Δήλωση για την επικοινωνιακή τακτική του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όλους αυτούς τους μήνες, “καλλιεργεί μύθους” για την άνοδο  και διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να αποφύγει τις δικές της, σοβαρές, ευθύνες.

Υποστηρίζει ότι αυτή η άνοδος οφείλεται, αποκλειστικά, στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, στους κερδοσκόπους, στις Ευρωπαϊκές αναταράξεις.

Αποσιωπώντας όμως ότι η ίδια άργησε να πάρει μέτρα, έστελνε αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, αναφέρονταν απαξιωτικά για τη χώρα και την αξιοπιστία της, με κόστος για τη δανειοληπτική της ικανότητα.

Λησμονώντας ότι η χώρα, εξαιτίας και του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, θα βρεθεί με χρέος στο 152% του ΑΕΠ το 2011.

Χρέος που αναμένεται να διογκωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ την περίοδο 2009-2013, και που εκτιμάται, ότι, το 2020, θα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2009.

Και οι αγορές εξετάζουν και αξιολογούν αυτές τις προοπτικές της Οικονομίας.

Γι’ αυτό και η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμά ότι τα spreads θα μειωθούν στις 300 μονάδες βάσης στα μέσα του 2013 [από περίπου 850 σήμερα και 130 τον Οκτώβριο του 2009].

Αυτό συνεπώς που απαιτείται το συντομότερο δυνατόν, πέρα από τις αναγκαίες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων, έκδοση ευρωομολόγου, δημοσιονομικός συντονισμός, διεύρυνση λειτουργίας του Ταμείου Στήριξης), είναι, στο εσωτερικό, η αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και η επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Και αυτό διότι η χώρα, για να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος της, χρειάζεται ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Όπως η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, έγκαιρα και με συνέπεια, υποστηρίζουν από τον περασμένο Ιούλιο.

Έτσι ώστε οι πολίτες να δουν “φως στο τούνελ” και να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες τους».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube