Χαιρετισμός στα “Διάκεια 2010”

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές των εορταστικών εκδηλώσεων «Διάκεια 2010» για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση.

Εκδήλωση στο πλαίσιο του τετραήμερου εορτασμού προς τιμήν του ήρωα και πρωτομάρτυρα του γένους, Αθανασίου Διάκου.

Τιμώ και εγώ με τη σειρά μου μία από τις λαμπρότερες προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Μία από τις ηρωικότερες προσωπικότητες της Ελληνικής Ιστορίας που με το έργο του και το μαρτυρικό του τέλος αποτελεί ιερό μύθο και θρύλο για τις επόμενες γενεές.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Η μακραίωνη ιστορική πορεία του λαού μας, είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του λαού μας.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν μας, αισθανόμαστε υπερήφανοι για όλους εκείνους που με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και πίστη στα ιδανικά και ιδεώδη της πατρίδας, μας παρέδωσαν ένα έθνος ελεύθερο.

Η ηρωική μορφή του Αθανασίου Διάκου, κατέχει ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, παραμένοντας διαχρονικό σύμβολο ανιδιοτελούς αγώνα και θυσίας.

Ο ένδοξος βίος αλλά και το μαρτυρικό τέλος του Ήρωα, που παραμένει βαθιά χαραγμένο στο συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας, συνιστούν εμπνευσμένο υπόδειγμα για το νεώτερο Ελληνισμό.

Αποτελούν λαμπρό υπόδειγμα ανιδιοτέλειας, ομοψυχίας, αδούλωτου πνεύματος και αυτοθυσίας για την ελευθερία που έμελλε να εμπνέει, να γαλουχεί, να εμψυχώνει και να καθοδηγεί τις επόμενες γενεές των Ελλήνων.

Αποτελούν φωτεινό μνημείο πατριωτισμού και σημείο αναφορά για τον καθένα μας απέναντι στις κρίσιμες και δύσκολες στιγμές του έθνους και της πατρίδας.

Κυρίες και Κύριοι,

Η τρέχουσα συγκυρία για την πατρίδα μας είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Η δύσκολη κατάσταση της Οικονομίας, λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης και των εγχώριων μακροχρόνιων διαρθρωτικών και διαχειριστικών αδυναμιών, έχει επιδεινωθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει σε όλους μας να αντλήσουμε τα σωστά μηνύματα από το συλλογικό υποσυνείδητο του λαού μας.

Επιβάλλει να μεταφράσουμε τη φιλοπατρία, τον ηρωισμό, την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση του Αθανασίου Διάκου στην ανάγκη εδραίωσης πνεύματος σύνεσης και συναίνεσης, υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας, νηφαλιότητας και διορατικότητας, ώστε να εξευρεθεί η διέξοδος από την κρίση που διέρχεται η χώρα.

Ώστε να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μια ώρα αρχύτερα.

Ώστε να δημιουργήσουμε την Ελπίδα και το Όραμα για μία νέα Ελλάδα.

Μια Ελλάδα που δεν λυγίζει, που δεν τρομάζει, που στέκεται όρθια και προχωράει.

Μια Ελλάδα που αναγνωρίζει στα παιδιά της το δικαίωμα στο όνειρο.

Μια Ελλάδα που θα είναι αντάξια του ηρωισμού και της θυσίας του Αθανασίου Διάκου.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube