Δήλωση για το Δείκτη Οικονομικού Κλίματος

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το «Δείκτη Οικονομικού Κλίματος»:

 

«Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφού επί επτά μήνες διαχειρίστηκε, με επικοινωνιακή λογική, το πρόβλημα ελλείμματος και χρέους της Ελληνικής Οικονομίας, πρόβλημα κοινό σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, οδήγησε τη χώρα σε οξύτατη κρίση δανεισμού. Κρίση δανεισμού, όπως αυτή εκδηλώθηκε, αρχικά, με το υψηλό κόστος δανεισμού, και στη συνέχεια με το «κλείσιμο» των αγορών για τη χώρα μας. Ο επίλογος της κυβερνητικής αποτυχίας γράφτηκε με την αναπόφευκτη προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, και εντέλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (αν και σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη αυτή ήταν η πρώτη και μόνη επιλογή που είχε η Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2009, Συνέντευξη στη ΝΕΤ, 03.05.2010).

 

Προσφυγή η οποία, μαζί με τις Κυβερνητικές πράξεις, παραλείψεις και παλινωδίες, επέτεινε το κλίμα πανικού, δημιούργησε μεγαλύτερη ανασφάλεια και ανησυχία, και παρέλυσε την ψυχολογία της αγοράς.

 

Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται για 7ο συνεχόμενο μήνα στην πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στη χώρα μας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

 

Ειδικότερα, το Μάιο, η επίδοση της Ελλάδας ανέρχεται στο 61,9, η οποία είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αρνητική μεταβολή του τελευταίου έτους (από 69,1 τον προηγούμενο μήνα), συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2009. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε στο 100.

 

Η Οικονομία, όμως, είναι και ψυχολογία της αγοράς, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Απαιτεί στρατηγικό σχέδιο, επιμέρους στοχευμένες πολιτικές επιλογές, ισχυρή πολιτική βούληση και αποτελεσματική πολιτική καθοδήγηση. Όμως, η παρούσα Κυβέρνηση φαίνεται ελλειμματική σε σχέση με αυτές τις προϋποθέσεις.

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube