Δήλωση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού (προσωρινά στοιχεία Ιαν-2011)

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Μηνός Ιανουαρίου 2011:

«Οι αστοχίες στις προβλέψεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και οι αποκλίσεις από τους στόχους, ακόμη και του «Αναθεωρημένου Μνημονίου», συνεχίζονται και το 2011.

Ήδη, από τον πρώτο μήνα του έτους:

1ον. Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 9,2%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,6%.

Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 994 εκατ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, 513 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, ή 281 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του 2011.

2ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τον πρώτο μήνα του έτους, μειώθηκαν κατά 14,7%, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%.

3ον. Οι δαπάνες για την εξόφληση παλαιών οφειλών νοσοκομείων, δείγμα λογιστικών ακροβασιών, τον πρώτο μήνα του έτους, ανήλθαν στα 3,4 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2011, ο Προϋπολογισμός τις εκτιμούσε στα 420 εκατ. ευρώ.

Το αδιέξοδο, όμως, της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, εκτός από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, αποτυπώνεται και στους δείκτες για βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας:

1ον. Η ύφεση έχει, ήδη, διαμορφωθεί στο 3ο τρίμηνο του 2010, στο 4,6%, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 3% το 2011 (το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2011).

2ον. Ο πληθωρισμός διατηρεί τη δυναμική του, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου, και διαμορφώθηκε στο 5,2% τον προηγούμενο μήνα, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 2,2% το 2011.

3ον. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 13,9% τον τελευταίο Νοέμβριο, έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 12,1% το 2010 (και 14,6% το 2011).

Αυτή η εξέλιξη των βασικών μεγεθών του Προϋπολογισμού και της Οικονομίας έχει, ήδη, επιφέρει και θα επιβάλει νέα μέτρα.

Μέτρα που οδηγούν σε ένα μακροχρόνιο «παγετώνα» την Ελληνική Οικονομία.

Μέτρα που δεν τα αντέχει ούτε η Οικονομία, ούτε η Κοινωνία.

Σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική η Κυβέρνηση ας μην αναζητά συνενόχους».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube