Δηλώση για τις Συνεντεύξεις Τύπου της Τρόικας και του Υπ. Οικονομικών

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και η Γραμματέας της Ομάδας Παρακολούθησης του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, κα Ελένη Ρωμαΐδου, μετά τις Συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, αφενός οι εκπρόσωποι της Τρόικας και αφετέρου ο Υπουργός Οικονομικών, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η αξιολόγηση της Τρόικας δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες.

 

Αντιθέτως οι αποκλίσεις, οι κίνδυνοι και οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην αξιολόγηση καταδεικνύουν ότι οι μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πιάνουν τόπο.

Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία διογκώνεται, ο πληθωρισμός, όπως η ίδια η Τρόικα αναφέρει, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Τα είχαμε προβλέψει.

Δυστυχώς όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν βλέπει ούτε το σήμερα, ούτε το αύριο και προκαλεί με τους πανηγυρισμούς του.

 

Συγκεκριμένα:

  • Τα έσοδα, παρά τη φορολογική επιδρομή της Κυβέρνησης, παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά έσοδα το 1ο εξάμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009, έναντι, στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Η Δήλωση της Τρόικας επισημαίνει την αναγκαιότητα ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, περιλαμβανόμενης της φοροδιαφυγής στα υψηλά κλιμάκια εισοδήματος και περιουσίας.
  • Η σπατάλη, κυρίως, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, Νοσοκομεία και Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης) δεν περιορίζεται. Η Δήλωση της Τρόικας αναφέρεται στις αποκλίσεις που εμφανίζονται σε επίπεδο πέραν του Τακτικού Προϋπολογισμού και επικεντρώνεται στην εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για τον έλεγχο και την παρακολούθηση αυτών των δαπανών.
  • Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, στο υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών. Έτσι, η Τρόικα αναθεωρεί την εκτίμηση για τον πληθωρισμό από το 1,9% στο 4,75% για το 2010, σχεδόν τριπλάσιος έναντι των προβλέψεων.
  • Οι επιστροφές φόρων προς επιχειρήσεις είναι μειωμένες, οι οφειλές του Δημοσίου δεν καταβάλλονται -και μάλιστα διευρύνονται- και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αποδεκατίζεται. Οι δαπάνες του Προγράμματος εμφανίζονται μειωμένες κατά, περίπου, 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 (ή κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση μόλις κατά 4%).
  • Η ύφεση βαθαίνει, καθώς διατηρούνται οι εκτιμήσεις της Τρόικας για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% το 2010, και 2,5% το 2011.
  • Η δυνατότητα πρόσβασης του Δημοσίου στις κεφαλαιαγορές για τη διάθεση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης -σύμφωνα και με τη Δήλωση της Τρόικας- δεν είναι εφικτή. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τις δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που πραγματοποιήθηκαν με υψηλότερο επιτόκιο και χαμηλότερο βαθμό υπερκάλυψης, από την ακύρωση της έκδοσης εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας, αλλά και από τη διατήρηση των περιθωρίων επιτοκίων [spreads] σε υψηλά επίπεδα (το 10ετές συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω από τις 800 μονάδες βάσης).

 

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι χρειάζεται αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει καταθέσει το δικό της Σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ένα Σχέδιο που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό έλλειμμα.

Ένα Σχέδιο που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα έλλειμμα και χρέος. Χρέος για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά στη Δήλωση της Τρόικας.

Ένα Σχέδιο ρεαλιστικό και άμεσα υλοποιήσιμο.

Ένα Σχέδιο ελπίδας και προοπτικής».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube