Δήλωση για την Πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Tα συμπεράσματα της Εξαμηνιαίας Έκθεσης “World Economic Outlook” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταγράφουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας, που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Η Έκθεση καταλήγει με την επισήμανση ότι μία μείωση κατά 1% του ελλείμματος θα περιορίσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 0,5% και θα αυξήσει την ανεργία κατά 0,33% σε διάστημα δύο ετών.

Αντιλαμβάνεται, συνεπώς, κανείς το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη και την απασχόληση, ιδίως για την Ελλάδα, όπου εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 9,3% του ΑΕΠ μόνο για εφέτος (και συνολικά 20% του ΑΕΠ την τετραετία).

Προσαρμογής, η οποία λόγω του ύψους και του μίγματός της, παρουσιάζει ήδη, από το πρώτο πεντάμηνο υλοποίησης του “Μνημονίου”, σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους της (πληθωρισμός, ανεργία, έσοδα κ.α.).

Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση καταφεύγει σε λογιστικές ακροβασίες που επιτείνουν την ύφεση, όπως είναι η δραματική συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Όμως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η μείωση του Προγράμματος κατά 33% το πρώτο οκτάμηνο του έτους έχει ως συνέπεια τη μείωση του ΑΕΠ κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες.

Απαιτείται, συνεπώς, αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

Με την προώθηση πολιτικών που επιτυγχάνουν το συγκερασμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάταξης, αρχικά, και της ανάπτυξης, μεταγενέστερα, της Οικονομίας».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube