Χαιρετισμός στην Εκδήλωση για τον Kοινωνικό Διάλογο για ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής στο Δομοκό

Το Σάββατό, 2 Ιανουαρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στο Δομοκό εκδήλωση για τον Κοινωνικό Διάλογο για ζητήματα Αγροτικής Πολιτικής, στην οποία ανακοινώθηκε ο χαιρετισμός του Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστου Σταϊκούρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας, η οποία οφείλεται στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στις εγχώριες ανισορροπίες και στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, έχει επιβαρύνει κλάδους και τομείς, όπως είναι ο αγροτικός τομέας. Τομέας ο οποίος, παρά τη φθίνουσα, διαχρονικά, συμμετοχή του στο εθνικό εισόδημα, συμβάλλει καθοριστικά στην αειφόρο ανάπτυξη και στην τόνωση της απασχόλησης της χώρας μας.

Είναι γεγονός ότι τα αγροτικά προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και ανοικτά, διαχρονικά και διακομματικά, λειτουργικά, δομικά και θεσμικά. Αδυναμίες και παθογένειες του αγροτικού τομέα, σε συνδυασμό με χρόνιες υστερήσεις της ασκούμενης αγροτικής πολιτικής, υπό το πρίσμα της τρέχουσας αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, έχουν επηρεάσει δυσμενώς το καθαρό αγροτικό εισόδημα. Η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής, συνοδευόμενη από τη σημαντική κάμψη των τιμών σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, τη χειροτέρευση του εμπορικού ισοζυγίου και την απώλεια αγορών έχουν οδηγήσει το καθαρό αγροτικό εισόδημα σε συρρίκνωση. 

Η προηγούμενη Κυβέρνηση, με δεδομένες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της οικονομίας, είχε αναλάβει κάποιες στοχευμένες δράσεις για την άμεση ανακούφιση του αγροτικού κόσμου (π.χ. έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης, ενίσχυση αγροτικών συνεταιρισμών, έκτακτες αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους μέσω της δανειοδότησης του ΕΛΓΑ, έκτακτες ενισχύσεις με ταμειακή διευκόλυνση μέσω της ΑΤΕ, καλύψεις ζημιών από ΕΛΓΑ κ.α.). Εκτός όμως από τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις απαιτούνται και συγκροτημένες μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για την ποιοτική ενίσχυση και αναβάθμιση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων υποδομής και ανάπτυξης της αγροτικής περιφέρειας. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναληφθούν μέσα από ένα γόνιμο, ειλικρινή, ανοικτό και εκτεταμένο εθνικό διάλογο, χωρίς παρωπίδες και εκβιασμούς, μακριά από μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, ώστε να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί μια μακροχρόνια και βιώσιμη πολιτική ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου.

Έναν διάλογο χωρίς αιφνιδιασμούς, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Σε έναν τέτοιο διάλογο η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση θα είναι παρούσα. Με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube