Δήλωση για τη διαδικασία επαναπατρισμού κεφαλαίων

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την κατάθεση Ερώτησης προς το ΥΠ. ΟΙΚ. για τη διαδικασία επαναπατρισμού κεφαλαίων σύμφωνα με το Ν. 3842/2010:

 

«Ο Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ Α’ 58/23.04.2010) περί «Αποκατάστασης φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει διατάξεις που, μεταξύ άλλων, παρέχουν κίνητρα στους πολίτες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που διέρρευσαν στην αλλοδαπή.

 

Πιο συγκεκριμένα, το Άρθρο 18 του εν λόγω Νόμου παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, να μεταφέρουν, με κάποια κίνητρα, από την αλλοδαπή στην ημεδαπή εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του Νόμου κεφάλαια για τα οποία συνέτρεχε είτε υποχρέωση δήλωσής τους είτε υποχρέωση καταβολής φόρου.

 

Ενδεικτικά μάλιστα και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας, Τεύχος 131, Αύγουστος 2010), οι καταθέσεις από 237,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 περιορίστηκαν στα 212,1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2010, σημειώνοντας μείωση κατά 25,7 δισ. ευρώ (ή κατά 10,8%).

 

Ο κ. Υπουργός Οικονομικών σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του (ΣΚΑΪ, 11.10.2010), και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διαδικασία επαναπατρισμού κεφαλαίων και το ύψος τους, δήλωσε ότι αν και δεν έχει συνολική εικόνα, τα κεφάλαια αυτά δεν είναι μεγάλα. 

 

Με δεδομένα:

1ον. τη σημασία του επαναπατρισμού κεφαλαίων για την ελληνική οικονομία,

2ον. την επιτυχία αντίστοιχου προγράμματος σε άλλες χώρες (π.χ. στην Ιταλία όπου επαναπατρίστηκαν περίπου 95 δισ. ευρώ – το 6% του ΑΕΠ της χώρας), και

3ον. το γεγονός ότι οι έξι (6) μήνες που θέτει ως προθεσμία ο Νόμος παρήλθαν (στις 14 Οκτωβρίου),

κατέθεσα στις 21.10.2010 σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να μας γνωστοποιηθεί ποια είναι τα αποτελέσματα εφαρμογής της ρύθμισης για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στη χώρα μας καθώς επίσης κι αν έχει δοθεί ή προβλέπεται να δοθεί η πιθανόν επιβεβλημένη παράταση στην εφαρμογή της ρύθμισης».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube