Δελτίο Τύπου σχετικά με σύσκεψη για τα μέτρα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Παρέμβαση Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών,  Χρήστος  Σταϊκούρας, είχε σήμερα 01.10.2012 συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ,  Κώστα Ασκούνη και τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, για μέτρα στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης στηρίζει την Αυτοδιοίκηση στο σημαντικό ρόλο που αυτή καλείται να διαδραματίσει στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό κ. Ευρ. Στυλιανίδη εξαντλεί κάθε δυνατότητα οικονομικής και θεσμικής στήριξης των φορέων της. Πιο συγκεκριμένα:

1ον. Αποδίδει, με την πιστή υλοποίηση του Προϋπολογισμού, σταθερά, τακτικά και προκαταβολικά, έναντι των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, μηνιαίως 188 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη η σχετική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος δόθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα.

2ον. Διαθέτει σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, για δεύτερη φορά εφέτος, 35 εκατ. ευρώ ως μέρος της 4ης  δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους. Το ποσό διατίθεται μαζί με την τακτική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όπως ζήτησαν οι Δήμαρχοι της χώρας στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

3ον. Αναστέλλει, για το μήνα Οκτώβριο, την παρακράτηση των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Δήμους των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με κατάσταση του Υπουργείου Εσωτερικών, αφορά 71 Δήμους και το ύψους του ποσού ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

4ον. Προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων κατά 8 έτη. Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και αυξάνει έμμεσα τις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ. Επίσης, χορηγείται περίοδος χάριτος έως 2 ετών εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και μειώνεται το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5 %).

Η τροπολογία παραδίδεται στους εκπροσώπους των Δήμων προς Διαβούλευση ώστε μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στην Βουλή.

Συμπερασματικά, η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αναλαμβάνοντας, όπως όλοι μας, τα βάρη που της αντιστοιχούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.

Γνωρίζει όμως και τα σημαντικά περιθώρια συμβολής της στη μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας που έχει ξεκινήσει.

Προς την κατεύθυνση αυτή κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας, υφιστάμενη ή μελλοντική, επιδιώκει όχι μόνο τον εξορθολογισμό, αλλά και τη διοχέτευση κάθε ευρώ που εξοικονομείται σε πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνία και ενδυναμώνουν την τοπική οικονομία.

Στην προσπάθεια αυτή εκτιμώ ότι είμαστε όλοι μαζί, Κεντρική Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube