Στη σύγκλιση που υπάρχει, σε αρκετά πεδία, εντός της ΕΕ όσον αφορά τη συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναφέρθηκε μιλώντας στο Capital.gr και στον Κώστα Κετσιετζή ο υπουργός Οικονομικών.
O κ. Σταϊκούρας είπε ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων για το μέλλον, υπογραμμίζοντας την ίδια στιγμή πως “άλλο η δημοσιονομική ευελιξία άλλο δημοσιονομική ανευθυνότητα”. Παράλληλα αναφερόμενος στο χρέος δήλωσε πως η βιωσιμότητά του είναι διασφαλισμένη, παραθέτοντας τους τρεις λόγους.
Η πλήρης δήλωση του κ. Σταϊκούρα στο Capital.gr στο περιθώριο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
“Η βιωσιμότητα του χρέους είναι διασφαλισμένη μεσομακροπρόθεσμα για μια σειρά από λόγους.
Πρώτος λόγος είναι ότι οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους είναι χαμηλές και σταθερές το επόμενο χρονικό διάστημα. Πόσες; Το 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι πολύ υψηλότερος. Για να το πω απλά όταν ένα νοικοκυριό χρωστάει σε μια τράπεζα, έχει δανειστεί και πρέπει να αποπληρώσει, αναζητά όσο μπορεί αυτή η οφειλή να είναι χαμηλότερη και να επεκταθεί μέσα σε βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί με το δημόσιο χρέος. Το δημόσιο χρέος συνεπώς έχει χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Δεύτερον, έχουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα. Περίπου 40 δισ. ευρώ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, από τα υψηλότερα στην Eυρώπη.
Tρίτον, ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους διακρατείται από τον επίσημο τομέα και μάλιστα είναι σταθερού επιτοκίου, που σημαίνει ότι σε όποιες αναταράξεις των επιτοκίων -εξαιτίας της αύξησης του πληθωρισμού- η Ελλάδα είναι αρκετά καλυμμένη τα επόμενα χρόνια. Και υπάρχει ωρίμανση σε μεγάλο βάθος χρόνου, περίπου στην 20ετία, του ελληνικού χρέους. Άρα όλα αυτά είναι θετικά στοιχεία ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι υψηλό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε δημοσιονομική ισορροπία, δηλαδή στην επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων. Και αυτό θα το πράξουμε με ασφάλεια αντιλαμβανόμενοι τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο το επόμενο χρονικό διάστημα.
Για δημοσιονομικούς κανόνες
Ερωτηθείς σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως: Είναι μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 με στόχο να ολοκληρωθεί το 2022. Προκειμένου αυτοί οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρώπη -που σίγουρα δεν θα είναι οι ίδιοι με το παρελθόν, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος-, να υλοποιηθούν από το 2023 και μετά.
Συμπλήρωσε πάντως πως “λόγω και εξαιτίας της νέας ενεργειακής κρίσης και της μεγάλης διόγκωσης του πληθωρισμού έχουμε πει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι όλα θα επαναξιολογηθούν τον Μάιο έτσι ώστε να δούμε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023”.
Επί της πράξης, ως προς τη δημοσιονομική ευελιξία, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μέχρι τον Μάιο. Υπογράμμισε ωστόσο πως “άλλο όμως δημοσιονομική ευελιξία άλλο δημοσιονομική ανευθυνότητα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει, η Ελλάδα έχει καταθέσει τις δικές της θέσεις. Φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά πεδία, αλλά ακόμη δεν έχουμε οριστικοποιήσει -θα χρειαστούν αρκετοί μήνες- το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων για το μέλλον”.