευρωπαϊκά. Άρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, σύνεση και διορατικότητα. Ο στόχος μας είναι να μην φύγουμε από το -2% και να επιστρέψει η χώρα σε χαμηλά, ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Αυτό είναι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο κινούμαστε. Αλλά πάντα έχουμε και άλλα σενάρια τα οποία θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί η κρίση μελλοντικά.
ΕΡ. Σε συνεννόηση ωστόσο με τους θεσμούς, τους οποίους ακούν οι αγορές σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς στόχους και με τη λογική ότι οι θεσμοί είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας…
ΑΠ. Δεν θα έχουμε κάτι διαφορετικό πλέον μετά τις 20 Αυγούστου σε σχέση με αυτό που ισχύει για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Λαμβάνοντας όμως υπόψη πως η Ελλάδα έχει ένα πολύ υψηλότερο δημόσιο χρέος. Χρέος όμως το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες πέρσι. Φέτος εκτιμώ πως η μείωση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη της προηγούμενης χρονιάς.
ΕΡ. Υπάρχει πίεση όμως…Το επιτόκιο του δεκαετούς σήμερα ήταν στο 4,20%
ΑΠ. Υπάρχει πίεση, Προσπαθώ πάντα να μη θριαμβολογώ αλλά να αποτυπώσω και τις δυο πλευρές μιας πραγματικότητας, όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Μιλήσατε πράγματι για ένα πάρα πολύ υψηλό κόστος δανεισμού ωστόσο το spread παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με πριν μερικά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού σε όλη την Ευρώπη αλλά η Ελλάδα κρατάει καλά. Έχει ισχυρή δυναμική και αυτή πρέπει να την αξιοποιήσουμε.
ΕΡ. Ωστόσο με αυτά τα δεδομένα θεωρείτε πιθανό να εκτελεστεί πλήρως το φετινό δανειακό πρόγραμμα ή θα μείνουμε μέσες άκρες σε αυτά που έχουμε αντλήσει έως σήμερα, είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια…
ΑΠ. Έχουμε εκτελέσει το μεγαλύτερο ποσοστό του σχεδιασμού μας φέτος για το δανειακό πρόγραμμα. Η χώρα μπορεί να αντέξει και δύο χρόνια να μη βγαίνει καθόλου στις αγορές και να καλύπτει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες. Τόσο διορατική εκδοτική στρατηγική ακολουθήσαμε. Όμως είναι προς το συμφέρον της χώρας να «επικοινωνεί» συχνά με τις αγορές ως μια κανονική χώρα. Το τι θα πράξουμε θα εξαρτηθεί από την εισήγηση που θα έχω από τον ΟΔΔΗΧ. Προφανώς πάντα συνεκτιμώνται οι συνθήκες στις αγορές, το διεθνές περιβάλλον οι εξελίξεις στην Ελλάδα και η ανάγκη επικοινωνίας με τις αγορές.
ΕΡ. Στις 7 Σεπτεμβρίου περιμένουμε κρίσιμα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Πιστεύετε ότι αυτά θα εδραιώσουν την εκτίμηση ότι φέτος ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν τον οποίο προσδοκούμε;
ΑΠ. Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας καταδεικνύουν ότι, εάν δεν αλλάξουν τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ότι το ποσοστό ανάπτυξης θα είναι αρκετά πάνω από το 3,1% που είχαμε στον προϋπολογισμό. Δεν είμαι σε θέση να σας πω το πόσο. Αλλά οι πρόδρομοι δείκτες είναι αρκετά ενθαρρυντικοί. Οι επενδύσεις πάνε εξαιρετικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους ως ξένες επενδύσεις έχουμε καλύψει το 86% της περσινής χρονιάς που ήταν χρονιά – ρεκόρ άρα οι ξένες επενδύσεις σε αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον πάνε εξαιρετικά σε όλους τους τομείς, και σε υπηρεσίες και σε αγαθά, και σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στη μεταποίηση. Οι ξένες επενδύσεις πάνε καλά σε όλους τους τομείς. Επίσης οι εξαγωγές έχουμε φθάσει στο 41% του ΑΕΠ. Πριν από δέκα χρόνια αυτό το ποσοστό ήταν στο 20%. Έχουμε καλύτερες επιδόσεις από όλες τις χώρες του νότου και προσεγγίζουμε την Πορτογαλία που ήταν υπόδειγμα. Άρα οι δύο βασικοί πυλώνες, υψηλής αλλά κυρίως διατηρήσιμης ανάπτυξης πάνε εξαιρετικά. Επενδύσεις και εξαγωγές. Μέσα στην κρίση. Ταυτόχρονα οι τουριστικές εισπράξεις έφθασαν το εξάμηνο στο 96% του 2019 αρά εικάζουμε ότι θα προσεγγίσουμε ή και θα υπερβούμε το 100%. Και οι πολίτες τους ευχαριστώ δημόσια δείχνουν μια εξαιρετική φορολογική συνείδηση απόρροια μεταξύ άλλων όχι μόνο της στήριξης της κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια αλλά και των μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Άρα αυτό σημαίνει ότι αποπληρώνουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις άρα έχουμε μια καλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, Αυτά όλα συγκλίνουν στην διαπίστωση ότι το ΑΕΠ της χώρας φέτος θα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και θα δημιουργηθεί κάποιος πρόσθετος, επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, και μέσα από την ανάπτυξη, άρα θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, και όχι από την ανάπτυξη, πιθανότατα μέσω του πληθωρισμού, άρα δεν θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά ο οποίος θα αξιοποιηθεί και φέτος αλλά και του χρόνου με μόνιμα και μη μόνιμα μέτρα.
ΕΡ. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ανάπτυξη στην περιοχή του 5% – 6%. Είναι κάτι που θα το θεωρούσατε υπερβολικό;
ΑΠ. Θεωρώ ότι ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης θα είναι πάνω από το 3,1%. Πάντα όμως θα πρέπει να βλέπουμε και που οφείλεται αυτό. Ότι οφείλεται σε χαρακτηριστικά τα οποία έχουν μονιμότερα στοιχεία και τα οποία είναι επ΄ ωφέλεια μεσομακροπρόθεσμα της χώρας τόσο καλύτερα είναι να έχεις υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Πάντα είναι θετικός ο υψηλός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης αλλά τα συστατικά του είναι σημαντικά. Στο παρελθόν είχαμε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης που εδράζονταν στην υψηλή κατανάλωση με δανεικά. Δανεικά εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό επί 40 χρόνια. Τώρα είναι πολύ σημαντικό ο υψηλός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης να οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις και τις εξαγωγές που σημαίνει θέσεις απασχόλησης και κυρίως διατηρήσιμοι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης.
ΕΡ. Τώρα όμως ας έλθουμε στη διατηρησιμότητα. Για τον επόμενο χρόνο τα πράγματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, που είναι σημαντικοί «πελάτες» μας στον τουρισμό, θα είναι δύσκολα. Με τα σημερινά δεδομένα ποια πιστεύετε πως είναι μια ρεαλιστική εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης του 2023; Θα περιμένουμε μια κάμψη λογικά…
ΑΠ. Εργαζόμαστε πάνω στα σενάρια αυτά για να είμαστε έτοιμοι να τα παρουσιάσουμε τόσο στη ΔΕΘ όσο κυρίως στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις που θα εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση το 2023, από την άλλη πλευρά όμως θα έχουμε ακόμη πιο ώριμα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία πάντα ακόμη και εάν τώρα έχουμε εκταμιεύσεις πόρων το αναπτυξιακό τους πρόσημο έρχεται με μια χρονική απόκλιση. Άρα εκεί θα έχουμε μια θετική προσθήκη. Εκτιμούμε πως ο τουρισμός θα συνεχίσει να έχει ψηλά ποσά και ποσοστά, και πιστεύουμε ότι το επενδυτικό περιβάλλον θα είναι πολύ θετικότερο. Με χαμηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού.
ΕΡ. Σχετικά με το πακέτο της ΔΕΘ. Υπάρχει αυτή τη στιγμή λίστα φορολογικών μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στα οποία έχετε καταλήξει ότι θα ληφθούν;
ΑΠ. Το καταλήξει είναι πάντα σχετικό. Πριν από λίγο ορθώς δεν βάλατε το κάρο μπροστά από το άλογο. Μιλήσατε για το δημοσιονομικό χώρο και για την κρισιμότητα της επόμενης εβδομάδας σε ότι αφορά στην άντληση κάποιων μακροοικονομικών στοιχείων. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι όλα θα γίνουν την τελευταία στιγμή. Σημαίνει όμως ότι η ακριβής αποτύπωση των δυνατοτήτων θα είναι συνάρτηση και των δεδομένων που θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα. Με άλλους όρους μιλάς με ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και με άλλους όρους με ένα χειρότερο αποτέλεσμα. Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Και αυτός ο δημοσιονομικός χώρος έχει δημιουργηθεί εξαιτίας και της υψηλότερης ανάπτυξης του προηγούμενου διαστήματος, άρα έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και θα επιδιώξουμε να καλυφθεί μέσα από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, άρα μόνιμο μέτρο, και με τη μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, το συνδέω με το αρχικό σας ερώτημα, γιατί αυτό δεν ήταν μόνιμο μέτρο, θα επιδιώξουμε να μονιμοποιηθεί και αυτό, άρα ουσιαστικά κατάργηση για όλους της εισφοράς αλληλεγγύης. Και μέσα από την αύξηση των συντάξεων για συνταξιούχους με βάση το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας και τους δείκτες πληθωρισμού που θα έχουμε. Άρα αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις τις οποίες εκτιμούμε πως θα μπορούμε να τις πετύχουμε μέσα από το μόνιμο δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Ο μη μόνιμος δημοσιονομικός χώρος ο οποίος δημιουργείται κυρίως εξαιτίας των αυξημένων εσόδων από τον αυξημένο πληθωρισμό, άρα δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, θα αξιοποιηθεί και θα επιστραφεί στην κοινωνία για να βοηθήσουμε την κοινωνία βραχυπρόθεσμα προκειμένου να καλύψει καταρχάς και ξεκινώ από εκεί τους λογαριασμούς ρεύματος. Και ότι περισσέψει θα πάει σε άλλες πηγές.
ΕΡ. Υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος;
ΑΠ. Μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες. Εμείς έχουμε θέσει ένα πλαίσιο, έχουμε θέσει κάποια μέτρα, τις προτεραιότητες τις θέτει ο Πρωθυπουργός.
ΕΡ. Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν μετά το Eurogroup, και μετά τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν και μετά τη Σύνοδο για την ενέργεια; Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή;
ΑΠ. Τα περισσότερα μέτρα έχουν κλειδώσει. Αλλά οι δυνατότητες για κάποια πρόσθετα ή μη εξαρτώνται από τα στοιχεία τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Όχι από το Eurogroup. Από τα αποτελέσματα της πορείας της ελληνικής οικονομίας που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Και προφανώς και από τις αβεβαιότητες που υπάρχουν μπροστά μας. Διότι με άλλους όρους μιλάς με ένα πιο ξεκάθαρο σχέδιο της Ευρώπης, για κοινή λύση στο πεδίο του φυσικού αερίου κυρίως, και με άλλους όρους μιλάς και κάνεις σχεδιασμό χωρίς αυτές τις κοινές λύσεις.
ΕΡ. Πάντως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τις 14 του μηνός…
ΑΠ. Νομίζω όμως πως μέχρι τότε θα έχουμε μια καλύτερη σχετικά εικόνα για το που ακριβώς θα κινηθούν αυτές οι αποφάσεις και κυρίως ακόμη και εάν δεν έχουμε την απόφαση αυτή καθαυτή θα δούμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτών που εικάζουμε ότι θα αποφασιστούν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Share