Δήλωση σχετικά με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφουν τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας ότι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση πέφτει έξω σε όλα.

Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011, ενώ υποτίθεται ότι θα ήταν 9,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010!!!

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Η ύφεση θα είναι βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις (στο 3,5% για το 2011, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3%).
  • Η ανεργία θα υπερβεί το 15% (στο 15,2% για το 2011).
  • Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011, έναντι στόχου 7,4% του ΑΕΠ στην τελευταία φθινοπωρινή Έκθεση της Επιτροπής (Νοέμβριος 2010). Αυτός ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός οφείλεται στις αποκλίσεις του 2010 (κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων και αυξημένων ελλειμμάτων σε ασφαλιστικά ταμεία και τοπική αυτοδιοίκηση), στην εφετινή κατάρρευση των εσόδων (τα έσοδα είναι στο -9,5% το 1ο τετράμηνο του έτους), και στην αναθεώρηση της αποτελεσματικότητας ορισμένων δημοσιονομικών μέτρων.
  • Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,3% του ΑΕΠ το 2012, έναντι στόχου 7,6% του ΑΕΠ στην τελευταία φθινοπωρινή Έκθεση.
  • Το χρέος διογκώνεται και διατηρεί, δυστυχώς, τη δυναμική του. Προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 157,7% του ΑΕΠ το 2011 (έναντι 150,2% του ΑΕΠ που ήταν η φθινοπωρινή πρόβλεψη), ενώ στο 166,1% του ΑΕΠ το 2012 (έναντι 156% του ΑΕΠ που ήταν η αντίστοιχη φθινοπωρινή πρόβλεψη).

Και αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Καθιστούν επιβεβλημένη την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Επανεκκίνηση η οποία θα στηρίζεται στις προτάσεις που με ρεαλισμό, τόλμη και υπευθυνότητα, ανέπτυξε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς».

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube