Δελτίο Τύπου Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σχετικά με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούλιο 2013

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής:

«Τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Ιούλιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις της ικανοποιητικής πορείας των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013.

Επιβεβαιώνουν ότι, βήμα-βήμα, προσεγγίζεται ο στόχος της επίτευξης  πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος.

Πλεόνασμα μάλιστα, το οποίο, εάν εξαιρέσουμε την επίδραση της ύφεσης και άλλων συγκυριακών παραγόντων, εκτιμάται ότι θα είναι το υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν τη μεγάλη προσπάθεια της Ελληνικής κοινωνίας στην επίτευξη του στόχου.

Αυτή η εξέλιξη όταν ολοκληρωθεί θετικά στο τέλος του χρόνου, θα δώσει διαπραγματευτική δύναμη στη χώρα.

Θα ενεργοποιήσει τις κοινοτικές δεσμεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Θα προσδώσει βαθμούς ελευθερίας για εμπλουτισμό του μίγματος οικονομικής πολιτικής και συντεταγμένη έξοδο από την αυστηρή λιτότητα, διανέμοντας κοινωνικό μέρισμα.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα, ακόμη και με τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, είναι θετικό και καλύτερο έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Ειδικότερα, το πρώτο επτάμηνο του έτους το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό και ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 325 εκατ. ευρώ.

Και χωρίς την ενσωμάτωση των εσόδων από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme – SMPs) ύψους 1,5 δισ. ευρώ –που δεν υπολογίζεται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα– το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων μειώνονται, καταδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube