Ερώτηση για ενδεχόμενη πρόταση Κινεζικού Επιχειρηματικού Ομίλου για συμμετοχή στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΑΤΕ

Σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο (2η αναθεώρηση, Δεκέμβριος 2010), η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος «…πρόκειται να αναδιαρθρωθεί ριζικά, ως ένα αυτόνομο ίδρυμα. […] προτεραιότητα είναι να μετατραπεί σε ένα πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο και επαρκώς κεφαλαιοποιημένο ίδρυμα…[…] θα πραγματοποιηθεί μία εκ νέου αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 […] η επανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Εάν καταστεί αναγκαίο, το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα ενδυναμωθεί έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια χωρίς να αυξηθεί η ανάγκη για περαιτέρω επανακεφαλαιοποίηση. Η Κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει αυτή την αύξηση κεφαλαίου δημοσιονομικά ουδέτερη, ενδεχομένως αντλώντας πόρους από τα πλεονάσματα των αποθεματικών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».

 

Ενόψει, συνεπώς, της επικείμενης και αναμενόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, έρχεται στο φως της δημοσιότητας πρόταση κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου, ο οποίος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτή.

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» της 16ης Ιανουαρίου 2011 (σελίδα 8), «Οι Κινέζοι της Reignwood, με επίσημη επιστολή που έχουν στείλει στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στη διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, έχουν εκφράσει την έντονη επιθυμία τους να αποκτήσουν, και μάλιστα άμεσα, τον μετοχικό έλεγχο της ΑΤΕ».

 

Ωστόσο, πρόσφατα, ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, σε απάντηση σχετικής με το θέμα Ερώτησης της Συναδέλφου Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κας. Ε. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, είχε δηλώσει ότι «στην πραγματικότητα καμιά συνομιλία δεν έχει γίνει για ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας» (Πρακτικά Βουλής, 26.11.2010),

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

 

1. Αληθεύει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»;

2. Αν ναι, ποια είναι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών για την πρόταση του Κινεζικού επιχειρηματικού ομίλου;  

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube