Δήλωση για την Πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2010, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η δημοσίευση των προσωρινών αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία για βασικά μεγέθη της Οικονομίας, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στους επιμέρους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής [«Μνημόνιο»] για το 2010.

Συγκεκριμένα:

1ον. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν, το 2010, κατά 5,5%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7%.

2ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν, το 2010, κατά 12%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για μείωση κατά 4%.

3ον. Η ύφεση διαμορφώθηκε, στο 3ο τρίμηνο του 2010, στο 4,6%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 4% για το 2010.

4ον. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε, το Νοέμβριο, στο 4,8%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 1,9% για το 2010.

5ον. Η ανεργία ανήλθε, το Σεπτέμβριο, στο 12,6%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 11,8% για το 2010.

 

Το αποτέλεσμα αυτών των αστοχιών στις προβλέψεις και των αποκλίσεων στους στόχους ήταν οι συνεχείς αναθεωρήσεις των μεγεθών του «Μνημονίου» (ήδη 2 αναθεωρήσεις μέσα στο 2010), τα πρόσθετα μέτρα εκτός του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (π.χ. η περαίωση οφειλών), και η δημιουργία ενός μεγάλου εσωτερικού χρέους του Κράτους προς τις επιχειρήσεις (π.χ. μειωμένες επιστροφές ΦΠΑ) ώστε η Κυβέρνηση να φανεί ότι επιτυγχάνει τους συνολικούς δημοσιονομικούς στόχους της.

Συνολικοί στόχοι, όμως, οι οποίοι, και αυτοί, έχουν αναθεωρηθεί.

Έτσι, το έλλειμμα για το 2010, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 8,1% του ΑΕΠ.

Και αυτή η αναθεώρηση οφείλεται, κατά τα 2/3 της, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην υστέρηση των εσόδων του 2010.

Αναθεώρηση παρά τις αιματηρές οριζόντιες περικοπές και επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη συρρίκνωση των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, τη διόγκωση των οφειλών του Κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Αναθεώρηση εξαιτίας και της αδρανοποίησης των διαθέσιμων αναπτυξιακών εργαλείων, της μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της απουσίας αναπτυξιακού προσανατολισμού.

 

Αυτή η αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής μεταφέρεται και επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση και της εφετινής χρονιάς.

Κατάσταση όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό του 2011.

Προϋπολογισμός που ενσωματώνει μη ρεαλιστικές προβλέψεις.

Που είναι οικονομικά αναποτελεσματικός, κοινωνικά άδικος, αναπτυξιακά άτολμος.

Προϋπολογισμός που πολύ γρήγορα εκτιμάται ότι θα αναθεωρηθεί όπως, άλλωστε, έγινε τόσο με το Προσχέδιό του, όσο και με το «Μνημόνιο».

Γεγονός που επιβεβαιώνει την αδιέξοδη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

Γεγονός που αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Αναγκαία αλλαγή, ώστε οι πολίτες να δουν «φως στο τούνελ» και να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες τους».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube