Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΒΕ (video) | 4.9.2020

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020

 

Δελτίο Τύπου – Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

 

 

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και τον Πρόεδρό του κ. Αθανάσιο Σαββάκη, για την πρόσκληση να λάβω μέρος, ως ομιλητής, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Σύνδεσμος εξωστρεφής και παραγωγικός, με ενεργά και δραστήρια μέλη, με τον οποίο η πολιτεία – και εγώ προσωπικά – έχουμε διαρκή θεσμική επικοινωνία σε σειρά θεμάτων που άπτονται του πεδίου της οικονομίας.

Στα τέλη Ιουλίου, επισκέφτηκα την Θεσσαλονίκη και συνομίλησα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για τα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας τα οποία έχει λάβει η Κυβέρνηση για να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο βιομηχανικός τομέας.

Ενώ και ο Πρωθυπουργός, εχθές, επισκέφτηκε την πόλη της Θεσσαλονίκης και συνομίλησε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος.

Επιδιώκουμε την ανταλλαγή απόψεων, τη συνεργασία, τη συναντίληψη.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Τον περασμένο Νοέμβριο έλαβα μέρος στην 4η Σύνοδο Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Τότε, από το βήμα της εκδήλωσης, είχα αναπτύξει το οικονομικό σχέδιο που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα σχέδιο βασισμένο σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που στηριζόταν σε τέσσερις άξονες.

Στη συνετή δημοσιονομική πολιτική με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση αποκρατικοποιήσεων και στην τόνωση των επενδύσεων.

Στόχοι αυτού του σχεδίου ήταν η επίτευξη υψηλού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης, η δημιουργία νέων και καλών θέσεων απασχόλησης, η εξασφάλιση ενός υγιούς επιχειρηματικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος, η βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Και είναι γεγονός ότι η υλοποίηση αυτής της πολιτικής είχε αρχίσει, μέσα σε λίγους μήνες, να φέρνει σημαντικά, ουσιαστικά αποτελέσματα.

 • Προσέδωσε στην ελληνική οικονομία αναπτυξιακή δυναμική.
 • Ενίσχυσε την αξιοπιστία της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών και των αγορών, όπως πιστοποιούν οι θετικές εκθέσεις και οι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, με χαμηλό κόστος δανεισμού.
 • Βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα και την επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας, όπως καταδεικνύει η τελευταία έκθεση του IMD, σύμφωνα με την οποία η χώρα «σκαρφάλωσε» εννέα θέσεις στον δείκτη ανταγωνιστικότητας.
 • Οδήγησε σε υψηλό 20ετίας τον δείκτη οικονομικού κλίματος.
 • Έθεσε σε τροχιά αποκλιμάκωσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησε τις τραπεζικές καταθέσεις.

 

Δυστυχώς, η συνέχιση και ενδυνάμωση αυτής της πορείας προσέκρουσε τον περασμένο Μάρτιο στην υγειονομική κρίση, επιβάλλοντας νέες προτεραιότητες στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Μία κρίση εξωγενής και συμμετρική, που επηρεάζει όλο τον πλανήτη, προκαλώντας, παγκοσμίως, υψηλή αβεβαιότητα.

Το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης αναπροσαρμόστηκε, άμεσα, και μετατράπηκε, προσωρινά, σε σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης, με βασικού πυλώνες την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Ενδεικτικά, στην Κεντρική Μακεδονία, στο πεδίο της ρευστότητας, από το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, έχουν επωφεληθεί 85.252 επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, από τις οποίες οι 49.054 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν λάβει 315,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, περίπου, τα 240 εκατ. ευρώ δόθηκαν στους δύο κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Επιπλέον, όσον αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, έχουν εγκριθεί 2.574 αιτήσεις, συνολικού ύψους 675,8 εκατ. ευρώ.

Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν εγκριθεί 1.635 αιτήσεις, ύψους 426 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, από όλα τα ανωτέρω εργαλεία έχει ήδη χορηγηθεί περίπου 1 δισ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία.

Όσον αφορά στο κομμάτι της απασχόλησης, 135.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 101.000 στη Θεσσαλονίκη, που τέθηκαν σε αναστολή, έλαβαν το ποσό των 150 εκατ. ευρώ.

Ενώ, από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, 6.015 δικαιούχοι έλαβαν 1,6 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, 8.926 εργαζόμενοι έλαβαν περίπου 6 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Και είναι γεγονός ότι αν η Κυβέρνηση δεν επεδείκνυε γρήγορα αντανακλαστικά και αξιοσημείωτη μεθοδικότητα, οι επιπτώσεις αυτής της έκτακτης κατάστασης θα ήταν δυσμενέστερες, τόσο για την κοινωνία όσο και για την οικονομία.

Μάλιστα, η σωστή διαχείριση που έχουμε κάνει στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας – τα οποία συνεχώς ενισχύουμε και εμπλουτίζουμε, κυρίως με συστηματικές εξόδους στις αγορές, όπως η προχθεσινή κατά την οποία η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου – μας δίνει τη δυνατότητα για νέες παρεμβάσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Παρότι όμως αναγκαστήκαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, αυτό δεν μας απέτρεψε να συνεχίσουμε τον μεταρρυθμιστικό μας προγραμματισμό, αφού, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, δρομολογήσαμε και ολοκληρώσαμε μία σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

Μεταξύ αυτών, μόνο στο Υπουργείο Οικονομικών:

 • Προχωρήσαμε εμβληματικά επενδυτικά έργα, όπως το Ελληνικό.
 • Εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.
 • Δρομολογήσαμε σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών του Δημοσίου (ΕΛΒΟ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΛΑΡΚΟ).
 • Ενεργοποιήσαμε ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη δανειοληπτών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην Α΄ κατοικία.
 • Καταθέσαμε ένα νέο, συνεκτικό, κοινωνικά ευαίσθητο και εθνικά αναπτυξιακό πλαίσιο αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, τον «Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας».
 • Αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την Κεφαλαιαγορά.
 • Θεσπίσαμε το πλαίσιο των μικροχρηματοδοτήσεων.
 • Δρομολογούμε την ενίσχυση του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και του λαθρεμπορίου.

 

Πλέον, η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, και στην οποία η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, είναι η στροφή της οικονομίας προς ένα νέο, έξυπνο, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο, με στόχο μία Ελλάδα εξωστρεφή, με μεγαλύτερη παραγωγικότητα, ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Ένα μοντέλο που θα οικοδομηθεί πάνω σε ισχυρές βάσεις, απαλλαγμένο από αδυναμίες και παθογένειες του παρελθόντος.

Γιατί μπορεί, βραχυπρόθεσμα, προτεραιότητά μας να παραμένει η αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως ο οικονομικός προγραμματισμός μας δεν εκτροχιάζεται.

Προς αυτή την κατεύθυνση καταρτίζεται ένα ολιστικό, αναλυτικό Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, που θα συζητηθεί και θα συνδιαμορφωθεί με τους παραγωγικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και την κοινωνία.

Ένα σχέδιο που θα απαντά στις ανάγκες και τις προκλήσεις τόσο του σήμερα όσο και, κυρίως, του αύριο, θέτοντας ορισμένες βασικές προτεραιότητες, όπως είναι:

 • Η εφαρμογή, μετά την προσωρινή παρένθεση της υγειονομικής κρίσης, μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών.
 • Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
 • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα.
 • Η απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.
 • Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, την απασχόληση, την αγροτική πολιτική κ.ά.
 • Η προώθηση δημόσιων επενδύσεων και η στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών πρωτοβουλιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας έμφαση:
 • Στην ανάπτυξη των υποδομών, κατά προτεραιότητα, στις ψηφιακές και νέες τεχνολογίες, στη διαχείριση αποβλήτων, στις μεταφορές ώστε να ισχυροποιηθούν τα ελληνικά λιμάνια ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων στην Ευρώπη και να διευκολυνθούν οι εξαγωγές αγαθών από τη χώρα, και στην αναβάθμιση υποδομών για τον εισερχόμενο τουρισμό.
 • Στην πράσινη ανάπτυξη και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση, με τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας, την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη, τη σταδιακή μετάβαση προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, την ανανέωση του σημερινού στόλου αυτοκινήτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
 • Στην αξιοποίηση των επιτευγμάτων της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και στην τόνωση των ενδογενών πηγών ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το, υψηλής ποιότητας, ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
 • Και φυσικά στην τόνωση της βιομηχανίας, μειώνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής, κυρίως μέσω επιταχυνόμενων φορολογικών αποσβέσεων για επενδύσεις σε εξοπλισμό και μέσω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Βιομηχανία που αποτελεί πυλώνα κάθε σύγχρονης οικονομίας.

Και αυτό γιατί παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, ενισχύει την εξωστρέφεια, μετασχηματίζει την καινοτομία σε επιχειρηματικότητα, συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, στηρίζει τα δημόσια οικονομικά και διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, και μέσα στην πανδημία, η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά 9%, όταν υποχώρησε κατά 17% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό δείχνει αντοχές, δείχνει σοβαρές προοπτικές, δείχνει και μεγάλη προσαρμοστικότητα.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Για την υλοποίηση των ανωτέρω πολιτικών, θα χρειαστεί να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα, εγχώρια και διεθνή, εργαλεία, μέσα και πόρους.

Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έμεινε θεατής στην κρίση, παρακολουθώντας την υφεσιακή πορεία που έχουν πάρει οι οικονομίες των κρατών-μελών εξαιτίας της πανδημίας, με κίνδυνο μάλιστα να δημιουργηθούν αγεφύρωτες αποκλίσεις μεταξύ τους, αλλά απάντησε με μία σειρά από δυναμικές και φιλόδοξες δημοσιονομικές και νομισματικές παρεμβάσεις.

Αποκορύφωμα όλων αυτών, η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Μία εμπροσθοβαρής, δίκαιη, ορθολογική και φιλοαναπτυξιακή συμφωνία, που δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την κρίση και τις επιπτώσεις της, αλλά να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το καθένα.

Με όχημα αυτή τη σημαντική «δύναμη πυρός» και με πυξίδα το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, θα μπορέσουμε να αναπροσανατολίσουμε και να αναμορφώσουμε την ελληνική οικονομία, ώστε αυτή να μπει σε τροχιά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης μεγέθυνσης και να ενταχθεί στις δυναμικές οικονομίες της Ευρώπης.

Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές να μεταμορφώσουμε τη χώρα και να την καταστήσουμε ισχυρότερη!

Και όπως είχα τονίσει και τον περασμένο Νοέμβρη, στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το οικονομικό επιτελείο, με συνείδηση του εθνικού μας καθήκοντος, και έχοντας επίγνωση των δυσκολιών, έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας.

Αν όλοι κινηθούμε ομόρροπα, τότε είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε.

ΔΤ_Ομιλία_ΥΠΟΙΚ_Ετήσια_Γενική Συνέλευση_ΣΒΕ_040920

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube