Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο – “Οι 6 Κομβικές Διαφορές σε Ελλάδα και Ιρλανδία”

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης της Ιρλανδίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μέσω της προσφυγής της στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Όμως, η προσφυγή της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό Στήριξης δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτή της χώρας μας τον προηγούμενο Μάιο, για μία σειρά από λόγους:

1ος. Στην Ιρλανδία υπάρχει τραπεζική κρίση, η οποία μετατράπηκε σε δημοσιονομική. Η κρατική ενίσχυση στις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες ανήλθε στα 30 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να εκτοξευθεί εφέτος σε επίπεδα άνω του 30% του ΑΕΠ, από 14,4% του ΑΕΠ το 2009.

Στην Ελλάδα αντίθετα είχαμε μία κρίση δανεισμού, η οποία είχε επιπτώσεις και στον τραπεζικό τομέα.

2ος. Τα συνολικά χρέη της Ιρλανδίας προς ξένες τράπεζες ανέρχονται στα 731 δισ. δολάρια (Πηγή: Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, Νοέμβριος 2010). Τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα έχουν Βρετανικές (149 δισ. δολάρια) και Γερμανικές (139 δισ. δολάρια) τράπεζες.

Το αντίστοιχο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 175 δισ. δολάρια.

3ος. Η Ιρλανδία, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησής της, έχει καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μέχρι τα μέσα του 2011.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις υπόλοιπες δανειακές ανάγκες της χρονιάς εάν απορροφούσε από τις αγορές τα διαθέσιμα κεφάλαια που υπερκάλυπταν τις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τις αρχές Απριλίου (33,7 δισ. ευρώ).

4ος. Η Ιρλανδία ακολούθησε μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική λιτότητας, η οποία όμως δεν οδήγησε στη λύση του προβλήματος.

Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την αποτυχημένη δημοσιονομική συνταγή που της χορηγήθηκε ως «φάρμακο» μέσω του «Μνημονίου», παρά τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει (και τα οποία δεν έχει η Ιρλανδία).

 

5ος. Η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ιρλανδία αναμένεται να προσεγγίσει τα 15 δισ. ευρώ την τετραετία 2011-2014 (με μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ εντός του 2011).

Η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα θα υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο (με μέτρα ύψους 14 δισ. ευρώ μόνο για το 2011).

 

6ος. Η προσφυγή της Ιρλανδίας στο Μηχανισμό Στήριξης επιδιώχθηκε από Ευρωπαϊκές χώρες, εντός και εκτός ευρωζώνης (κυρίως Βρετανία, ενώ στη χρηματοδότηση θα συμβάλλει και η Σουηδία), για μια σειρά από λόγους, με πιο σημαντικό το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία. Χαρακτηριστικά, η Βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό «για την Ιρλανδία είναι καταστροφή, για άλλους όμως είναι ευκαιρία».

Τέτοιοι όμως λόγοι δεν υπήρξαν στην περίπτωση της Ελλάδας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube