Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο ΦΔΕΔ Παρνασσού αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα, τα οποία έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Lamia FM-1 στις 25.10.2011, oι εργαζόμενοι του φορέα παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης από τους, δεσμευθέντες για την λειτουργία του, πόρους του  ΕΣΠΑ. Από τις 05.10.2011 τα γραφεία τους παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο ενώ ο Φορέας χρωστά ενοίκια στέγασης δέκα μηνών. Αν και τα παραπάνω φαινόμενα δεν θα έπρεπε να υφίστανται, εν τούτοις συνεχίζουν να καθιστούν το έργο του φορέα δύσκολο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων στις 24.10.2011, αν και το Τεχνικό Δελτίο κατατέθηκε στην ενδιάμεση διαχειριστική αρχή του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας στις 09.09.2010, ωστόσο το έργο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης μόλις στις 12.09.2011.

Επίσης, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες δηλώσεις, ο φορέας δικαιούται σημαντικό ποσό χρημάτων από τους πόρους του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Ωστόσο, προκειμένου να παραλάβει το χρηματικό ποσό που δικαιούται οφείλει να προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Όμως, βάσει νόμου, είναι αδύνατον να αποκτήσει τα παραπάνω έγγραφα καθώς, σαν Νομικό Πρόσωπο, ήδη χρωστάει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Είναι προφανές ότι ο προαναφερθείς οργανισμός έχει εμπλακεί σε ένα γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο παρακωλύει την λειτουργία του σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος όπως προβλέπεται από σχετικές διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

ο κ. Υπουργός:

1. Έχει λάβει γνώση για το εν λόγω ζήτημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα του ΦΔΕΔ Παρνασσού;

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube