Συνέντευξη Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Φθιωτική | 9.1.2023

Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΦΘΙΩΤΙΚΗ»

 

  1. Αν και το νοσοκομείο της Λαμίας είναι το πλέον κεντρικό και οργανωμένο στη Στερεά, εντούτοις έχει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Που οφείλονται αυτά και πως μπορούν να ξεπεραστούν, μιας που αφορούν όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία στη Στερεά;

Σταθερός στόχος μας είναι να συμβάλλουμε, στο πλαίσιο του εκάστοτε θεσμικού ρόλου μας, ώστε το Νοσοκομείο Λαμίας να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δημόσια δομή παροχής ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας, στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι κτιριακές και τεχνολογικές υποδομές συνεχώς συμπληρώνονται.

Με το ανθρώπινο δυναμικό πράγματι υφίστανται αδύνατα σημεία.

Την τρέχουσα περίοδο στο Νοσοκομείο Λαμίας, υπηρετούν 102 άτομα ιατρικό προσωπικό (κάλυψη περίπου 76%), 443 νοσηλευτικό προσωπικό (κάλυψη περίπου 80%) και 137 διοικητικό προσωπικό.

Ποσοστό κάλυψης όχι επιθυμητό, ειδικά σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Η μη πλήρωση θέσεων σε διαγωνισμούς του Υπουργείου Υγείας, που δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο Λαμίας, έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση και επιχειρείται η αντιμετώπιση του ζητήματος με κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, όπως είναι η αύξηση των μισθών των γιατρών κατά 10% μεσοσταθμικά, η επιπλέον προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ, καθώς και η θεσμοθέτηση μηνιαίου επιδόματος σε γιατρούς που υπηρετούν στα ΤΕΠ και σε αναισθησιολόγους που υπηρετούν σε αναισθησιολογικά τμήματα.

 

  1. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιατρικό προσωπικό στα Γενικά Νοσοκομεία είναι η στασιμότητα στην επιστημονική του εξέλιξη. Δεδομένου ότι η Στερεά Ελλάδα δεν έχει ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, μήπως πρέπει να εξεταστεί αυτό το ενδεχόμενο για το νοσοκομείο Λαμίας;

Η Κυβέρνηση στηρίζει ουσιαστικά τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Ειδικά στο Νοσοκομείο Λαμίας έχουν δρομολογηθεί σοβαρές επενδύσεις.

Το έργο του νέου Ογκολογικού Κέντρου, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, και το έργο της αναμόρφωσης και επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Λαμίας, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και η υλοποίησή τους αναμένεται έως το τέλος του 2025.

Τα δύο αυτά έργα θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά το Νοσοκομείο Λαμίας, τόσο στον κρίσιμο τομέα των ογκολογικών περιστατικών, όσο και στον νευραλγικό χώρο της νοσοκομειακής υποδοχής, θα διευρύνουν και θα αναβαθμίσουν συνολικά τις υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

Με σχέδιο και ισχυρή πολιτική βούληση, τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, καθώς και συνολικά η Κυβέρνηση εργαζόμαστε συνεκτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η υλοποίηση αυτών των έργων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενισχύσεις και διεκδικήσεις, μελλοντικά.

 

  1. Πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, είχαμε καταστροφικές πλημμύρες στο Κόμμα και σε άλλες περιοχές από υπερχείλιση του Σπερχειού. Η Κυβέρνηση, είχε ανακοινώσει έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στον Σπερχειό. Τι γίνονται με αυτά τα έργα; Επιπρόσθετα τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των πολιτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην ΠΕ Φθιώτιδας;

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση, όπως και στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ, κινήθηκε ταχύτατα, για να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας εξαιτίας των πλημμυρών της 11ης Δεκεμβρίου 2021.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδρασε στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του.

Οριοθετήθηκαν οι πληγείσες περιοχές, εντός του πρώτου τριμήνου καταβλήθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις που αφορούσαν άμεσες βιοτικές ανάγκες, ενώ ολοκληρώνεται η καταβολή των αποζημιώσεων συμπολιτών μας και επιχειρήσεων, που ανέρχεται στο 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το συνολικό ποσόν υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Παράλληλα, έχουν καταβληθεί έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, προς τους Δήμους Λαμιέων, Δομοκού και Μακρακώμης, καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για αποκαταστάσεις βλαβών υποδομών μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα και χρηματοδοτήθηκαν ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας με πάνω από 3 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές.

Ενώ ο Δήμος Στυλίδας επιχορηγήθηκε με 248.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον Σπερχειό, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Υπουργό και Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με αντικείμενο τη δρομολόγηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του Σπερχειού ποταμού και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αξιολογεί τις δυνατότητες σύνταξης σχετικής μελέτης για το δύσκολο ζήτημα.

 

  1. Στη Λαμία προχωρούν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και φοιτητικές εστίες με ΣΔΙΤ. Ποια θα είναι η ωφέλεια του ιδιώτη και αν θα συμμετέχει οικονομικά ο φοιτητής για τη στέγασή του και σε ποιο βαθμό. Παράλληλα, εξηγήστε μας αν θα έχει οικονομική επιβάρυνση για το πανεπιστήμιο;

Για όλα τα έργα ΣΔΙΤ των φοιτητικών εστιών που αυτή τη στιγμή δημοπρατούνται, οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα κληθούν να καταθέσουν τη δεσμευτική τους προσφορά η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα κόστη του έργου, τόσο κατά τη περίοδο κατασκευής όσο και κατά τη περίοδο λειτουργίας, και του κέρδους τους.

Η αποπληρωμή του κάθε έργου θα πραγματοποιηθεί μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας οι οποίες πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου και προέρχονται από το ΠΔΕ.

Αποτελεί αρμοδιότητα του κάθε πανεπιστημίου για την πολιτική χρέωσης της στέγασης των φοιτητών του.

Από πλευράς έργων, επισημάνουμε ότι όλα τα έργα ΣΔΙΤ φοιτητικών εστιών έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μέχρι την λήξη της Σύμβασης Σύμπραξης.

Τα Πανεπιστήμια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των υποδομών, θα επιβαρυνθούν μόνο με έξοδα των Οργανισμών Κοινής Ωφελείας.

Σε ότι αφορά ειδικά στη Λαμία οι κτιριακές υποδομές για πανεπιστημιακή εκπαίδευση και έρευνα συμπληρώνονται σημαντικά.

Οι αναγκαίες διαδικασίες ολοκληρώνονται, και η κατασκευή αρχίζει το 2023.

Η προσπάθεια για επέκταση των υποδομών και ακαδημαϊκή ανάπτυξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας στη Λαμία συνεχίζεται.

Τα οφέλη, οι θετικές εξωτερικότητες και διαχυτικές επιδράσεις που θα προκύψουν για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή μας είναι πολυδιάστατα και σαφή.

 

  1. ΛΑΡΚΟ. Μεγάλη αγωνία, μεγάλη ταλαιπωρία. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της;

Τα τελευταία 3,5 χρόνια καταβάλαμε συντονισμένες προσπάθειες, Κυβέρνηση, εργαζόμενοι και Ειδική Διαχείριση να κρατήσουμε την εταιρεία σε λειτουργία, παρά

τα μεγάλα κόστη, την ανυπαρξία επενδύσεων για δεκαετίες και τη συσσώρευση χρεών.

Και καταφέραμε να κρατήσουμε την εταιρεία σε λειτουργία με χρηματοδότηση, για πρώτη φορά, από το Κρατικό Προϋπολογισμό, ύψους 52 εκ. ευρώ.

Παράλληλα υλοποιήσαμε 2 παράλληλους ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς, ο πρώτος από το ΤΑΙΠΕΔ για τα περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτησίας του δημοσίου και ο δεύτερος για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παράνομων Κρατικών Ενισχύσεων με σκοπό την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή.

Σήμερα, 2 χρόνια από την έναρξη των διαγωνισμών, έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ με ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ενώ η Ειδική Διαχείριση από τη μεριά της, βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών και σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις.

Το εργοστάσιο και τα μεταλλεία βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης και φύλαξης,

μέχρι την επαναλειτουργία της εταιρείας από τον επενδυτή.

Παράλληλα, λάβαμε μέριμνα για τους εργαζόμενους με ταυτόχρονη καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης για το σύνολο των εργαζομένων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ύψους 22,4 εκατ. ευρώ.

Εργαζόμαστε με μεθοδικά βήματα για τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ σε νέες υγιείς βάσεις, προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας.

 

  1. Η Φθιώτιδα είναι μια μεγάλη περιοχή, πρωτεύουσα περιφέρειας. Σύμφωνα όμως με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του πληθυσμού, σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στη Στερεά Ελλάδα. Πως μπορεί να αναστραφεί κατά την άποψή σας αυτή η τάση;

Η συνταγή είναι σαφής.

Το κράτος, υπό την ευρεία έννοια, καλείται να ολοκληρώσει τάχιστα τις δημόσιες υποδομές και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής ώστε η περιοχή να γίνει θελκτική για ιδιωτικές επενδύσεις. Με τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης θα δημιουργηθούν παραγωγικές θέσεις εργασίας, ο συνολικός πλούτος θα αυξηθεί και η περιοχή θα αποκτήσει συνολική θετική δυναμική.

Με τη συμμετοχή μου στην πολιτική υπηρετώ μια τέτοια πολιτική.

 

  1. Στη Φθιώτιδα έχετε πάρει φόρα με την αξιοποίηση των Λουτρών. Τι θα σημάνει η αξιοποίησή τους, τόσο για τα κρατικά ταμεία, όσο και για την τουριστική κίνηση της περιοχής;

Η Κυβέρνηση, τα τελευταία 3,5 χρόνια, εργάζεται θεσμικά, συνεκτικά και αποτελεσματικά, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, με σχεδιασμό, συντονισμό, επιμονή, σκληρή και συστηματική δουλειά, λογοδοτώντας συστηματικά στην κοινωνία.

Το Υπουργείο Οικονομικών – σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ – καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της Φθιώτιδας, συμπεριλαμβανομένων των Ιαματικών Πηγών της Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων και του camping Κονιαβίτη, των Θερμοπυλών, της Υπάτης, του Πλατυστόμου.

Τα σχετικά, σημαντικά βήματα, έχουν αναλυθεί δημόσια.

Μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία προσβλέπουμε στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που θα υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις, καθιερώνοντας τη Φθιώτιδα ως ένα διεθνή προορισμό ιαματικού τουρισμού.

Επενδύσεις που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 

  1. Τη δημιουργία μιας οριστικά τελευταίας γενναίας ρύθμισης 120 δόσεων με δυνατότητα αποπληρωμής όλων των χρεών, με ταυτόχρονη όμως επιβράβευση των συνεπών ζητεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Θα ικανοποιηθεί το αίτημα;

Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο. Ήδη, αυτό το μέτρο, το οποίο δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, έχει υλοποιηθεί, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση, επαναλαμβανόμενα κατά τις περιόδους των κρίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, βρίσκεται, σε μόνιμη βάση, σε ισχύ η βελτιωμένη πάγια ρύθμιση οφειλών, σε 24-48 δόσεις, καθώς και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

  1. Αναφορικά με την οικονομική πολιτική και τη διαχείριση του «εθνικού μας ταμείου», γιατί πρέπει ο ψηφοφόρος να προτιμήσει τη ΝΔ, αντί για το ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί από την μία πλευρά υπάρχει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που διαθέτει ρεαλιστικό σχέδιο και υλοποιήσιμο όραμα για την ελληνική οικονομία.

Μία Κυβέρνηση που διασφαλίζει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την απρόσκοπτη στήριξη της κοινωνίας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, προσελκύει επενδύσεις, μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Μία Κυβέρνηση που επιτυγχάνει μετρήσιμα αποτελέσματα και λειτουργεί με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, αναβαθμίζει το κύρος, τη θέση και την εικόνα της χώρας στην παγκόσμια σκηνή και οδηγεί, με ασφάλεια, το «καράβι» της οικονομίας σε δύσκολους καιρούς.

Μία Κυβέρνηση της σοβαρότητας, της αποτελεσματικότητας, της αξιοπιστίας, της συνέπειας και της σταθερότητας.

Και από την άλλη πλευρά έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που επαναλαμβάνει μοιραία για τη χώρα λάθη του παρελθόντος, παραλυτικά προσκολλημένος στις αυταπάτες, τις ψευδαισθήσεις, τις ιδεοληπτικές εμμονές και την πολιτική ανευθυνότητα.

ΣΥΡΙΖΑ που, ως Κυβέρνηση, βάλτωσε την οικονομία όταν όλη η Ευρώπη αναπτύσσονταν, επέβαλε κεφαλαιακούς περιορισμούς, αύξησε φόρους και οδήγησε σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίων το τραπεζικό σύστημα, ζημιώνοντας Δημόσιο και φορολογούμενους. Υποσχόταν άλλα, και τελικά άλλα έπραξε.

Και σήμερα συνεχίζει το ίδιο έργο αφού υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα, επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά.

Χρησιμοποιεί τις «Σειρήνες» του λαϊκισμού και της πλειοδοσίας παροχών, νομίζοντας πως θα καταφέρει να πείσει τους πολίτες να τον ακολουθήσουν και να μπουν, έτσι, σε νέες περιπέτειες.

Όμως οι πολίτες διαθέτουν γνώση, κρίση και μνήμη. Έχουν δυσάρεστες εμπειρίες από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και γι’ αυτό, οι προσκλήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πέφτουν στο κενό.

 

  1. Πρόσφατα βραβευτήκατε ως «Υπουργός Οικονομικών της Χρονιάς 2023 για την Ευρώπη»,  από το περιοδικό “The Banker” του ομίλου των “Financial Times”. Τι σημαίνει αυτό το βραβείο για εσάς αλλά και για τη χώρα;

Η βράβευσή αυτή αποτελεί προφανώς μία ξεχωριστή τιμή για μένα.

Ταυτόχρονα αποτελεί μια διάκριση της Ελλάδας, που αντικατοπτρίζει την αναγνώριση και την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για την πρόοδο και τις επιδόσεις της χώρας μας στο – κρίσιμο και πολλαπλώς δοκιμαζόμενο τα τελευταία χρόνια – πεδίο της οικονομίας.

Το βραβείο αυτό αποτελεί επιβράβευση των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσαρμοστικότητας και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και της σκληρής προσπάθειας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια σοβαρή, συστηματική προσπάθεια που διαπνέεται από βαθιά ευθύνη απέναντι στο σήμερα και στο αύριο της χώρας και αξιοσημείωτη συνέπεια λόγων και πράξεων, παρά την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα των καιρών και τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες.

Ως εκ τούτου, είναι ένα βραβείο που ανήκει σε όλους: Κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις.

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube