Άρθρο του Υπουργού Οικονομικών στο Παρόν | 29.4.2023

3+1 στόχοι για την επόμενη ημέρα στην οικονομία

 

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Το 2023 είναι έτος σταθμός για τη χώρα μας. Έτος εθνικών εκλογών, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια θητεία με πλούσιο έργο και σημαντικά επιτεύγματα, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, παρά τις ισχυρές διεθνείς αναταράξεις και τις επάλληλες εξωγενείς κρίσεις, που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της. Επιτεύγματα με σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή και το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών μας, αλλά και στην ικανότητα της χώρας μας να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής. Επιτεύγματα που ενδυνάμωσαν την ελληνική οικονομία και βελτίωσαν τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Αποτέλεσαν τον «καρπό» της συλλογικής προσπάθειας, πολιτών και πολιτείας, καθώς και της υλοποίησης πολιτικών που στηρίχτηκαν στους ακρογωνιαίους λίθους της ισχυρής βούλησης, της υπευθυνότητας και της αξιοπιστίας.

Διότι, ως Κυβέρνηση ό,τι είπαμε, το κάναμε. Παρά τις συνεχείς ανατροπές, τηρήσαμε τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις μας, χτίζοντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Σχέση που θέλουμε να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε. Ειδικά στην οικονομία:

 • Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
 • Πετύχαμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
 • Δημιουργήσαμε πολλές, καλές νέες θέσεις απασχόλησης, μειώνοντας δραστικά την ανεργία.
 • Στηρίξαμε, γενναία και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – κυρίως τους πιο ευάλωτους – έναντι των επιπτώσεων των διαδοχικών κρίσεων.
 • Σταθεροποιήσαμε τα δημόσια οικονομικά σημειώνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση και τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρώπη.
 • Αλλάξαμε το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας με σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών και ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων.
 • Ενισχύσαμε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος πετυχαίνοντας μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων και σημαντική αύξηση των καταθέσεων.
 • Υλοποιήσαμε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα και αξιοποιήσαμε τη δημόσια περιουσία.
 • Κλείσαμε επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος αποπληρώνοντας πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ και βγάζοντας τη χώρα από την Ενισχυμένη Εποπτεία.
 • Πετύχαμε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
 • Ενισχύσαμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Αποδείξαμε, λοιπόν, ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να θέσουμε την χώρα μας σε τροχιά σταθερότητας και προόδου. Σήμερα η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και εισήλθε σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης. Εμφανίζει σημαντική ανθεκτικότητα, ισχυρή δυναμική και θετικές προοπτικές. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία. Η ανεργία έχει υποχωρήσει σημαντικά, εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και η Ελλάδα προσελκύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Χάρη στα παραπάνω, μπορέσαμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%, και τις συντάξεις κατά 7,75%, και να στηρίξουμε – γενναία και αποτελεσματικά – την κοινωνία σε κάθε κρίση. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Διότι, δεν επαναπαυόμαστε σε όσα κάναμε ή καταφέραμε. Δεν ισχυριζόμαστε ότι στην πορεία δεν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις. Ούτε και παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες της εποχής και τις προκλήσεις που εγείρει ένας κόσμος που μετασχηματίζεται γοργά. Αντίθετα, έχουμε φιλόδοξο όραμα, ρεαλιστικό σχέδιο και ισχυρή βούληση, να πάμε την Ελλάδα μας ακόμα πιο μακριά. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, με σύνεση, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση στον δρόμο της υπευθυνότητας, της σταθερότητας και της προόδου. Για μια πατρίδα υψηλών προσδοκιών και για μια οικονομία πιο ισχυρή, με ακόμα περισσότερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές. Με περισσότερες ευκαιρίες. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους.

Γι’ αυτό και προχωράμε αποφασιστικά στην επόμενη ημέρα, θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες στο πεδίο της οικονομίας, αρχικά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Εξέλιξη που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής και της υψηλής, διατηρήσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης της οικονομίας μας. Ένας μεγάλος εθνικός στόχος, από τον οποίο απέχουμε μισό μόλις «σκαλοπάτι», μετά και την τελευταία αναβάθμιση του outlook της οικονομίας μας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P την προηγούμενη εβδομάδα. Μια ακόμη πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια και επιβεβαιώνει ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα συνετή και αποτελεσματική οικονομική πολιτική, η κατάκτηση και αυτού του στόχου, είναι απολύτως εφικτή και ρεαλιστική. Παράλληλα, στις κορυφαίες προτεραιότητες και δεσμεύσεις μας για την επόμενη ημέρα, θέτουμε:

1ον. Την αύξηση των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ανέβουν μεσοσταθμικά κατά 25% μέχρι το τέλος της επόμενης τετραετίας και κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

2ον. Στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά.

3ον. Την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης με περεταίρω ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης (ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών ελέγχων κ.ά.).

Συνεπώς, τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε σκληρά και συστηματικά, με όραμα, σχέδιο και βούληση για την πρόοδο της χώρας. Απέδειξε ότι λειτουργεί με συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Απέδειξε ότι μπορεί να οδηγεί με ασφάλεια σε δύσκολους καιρούς το εθνικό «σκάφος».

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου, συνεπής και σταθερή με τις αρχές και τις αξίες της, συμβάλλοντας αδιάλειπτα στις στρατηγικές επιλογές και της διαχρονική πρόοδο της Πατρίδας, προχωρώντας με εθνική, κοινωνική ευθύνη και σχέδιο για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, οι πολίτες έχουν ουσιαστικό έργο τετραετίας να αξιολογήσουν, να κρίνουν και να συγκρίνουν. Με σεβασμό στις επιλογές τους, εκτιμώ και πιστεύω ότι θα επιλέξουν Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Την Κυβέρνηση που κινείται με «σημαία» ευθύνης και μπορεί να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, σταθερότητας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνικά δίκαιη, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη και, κυρίως, πιο ισχυρή.

paron.gr

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube