Δήλωση σχετικά με την ανακοίνωση της Eurostat για την Αναθεώρηση του Ελλείμματος του 2009

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την ανακοίνωση της Eurostat για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009:

 

«Σήμερα, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, η Eurostat ανακοίνωσε την 4η αναθεώρηση του ελλείμματος στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης του 2009 διαμορφώνεται στο 15,4% του ΑΕΠ, από 13,8% του ΑΕΠ (στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού), από 13,6% του ΑΕΠ (τον Απρίλιο), από 12,7% του ΑΕΠ (στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης) που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  .

Έλλειμμα σαφώς υψηλό. Υψηλό λόγω των χρόνιων αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας, της οικονομικής κρίσης, των λογιστικών ακροβασιών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (ματαίωση «ώριμων» δημόσιων εισπράξεων του 2009, μεταφορά εισπράξεων του 2009 στο 2010, και μετάθεση πληρωμών του 2010 στο 2009), της επαναταξινόμησης στοιχείων, των λογιστικών προσαρμογών.

Επαναταξινομήσεις και λογιστικές προσαρμογές, και όχι απόκρυψη στοιχείων από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είναι για παράδειγμα, η ένταξη των ΔΕΚΟ στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με την Έκθεση της Επιτροπής για την Αξιοπιστία των Δημοσιονομικών Στοιχείων, Επιτροπής που συνέστησε ο Υπουργός Οικονομικών, δεν ανταποκρίνεται στην ισχύουσα ευρωπαϊκή πρακτική.

Άλλωστε, μόλις πριν από λίγο καιρό, ο Επίτροπος κ. Rehn υπογράμμισε ότι “[…] η Eurostat έχει εντοπίσει συγκεκριμένους φορείς που πρέπει να επανακατηγοριοποιηθούν ως δημόσιοι φορείς […]” και ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Juncker σημείωσε ότι η όποια αναθεώρηση δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρατυπιών ή παραλείψεων της κυβέρνησης της Ελλάδας, αλλά το αποτέλεσμα της ‘’επανακατηγοριοποίησης’’ ορισμένων κρατικών δαπανών, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του κ. Πρωθυπουργού πως “[…] αλήθεια είναι ότι, ακόμα και σήμερα, η Eurostat βρίσκει «γαλάζιους» σκελετούς στην ντουλάπα του ελλείμματος […]” (17.10.2010).

Εκτός, όμως, της σημερινής αναθεώρησης των δημοσιονομικών μεγεθών, τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν και την αναποτελεσματικότητα του ακολουθούμενου μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Αναποτελεσματικότητα η οποία απεικονίζεται στην επιδείνωση της ύφεσης (4,5% το τρίτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο) και στην αύξηση της ανεργίας (12,2% τον Αύγουστο του 2010 από 9% τον Αύγουστο του 2009).

Αναποτελεσματικότητα που αποτυπώνεται στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου:

  • Η υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων συνεχίζεται, καθώς τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 3,7% το πρώτο δεκάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, έναντι αναθεωρημένου στόχου για ετήσια αύξηση κατά 8,7% (ο στόχος του «Μνημονίου» ήταν για αύξηση 13,7%).
  • Οι δαπάνες είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της οριζόντιας περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής και της συρρίκνωσης των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.
  • Η συρρίκνωση των δαπανών για δημόσιες επενδύσεις είναι δραματική, καθώς οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι μειωμένες κατά 24,6% το πρώτο δεκάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, το έλλειμμα φαίνεται να συρρικνώνεται λογιστικά κατά 7,5 δισ. ευρώ – και όχι κατά 14 δισ. ευρώ που εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών για όλο το έτος – το πρώτο δεκάμηνο του 2010, εκ των οποίων τα 2,4 δισ. ευρώ (ή το 1/3 της μείωσης) προέρχονται από τη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ και της επιστροφής φόρων στις επιχειρήσεις.

Πολιτικές επιζήμιες για τη χώρα και την Οικονομία.

Συνεπώς, ο συνδυασμός της σημερινής αναθεώρησης των δημοσιονομικών μεγεθών και της αναποτελεσματικότητας του ακολουθούμενου μείγματος οικονομικής πολιτικής οδηγούν σε νέα μέτρα.

Νέα μέτρα, εκτός αυτών που περιλαμβάνονται ήδη στο Μνημόνιο, και τα οποία ανέρχονται περίπου στα 7 δισ. ευρώ για το 2011 (5,3 δισ. ευρώ πρόσθετοι φόροι και 1,4 δισ. ευρώ περαιτέρω περικοπές δαπανών).

Νέα μέτρα που οδηγούν σε ασφυξία την Οικονομία και σε απόγνωση την κοινωνία.

 

Αυτό που θέλω απλώς να επαναλάβω είναι ότι, όταν λέμε για νέα μέτρα, τα μέτρα υπάρχουν. Υπάρχουν στο Μνημόνιο. Υπάρχουν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Το γεγονός ότι υπάρχουν στο Μνημόνιο, δεν σημαίνει ότι είναι παλαιά μέτρα, αφού τις επιπτώσεις αυτών δεν τις έχει ζήσει η Ελληνική κοινωνία. Θα τις ζήσει το 2011. Όπως είναι η μετάταξη προϊόντων από χαμηλό σε υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως είναι η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων. Αυτή τη στιγμή, το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξουν και νέα μέτρα εκτός Μνημονίου».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση αυτά που μας είπατε η ερώτηση που προκύπτει είναι απλή: Μήπως τα νέα μέτρα, αυτά που λέτε, που θα ήθελα κιόλας να μας πείτε ποια εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα, ενδεικτικά, μήπως είναι αναπόφευκτα, όταν το χρέος είναι στο 135%  του ΑΕΠ και το έλλειμμα είναι στο 15,3%;

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα, για νέα μέτρα δεν μπορώ να μιλήσω διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις και ήδη υπάρχουν οι πρώτες αναφορές, όπως είπε ο κ. Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Δεύτερον, να μην μπερδεύουμε το χρέος με το έλλειμμα. Για το χρέος είμαστε σαφείς. Έχουμε διατυπώσει άποψη, έχουμε μιλήσει για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Για το έλλειμμα, τα μέτρα θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση που λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος, τι είπε την προηγούμενη εβδομάδα; Ότι χρειάζεται συγκερασμός περιοριστικής – και το λέμε και εμείς – δημοσιονομικής πολιτικής με μέτρα τόνωσης της αγοράς, με αναπτυξιακά μέτρα. Παράλληλα λέει ότι η προσέγγιση της δημοσιονομικής προσαρμογής  θα πρέπει να είναι από το σκέλος των δαπανών και όχι των εσόδων. Και με βάση το προσχέδιο και τα ποσοτικά στοιχεία που σας παρέθεσα, τα 5,5 δισ. είναι από τα έσοδα και μόνο 1,5 δισ. είναι από τις δαπάνες.

Και ο τρίτος άξονας είναι ότι θα πρέπει, οποιαδήποτε περαιτέρω περιστολή δαπανών να γίνει με την αντιμετώπιση της σπατάλης. Και νομίζω ότι εδώ υπάρχουν πολλές ακόμα σπατάλες που μπορεί να περιορίσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube