Ομιλία στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟ.Δ.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά και στην πολιτική εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Β’ Πειραιά σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Περάματος

Ο Βουλευτής N. Φθιώτιδας της ΝΔ και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προσκεκλημένος στη Νομαρχιακή Συνέλευση της ΝΟ.Δ.Ε. Βοιωτίας στη Λιβαδειά (01.06.2011) και σε πολιτική εκδήλωση της ΝΟ.Δ.Ε. Β’ Πειραιά σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Περάματος (02.06.2011), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το θέμα της συναίνεσης και τη στάση της Ν.Δ.:

…Σήμερα, η ηγεσία της Κυβέρνησης, ύστερα από αλυσίδα λανθασμένων επιλογών, αντιφάσεων και αναποτελεσματικών χειρισμών, μπροστά στα αδιέξοδά της και με τσαλακωμένο τον πολιτικό της «τσαμπουκά» παλινωδεί μεταξύ εκβιαστικών διλημμάτων και εκκλήσεων για συναίνεση, προσπαθώντας να επιβάλλει δήθεν μονοδρομήσεις.

Όμως αλήθεια:

1ον. Ποιός θυμήθηκε τη συναίνεση; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τορπίλισε τις πρωτοβουλίες της τότε Κυβέρνησης της ΝΔ για συναίνεση; Ο κ. Πρωθυπουργός δεν ήταν αυτός που ηγήθηκε διαδηλώσεων ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης;

2ον. Ποιός ζητά τη συναίνεση; Το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αυτό που ως Κυβέρνηση, αφού συκοφάντησε τους πολιτικούς αντιπάλους της, με περισσή αλαζονεία έναντι των άλλων πολιτικών δυνάμεων παρουσίασε τον εαυτό του ως «θαυματοποιό»; Η Κυβέρνηση δεν είναι αυτή που συστηματικά αγνοεί ή διαστρεβλώνει προτάσεις της Αντιπολίτευσης;

3ον. Η Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση στους κόλπους της; Διότι, όπως ορθώς έχει γραφεί, μία Κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει ακόμη και αν δεν συμφωνεί η Αντιπολίτευση. Αποκλείεται όμως να κυβερνήσει αν δεν συμφωνούν οι Υπουργοί της.

4ον. Η ΝΔ ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες, τις αβελτηρίες, την ανυπαρξία συντονισμού;

Ενδεικτικά, η ΝΔ ευθύνεται που μέχρι σήμερα, και επί 20 μήνες, δεν έγινε καμία αποκρατικοποίηση και τώρα η Κυβέρνηση τρέχει «άρον άρον και κοψοχρονιά» να πουλήσει δημόσιες επχιειρήσεις;

Η ΝΔ ευθύνεται που έχουν περάσει από τη Βουλή πολλά νομοσχέδια και τα περισσότερα δεν εφαρμόζονται;

5ον. Και έστω ότι η ΝΔ συναινούσε στο «αποδεδειγμένο λάθος μίγμα πολιτικής», ποιός διασφαλίζει ότι με την ακολουθούμενη αναποτελεσματική πολιτική θα μας χορηγηθούν οι επόμενες δόσεις του δανείου από τους εταίρους μας;

6ον. Και εάν η ΝΔ είχε συμφωνήσει μέχρι σήμερα με το Μνημόνιο, θα είχε επιτύχει η λανθασμένη πολιτική;

Και εάν η ΝΔ συμφωνήσει από εδώ και μπρος στη λάθος πολιτική, αυτή παύει να είναι λάθος ή θα αρχίσει να αποδίδει;

7ον. Και εν πάσει περιπτώσει, σε τι ακριβώς να συναινέσει η ΝΔ;

Σε πόσα και ποιά μέτρα;

Τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου κάθε μήνα «αυγατίζουν».

Από 22 δισ. ευρώ που ανέρχονταν το Μάρτιο, ανήλθαν στα 26 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και διαμορφώθηκαν στα 28 δισ. ευρώ το Μαϊο.

Και από αυτά περίπου τα 11 δισ. ευρώ είναι «μη καθορισμένα» μέτρα.

Σε αυτά μας ζητούν να συναινέσουμε;

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η ΝΔ, παρά τη διαφωνία για τις επιλογές της Κυβέρνησης, το μίγμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, τους χειρισμούς και την αποτελεσματικότητά της τήρησε στάση δημιουργικής ευθύνης.

Δεν άσκησε «δομική αντιπολίτευση».

Δεν είπε «όχι σε όλα».

Στήριξε θεσμικές αλλαγές τις οποίες αξιολόγησε ως θετικές για την χώρα.

Παρέχει συναίνεση, στοχευμένα βέβαια, σε ότι θεωρεί ωφέλιμο για τη χώρα.

  • Επίσπευση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με τον καλύτερο τρόπο για το δημόσιο συμφέρον.
  • Χτύπημα της φοροδιαφυγής με νέο φορολογικό σύστημα και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
  • Επίσπευση πλήρους νομιμοποίησης της μεγάλης πλειονότητας των αυθαιρέτων, ώστε να εισρεύσουν σημαντικά έσοδα στα ταμεία του κράτους.
  • Μεγάλες κινήσεις αποκρατικοποίησης, που θα φέρουν σημαντικά έσοδα για τη μείωση του χρέους και θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση.
  • Πρωτοβουλίες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
  • Πρωτοβουλίες για συμβάσεις εκχώρησης υποδομών, λιμανιών και αεροδρομίων.

Δεν μπορεί όμως να συναινέσει στην συνέχιση της εφαρμογής ενός αποδεδειγμένα λανθασμένου μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Σήμερα το ζητούμενο είναι, μακριά από στενές εγωιστικές αγκυλώσεις, να βρούμε από κοινού και σε συνεργασία με τους εταίρους μας, τη βέλτιστη λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Εμείς να εντείνουμε τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσανατολισμένοι στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και οι εταίροι μας να εφαρμόσουν πρακτικές κοινοτικής αλληλεγγύης, σύμφωνα με το όραμα και τις αρχές των μεγάλων δημιουργών της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Η ΝΔ έχει καταθέσει την πρότασή της που εδράζεται σε αυτούς τους άξονες πολιτικής.

Η Κυβέρνηση αφού εφήρμοσε την πολιτική της με τη μέθοδο «της δοκιμής και του λάθους», ας αναγνωρίσει τα λάθη της και ας προσεγγίσει με ευθύνη την πρόταση της ΝΔ.

Όμως για να εκφραστεί η θέση μας σε όλα αυτά, θα πρέπει η Κυβέρνηση να τα φέρει στη Βουλή χωριστά. Να ψηφίσουμε κατ’ άρθρο. Γιατί κατ’ άρθρο θα ψηφίσουμε αυτά που συμφωνούμε, έτσι κι αλλιώς. Στο σύνολό του δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο, αν δεν συμπεριλαμβάνει μέτρα Επανεκκίνησης, ιδιαίτερα στο φορολογικό“.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube