Δήλωση για την Πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού (προσωρινά στοιχεία)

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

 

 

«Η Πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων για το 1ο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνει ότι το μίγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής καταδικάζει το σκέλος των εσόδων, ως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, που αγνοεί το σκέλος του «κυκλικού» ελλείμματος.

 

Πιο συγκεκριμένα, και παρά τη λήψη και ενσωμάτωση συνεχώς νέων, πρόσθετων, μέτρων:

 

1ον. Τα καθαρά έσοδα το 1ο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 13,7% (κι ενώ ο προηγούμενος στόχος ήταν για αύξηση 11,7%). Μάλιστα, η αύξηση των εσόδων τον Ιούνιο ήταν 2,3%. Επιπλέον, τα έσοδα, χωρίς την επιστροφή φόρων, παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% το 1ο εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το περυσινό, έναντι στόχου για αύξηση κατά 12,7%.

 

2ον. Το έλλειμμα, παρά την υστέρηση των εσόδων, εμφανίζεται αισθητά μειωμένο. Αυτή, όμως, η μείωση είναι εικονική, αφού μόνο από τα συνοπτικά, δημοσιευμένα στοιχεία, οι επιστροφές φόρων εμφανίζονται μειωμένες κατά, περίπου, 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (έναντι στόχου για αύξηση 3%), οι δαπάνες για τόκους εμφανίζονται μειωμένες κατά, περίπου, 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (έναντι στόχου για αύξηση κατά 5,6%) και οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. εμφανίζονται μειωμένες κατά, περίπου, 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι (έναντι αναθεωρημένου στόχου για μείωση 4%, όταν μέχρι και το Μάιο ο στόχος ήταν για αύξηση 1,2%).

 

Άρα έχουμε μια ενδεικτική, από τα προσωρινά στοιχεία, εικονική μείωση του ελλείμματος κατά, περίπου, 3,6 δισ. ευρώ.

 

Για να μειωθεί, όμως, το συνολικό έλλειμμα, πρέπει να συνδυαστούν περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που, ήδη, υλοποιούνται και περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, αλλά όχι τέτοιας έντασης και σύνθεσης, με μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης που τα ίδια αυτά μέτρα προκαλούν.

 

Η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της κ. Αντώνης Σαμαράς, πρόσφατα παρουσίασαν ένα συνεκτικό και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα ανάκαμψης της Οικονομίας, επανορθωτικά μέτρα που διορθώνουν κυβερνητικές αστοχίες, πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και αναπτυξιακά μέτρα, που απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, πριν και μετά την αποδέσμευση από τους όρους του Μνημονίου.

Ένα σχέδιο ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube