Δήλωση σχετικά με την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου για τα νέα εισπρακτικά μέτρα

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος θριαμβολόγησε, χθες, λέγοντας ότι το 2012 θα μπορέσουμε να έχουμε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.

Λησμονεί όμως τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που έχουν συσσωρευθεί την τελευταία διετία, η εξόφληση των οποίων θα επιδράσει ανοδικά στις πρωτογενείς δαπάνες.

Και αγνοεί, ότι σε μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα, χώρα με υψηλούς τόκους, τεράστιο χρέος και βαθιά ύφεση, δεν αρκούν τα μικρά πρωτογενή πλεονάσματα για να αντιμετωπίσουμε το ύψος και τη δυναμική του δημοσίου χρέους, αλλά οι τουλάχιστον ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Ο κ. Βενιζέλος όμως λησμονεί και διαστρεβλώνει ορισμένες αλήθειες:

1η: Για το 2009. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία και κυβέρνησε για το ¼ του 2009, φέρει μερίδιο ευθύνης για τη δημοσιονομική κατάσταση του έτους.

  • Ματαίωσε «ώριμες» δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010 και μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009.
  • Έχασε κάθε έλεγχο στα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η υστέρηση εσόδων στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2009 ήταν 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008, μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
  • Ενσωμάτωσε στα ελλείμματα και στα χρέη εγγυήσεις των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα όμως και με τον πρώην Υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ κ. Χριστοδουλάκη «η Ελλάδα [η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ] δεν έπρεπε να έχει αποδεχθεί πρωτοβουλίες που οδήγησαν σε απρόσμενη διόγκωση του ελληνικού χρέους…κανένα από αυτά δεν ήταν κρυφό, άγνωστο ή μη εξυπηρετούμενο χρέος…άλλες χώρες δεν περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις των ΔΕΚΟ στο κρατικό χρέος.» («Σώζεται ο Τιτανικός;», 2011).
  • Άργησε να πάρει μέτρα. Τον περασμένο Οκτώβριο, το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Σμάγκι, υπογράμμισε ότι «εάν η Ελληνική Κυβέρνηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε διορθωτικές δράσεις από το φθινόπωρο του 2009, θα μπορούσε να αποφύγει την κρίση χρέους και το δραστικό πρόγραμμα προσαρμογής» (14.10.2010).

2η: Για το 2010. Ελήφθησαν μέτρα συνολικού ύψους 23,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα, λαμβάνοντας υπόψη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιούργησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη τη χρονιά ύψους 5,3 δισ. ευρώ, κατά 6,7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως:

  • Στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας [κατά 3,2 δισ. ευρώ].
  • Στις οριζόντιες περικοπές αποδοχών και συντάξεων [κατά 2 δισ. ευρώ].
  • Στη μείωση των μεταβιβαστικών πληρωμών (μειώσεις σε αμυντικές δαπάνες, αυξημένα κονδύλια για εξόφληση μέρους των παλαιών χρεών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων το 2009) [κατά 2,9 δισ. ευρώ].
  • Στη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ [κατά 1,1 δισ. ευρώ].
  • Στη μείωση των καταναλωτικών και σύνθετων δαπανών [κατά 700 εκατ. ευρώ].

Δηλαδή, η μείωση προέρχεται, κυρίως, από λογιστικές ταξινομήσεις, από τη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και από την περιοριστική εισοδηματική πολιτική, και όχι από τη μείωση της σπατάλης.

Πολιτικές επιλογές που διόγκωσαν, όπως απεδείχθη και μεταγενέστερα, την ύφεση και την ανεργία.

3η: Για το 2011. Λαμβάνονται μέτρα συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ (ο Προϋπολογισμός προέβλεπε μέτρα ύψους 14,3 δισ. ευρώ), προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, εάν μειωθεί, κατά 7 δισ. ευρώ.

Και έχουν δημιουργηθεί νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 1,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.

Πρόκειται για «παράδειγμα» οικονομικής αναποτελεσματικότητας.

Και επειδή το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αυτών των μέτρων είναι χαμηλότερο από τις προβλέψεις, η πανικόβλητη Κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει και άλλα μέτρα, όπως είναι η έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων «στραγγαλίζοντας» τα Ελληνικά νοικοκυριά.

Παρά το ότι, σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, η «περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων θα κατέληγε, όχι μόνο να επιτείνει την ύφεση, αλλά και να οδηγήσει σε μείωση αντί για αύξηση των εσόδων».

4η: Εκτέλεση Προϋπολογισμού 2011. Το αποτέλεσμα είναι η Κυβέρνηση να «σπείρει» συνεχώς νέα μέτρα και να «θερίζει» μαύρες τρύπες.

Μαύρες τρύπες που διευρύνονται και πολλαπλασιάζονται.

Έτσι, το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 25,1% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!

Ενώ και το πρωτογενές έλλειμμα διευρύνεται: ανήλθε στο 2,4% του ΑΕΠ το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι 1,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το πρωτογενές έλλειμμα του επταμήνου είναι μεγαλύτερο από το προϋπολογισθέν για όλο το έτος!!!

Χρειάστηκαν συνεπώς 2 Συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για να επιβεβαιωθεί η αποτυχία και τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής: τόσο στην έμπνευση όσο και στην εκτέλεσή της, τόσο στη επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σήμερα, το ζητούμενο είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάταξη της Οικονομίας, σταθεροί στους στόχους αλλά προσανατολισμένοι στην άμεση Επανεκκίνηση της Οικονομίας».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube