Δήλωση για την Πορεία Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 1ο Οκτάμηνο (προσωρινά στοιχεία)

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 1ο οκτάμηνο του 2010:

«Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης συνεχώς διαψεύδονται.
Η Κυβέρνηση, με θητεία σχεδόν ενός έτους, είναι αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της.
Δυστυχώς όμως αυτά τα υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.
Τα αποτελέσματα κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν τη διεύρυνση των αποκλίσεων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 1ο οκτάμηνο του 2010:

1ον. Η υστέρηση εσόδων, έναντι των στόχων, παρά την υπερ-φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, διευρύνεται συνεχώς.
Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 3,3% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 13,7% (Συνεχής μείωση: 8,3% το πεντάμηνο, 7,2% το εξάμηνο, 4,1% το επτάμηνο).

Μάλιστα, το μήνα Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο, παρατηρείται μείωση των εσόδων, της τάξεως του 3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.
Η υστέρηση εσόδων για το οκτάμηνο έναντι των προβλέψεων ξεπερνάει τα 2,2 δισ. ευρώ (το Οικονομικό Επιτελείο εκτιμούσε ότι τα καθαρά έσοδα θα διαμορφωθούν στα 34,6 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώνονται στα 32,4 δισ. ευρώ).

Επιπλέον, οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις, κυρίως τις εξαγωγικές, εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 3%.

2ον. Η υστέρηση αυτή στα έσοδα οδηγεί την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει το στόχο των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις.
Έτσι, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι (περίπου 2,3 δισ. ευρώ), έναντι στόχου για μείωση μόλις κατά 4%.

Υπογραμμίζουμε, όπως ανέπτυξε διεξοδικά χθες και ο συνάδελφος Τομεάρχης Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ότι το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο, το ΤΕΜΠΜΕ βούλιαξε, Αναπτυξιακός Νόμος δεν υπάρχει, οι πρωτοβουλίες για ΣΔΙΤ καρκινοβατούν, οι συμβάσεις παραχώρησης είναι στη σφαίρα της θεωρίας, οι αποκρατικοποιήσεις είναι ασκήσεις επί χάρτου, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι λεκτικό σχήμα.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο περιορισμός του ελλείμματος, το 1ο οκτάμηνο του 2010, διαμορφώνεται στο 23%, έναντι στόχου για μείωση 39,5%.
Και αυτό αν λάβουμε υπόψη μόνο τις αποκλίσεις από τους στόχους του Μνημονίου για τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις, τις δαπάνες για τόκους (που πλέον είναι οριακά υψηλότερες) και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ηγεσία της Κυβέρνησης οφείλει να αντιληφθεί ότι τα προσχήματα τελείωσαν.
Το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης αντί να συγκεράσει πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και ενίσχυσης της ανάπτυξης, έχει επιλέξει και εφαρμόζει μονομερώς μέτρα, τα οποία άλλωστε έχουν περιορισμένα αποτελέσματα, για τη λογιστική μείωση του ελλείμματος.

Η ΝΔ επίμονα επισημαίνει το λάθος. Ζητάει αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής.
Έχει καταθέσει ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση. Πρόταση ελπίδας και προοπτικής».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube