Δήλωση για την Πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού (τελικά στοιχεία)

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

 

«Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Πορείας Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού κατά το 1ο οκτάμηνο του έτους:

 

1ον. Η Κυβέρνηση στο μείζον θέμα των φορολογικών εσόδων απέτυχε, τόσο στο σχεδιασμό πολιτικής, όσο και στην εφαρμογή της.

Η υστέρηση εσόδων, έναντι των στόχων, παρά την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διευρύνεται συνεχώς.

 

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 3,4% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,7% (από 8,3% το πεντάμηνο, 7,2% το εξάμηνο, 4,1% το επτάμηνο).

Μάλιστα, το μήνα Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, παρατηρείται μείωση των εσόδων της τάξεως του 2%, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.

 

Η υστέρηση εσόδων για το οκτάμηνο έναντι των προβλέψεων ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ (το Οικονομικό Επιτελείο εκτιμούσε ότι τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 34,6 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώνονται στα 32,4 δισ. ευρώ) ή τα 1,5 δις. ευρώ σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις (η νέα εκτίμηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Προγράμματος τον Αύγουστο ήταν στα 33,8 δισ. ευρώ).

 

  (ποσά σε εκατ. ευρώ)   (μεταβολή σε %)
  2009 Εκτ. Ιουλίου Εκτ. Αυγούστου Διαφορά Πραγματοποίηση Διαφορά Ιουλ./2009 Αυγ./2009 2010/2009
  (Α) (Β) (Γ) (Γ)-(Β) (Δ) (Δ)-(Γ) (Β):(Α) (Γ):(Α) (Δ):(Α)
1ο Οκτάμηνο 31.333 34.595 33.835 -760 32.390 -1.445 10,4% 8,0% 3,4%

 

Μάλιστα τα έσοδα, χωρίς την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων (805 εκατ. ευρώ), διαμορφώθηκαν στα περυσινά επίπεδα (αύξηση μόλις κατά 0,7%).

 

Ειδικότερα:

  • Τα τακτικά έσοδα είναι αυξημένα το πρώτο οκτάμηνο μόλις κατά 1,7% σε σχέση με πέρυσι.
  • Τα έσοδα από άμεσους φόρους είναι μειωμένα κατά 6,8% (οι φόροι εισοδήματος είναι μειωμένοι κατά 11,1%). Τον εφετινό Αύγουστο, οι άμεσοι φόροι ήταν μειωμένοι κατά 16,6% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο.
  •  Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα, μόλις, κατά 1,6%.

 

Επιπλέον, οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές, εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 3%.

 

2ον. Οι δαπάνες, πράγματι, εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της οριζόντιας περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής και της συρρίκνωσης των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Όμως:

α) Πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους (π.χ. ο Ο.Α.Ε.Ε. έχει υπερβεί τις προϋπολογισθείσες επιχορηγήσεις και ήδη έχει φτάσει το 78% της ετήσιας επιχορήγησης).

β) Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών δεν έχει δημιουργηθεί (630 εκατ. ευρώ) και η έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης δεν χορηγήθηκε (500 εκατ. ευρώ).

γ) Οι επιχορηγήσεις προς τους συγκοινωνιακούς φορείς, ήδη, έχουν ανέλθει στο 89% των προϋπολογισθέντων λειτουργικών δαπανών τους, στοιχείο που δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει υπέρβαση δαπανών.

γ) Οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα ανέρχονται στα 234 εκατ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι προβλέψεων στο «Μνημόνιο» για 1,8 δισ. ευρώ (και στον Προϋπολογισμό για 2 δισ. ευρώ).

 

3ον. Η υστέρηση, όμως, στα έσοδα οδηγεί την Κυβέρνηση και στην εγκατάλειψη του στόχου για τις δημόσιες επενδύσεις.

Έτσι, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι (περίπου 2,3 δισ. ευρώ), έναντι στόχου για μείωση μόλις κατά 4%.

Η επιλογή, συνεπώς, του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης να αντισταθμίσει τη διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων με δραστικές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις επιβεβαιώνει την απουσία αναπτυξιακού προσανατολισμού.

Κάτι που αποτυπώνεται και από την εγκατάλειψη και των υπολοίπων αναπτυξιακών εργαλείων της οικονομίας.

Το ΕΣΠΑ έχει βαλτώσει με αποτέλεσμα η χώρα από την θέση σε απορροφήσεις κοινοτικών πόρων, που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, να βρίσκεται σήμερα στην 23η θέση.

Το ΤΕΜΠΜΕ αγγίζει τα όρια της αδράνειας, αφού το τρίμηνο Ιούνιος – Αύγουστος δανειοδοτήθηκαν 100 φορές λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Οι πρωτοβουλίες για ΣΔΙΤ και οι συμβάσεις παραχώρησης παραμένουν λεκτικό σχήμα.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας παραμένουν ακόμα στις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Αναπτυξιακός Νόμος ακόμα δεν υπάρχει.

 

Η ηγεσία της Κυβέρνησης είναι, πλέον, αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της και οφείλει να αντιληφθεί ότι τα προσχήματα τελείωσαν.

Οι πολίτες, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα, κατανοούν ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα και προοπτική στην οικονομία, στην κοινωνία και στη χώρα.

Η Νέα Δημοκρατία επίμονα επισημαίνει αυτή την πραγματικότητα.

Και προτείνει άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής για να βγει η χώρα από την επιτήρηση και άλλο μοντέλο ανάπτυξης για να βγει από την κρίση.

Προτάσεις που διατυπώθηκαν με σαφήνεια και πληρότητα από τον Πρόεδρό της κ. Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της Ομιλίας του στην 75η ΔΕΘ.

Προτάσεις ρεαλιστικές.

Προτάσεις ελπίδας και προοπτικής».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube