Δήλωση για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο 2012

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2012:

«Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού αποδεικνύει ότι οι αρχικοί του στόχοι δεν θα επιτυγχάνονταν χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.

Νέων μέτρων που συμπεριλήφθηκαν στον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό.

Αλλά και οι νέοι στόχοι του δεν θα επιτευχθούν χωρίς τη συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας.

Γιατί, όπως αναφέρεται και στα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απαιτείται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η λήψη μέτρων τόσο για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι πλέον κοινή, και όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, η πεποίθηση ότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της Οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο.

Συγκεκριμένα:

1. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 5,2% τον εφετινό Ιανουάριο.

Μάλιστα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων έχουν μειωθεί κατά 9,1%.

Κυρίως λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης.

2. Οι πρωτογενείς δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 9,6%.

Κυρίως λόγω της αύξησης των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία με σκοπό την αναπλήρωση της σημαντικής μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας.

3. Το αποτέλεσμα είναι, να υπάρχει έλλειμμα 490 εκατ. ευρώ (πρωτογενές έλλειμμα: 33 εκατ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2012, από πλεόνασμα 154 εκατ. ευρώ (πρωτογενές πλεόνασμα: 747 εκατ. ευρώ) τον αντίστοιχο περυσινό μήνα».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube