Δήλωση μετά τη Συνέντευξη Τύπου της “Τρόικας”

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται -και η σημερινή δήλωση της τρόικας επαναλαμβάνει- ότι η μείωση του ελλείμματος θα είναι 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή 14 δισ. ευρώ για το 2010.

Τέσσερις παρατηρήσεις επί αυτού:

Πρώτη παρατήρηση: Η προσαρμογή στηρίζεται στη διαρκή αναθεώρηση των στόχων, λόγω αποκλίσεων και υστερήσεων. Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί η υστέρηση στα έσοδα είναι η κυβέρνηση να αναθεωρεί συνεχώς προς τα κάτω τις προβλέψεις της γι΄ αυτά.

Δεύτερη παρατήρηση: Η μείωση του ελλείμματος του τακτικού προϋπολογισμού θα είναι -εάν είναι- 10 δισ. ευρώ για το 2010. Η μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης θα είναι -εάν είναι- 14 δισ. ευρώ για το 2010, εξαιτίας λογιστικών και εθνικολογιστικών προσαρμογών.

Τρίτη παρατήρηση: Η μείωση του ελλείμματος, το πρώτο δεκάμηνο του έτους, είναι 7,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει, συνεπώς, το έλλειμμα, τους επόμενους και τελευταίους 2 μήνες του έτους, να μειωθεί περαιτέρω κατά 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο τέλος του έτους.

Και τέταρτη παρατήρηση: Από αυτά, τα 7,5 δισ. ευρώ, που έχει μειωθεί το έλλειμμα, το πρώτο δεκάμηνο του έτους, το 1/3 προέρχεται από μέτρα εκτός Μνημονίου. Από περαιτέρω συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από μειωμένες επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις.

Η αποτυχία της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, όμως, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί και να καλυφθεί με λογιστικές ακροβασίες και με πολιτικές πρακτικές, επιζήμιες για την οικονομία και την κοινωνία».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube