Άρθρο στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής” – “Η Κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει…”

Η Κυβέρνηση, αντιμέτωπη, όλο και πιο έντονα, με τα αδιέξοδα της πολιτικής της και με τις αδυναμίες στη λειτουργία της, καλείται να παρουσιάσει, στα μέσα του μήνα, τις προτάσεις της για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Προτάσεις με ισχυρές δόσεις αυτοσχεδιασμού, απόρροια των παλινωδιών, των αντιφάσεων και των αστοχιών της Κυβερνητικής πολιτικής.

Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι:

1ον. Αυτές οι προτάσεις θα ενσωματώνουν πρόσθετα μέτρα για το 2011.

Νέα μέτρα εξαιτίας αποκλίσεων στους δημοσιονομικούς στόχους, τόσο για το 2010 όσο και για το 2011.

Συγκεκριμένα, το «Μνημόνιο» προέβλεπε έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Ο εφετινός Προϋπολογισμός, λίγους μήνες αργότερα, το αναθεωρούσε στο 9,4% του ΑΕΠ. Και σήμερα αυτό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ.

Παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου», την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ μόνο για το 2010 (ο πρώην Υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το πραγματικό έλλειμμα κυμαίνεται κοντά στο 13% του ΑΕΠ).

Έτσι, ενώ το «Μνημόνιο» προέβλεπε μέτρα 9,1 δισ. ευρώ για το 2011, ο Προϋπολογισμός επιβάλλει πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η «Τροϊκα», σήμερα, αναζητά νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στους πρώτους 2 μήνες του έτους.

Συνεπώς, από τα 9,1 δισ. ευρώ φτάσαμε στα 16,1 δισ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το ύψος των πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της νέας υστέρησης των δημοσιονομικών μεγεθών του 2010.

2ον. Οι προτάσεις όμως θα ενσωματώνουν πρόσθετα μέτρα και για το 2012-2014.

Απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 19,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 14,5 δισ. ευρώ είναι «μη-καθορισμένα». Στο Μνημόνιο αυτά ανέρχονταν στα 11 δισ. ευρώ.

3ον. Η Κυβέρνηση δεν διαθέτει συνεκτικό σχέδιο για την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, αφού:

Α. Αρχικά αγνόησε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, στη συνέχεια κατήγγειλε την «Τροϊκα», ακολούθως προανήγγειλε συνταγματική απαγόρευση για την πώληση γης, μετά μίλησε για δική της πολιτική πρωτοβουλία και τελικά δεσμεύτηκε να αντλήσει 50 δισ. ευρώ προκειμένου η χώρα να επιτύχει την επιμήκυνση και το χαμηλότερο επιτόκιο στη δανειακή της σύμβαση.

Β. Προσδοκά να αντλήσει 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013. Είναι η ίδια Κυβέρνηση η οποία προσδοκούσε, τον περυσινό Ιούνιο, να εισπράξει 3 δισ. ευρώ και, τον Δεκέμβριο, 7 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο.

Γ. Είναι η ίδια Κυβέρνηση η οποία προσδοκούσε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2010, και τελικά δεν πραγματοποίησε καμία.

Οφείλει συνεπώς η Κυβέρνηση να απαλλαγεί από το σύνδρομο κατοχής της μοναδικής αλήθειας και να αντιληφθεί ότι επιβάλλεται η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube