Δήλωση για τις Ανοικτές Πωλήσεις (short-selling)

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις ανοικτές πωλήσεις (short-selling):

« Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την πραγματοποίηση ανοικτών πωλήσεων (short-selling) στις χρηματοοικονομικές αγορές (5 Αυγούστου), ιδίως σε περιόδους κρίσης, επιβεβαιώνει απολύτως τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που διατύπωσε πρόσφατα (4 Ιουνίου) ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης, που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, η Έκθεση επιβεβαιώνει:

1ον. Την ανάγκη αυστηρής τήρησης και εποπτείας των καθορισμένων προθεσμιών διακανονισμού ή ακόμη και τη σύντμησή τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος από την ύπαρξη ακάλυπτων θέσεων, ιδίως σε περιόδους αστάθειας και έντονων διακυμάνσεων στις Αγορές.

2ον. Την ανάγκη περιορισμού της διορίας διακανονισμού σε Τ+1, Τ+2 ή Τ+3 για τα κρατικά ομόλογα, σε περιόδους κρίσης, και όχι την επέκταση της διορίας σε Τ+10, που ίσχυε από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 στην Ελλάδα.

3ον. Την ανάγκη περιορισμού ή απαγορεύσεων, σε περιορισμένο χρονικό πλαίσιο και εύρος, και σε περιπτώσεις εκτάκτων συνθηκών, των γυμνών ακάλυπτων πωλήσεων (naked short selling) Ευρωπαϊκών συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS).

Συνεπώς, αυτές οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν ότι ενώ, επί μήνες, ήμασταν στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, το ίδιο διάστημα, με δική μας πρωτοβουλία, είχαμε διευρύνει τα περιθώρια δυνητικής κερδοσκοπίας.

Αυτό το λάθος της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λάθος σοβαρό, δεν έχει εξήγηση. Και είναι και ασυγχώρητο ».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube