Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο – “Περαίωση: Ομολογία Κυβερνητικής αποτυχίας”

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαίωση εκκρεμών υποθέσεων και τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, 5 μόλις μήνες από την ισχύ του τελευταίου φορολογικού νόμου, καταδεικνύει την αδυναμία της να συλλάβει το φορολογητέο εισόδημα.

Η πρωτοβουλία αυτή:

 

1ον. Στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία.

Από την μία η Κυβέρνηση, με τηλεοπτικά σποτ, δείχνει να αναζητά την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης, και από την άλλη εθίζει τους πολίτες στην παρανομία.

Από τη μία προχωρά σε πομπώδεις ανακοινώσεις για «ασυμβίβαστη αναμέτρηση» με τη φοροδιαφυγή, και από την άλλη προχωρά σε φορολογική αμνηστία.

 

2ον. Δημιουργεί ένα νέο «φυτώριο» φοροφυγάδων για το μέλλον.

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί έχουν καυτηριάσει το μέτρο της περαίωσης επειδή τείνει να ενσωματώνει τις προσδοκίες των φορολογουμένων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν είναι δυνατόν να συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης» (Τράπεζα της Ελλάδος, Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, Οκτώβριος 2008).

Τα έσοδα μάλιστα που εισπράττονται απ’ αυτή τη ρύθμιση αποτελούν μικρό μόνο μέρος των οφειλομένων στο κράτος. 

 

3ον. Συνιστά μνημείο Κυβερνητικής αναξιοπιστίας.

Ενδεικτικά, η περαίωση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου πριν από μία διετία, «είναι ένα νέο χαράτσι, που επιβάλλεται με εκβιαστικό τρόπο…».

Η Κυβέρνηση, από τον αφορισμό του μέτρου πριν από τις εκλογές, περνάει σήμερα στην υλοποίησή του.

 

4ον. Αποτελεί ομολογία Κυβερνητικής αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ανικανότητας του κράτους να έχει αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Και όπως ανέφερε πρόσφατα έγκριτος δημοσιογράφος, τελικά έχουμε «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής ή παράδοση άνευ όρων»; Η απάντηση νομίζω είναι πρόδηλη…

 

5ον. Αποτελεί ομολογία Κυβερνητικής αποτυχίας στην επίτευξη των στόχων για τα έσοδα.

Η υστέρηση εσόδων, έναντι των στόχων, παρά την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνεχώς διευρύνεται.

 

Η περαίωση συνεπώς, κίνηση σπασμωδική και εκτός «Μνημονίου», χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση ως μία ακόμη «εφεδρεία» (μαζί με την περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των αμυντικών δαπανών) για να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων.

Και όλα αυτά πριν συμπληρωθούν 6 μήνες υλοποίησης του «Μνημονίου».

Η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή τη λογική, θα στηρίξει την επιλογή υπό την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα για να πετύχει ισόποση, τουλάχιστον, της περαίωσης μείωση των φόρων που προκύπτουν για τον Ελληνικό λαό από τα νέα εισπρακτικά μέτρα για το 2011.

Όπως είναι η μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό φορολογικό συντελεστή (εκτιμάται ότι θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ), η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (400 εκατ. ευρώ) και η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων (600 εκατ. ευρώ).

Μέτρα που άλλωστε θα επιτείνουν την ύφεση, διογκώνοντας το κυκλικό έλλειμμα και αφαιρώντας αναγκαία ζήτηση από την αγορά.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube