Δήλωση Υπουργού Οικονομικών στο Βήμα της Κυριακής | 29.4.2023

Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός Οικονομικών

 

Την τελευταία τετραετία, η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντέξει τους ισχυρούς κραδασμούς των διαδοχικών κρίσεων, να στηρίξει, γενναία και αποτελεσματικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις – κυρίως τους πιο ευάλωτους –, να κλείσει επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος, να επιτύχει μετρήσιμα αποτελέσματα, να διακριθεί για τις επιδόσεις της, να αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα, να δημιουργήσει πολλές, καλές νέες θέσεις απασχόλησης, να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να αναβαθμιστεί, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν επίτευγμα όλων μας – πολιτών και πολιτείας –, που βασίστηκε πρωτίστως στην εφαρμογή μιας συνετής, υπεύθυνης και διορατικής οικονομικής πολιτικής, η οποία συνδύαζε την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα χαρακτηριστικά αυτά πρέπει να εξακολουθήσουν να διέπουν την οικονομική πολιτική και την επόμενη τετραετία, ώστε η χώρα μας να συνεχίσει, ακόμα πιο δυναμικά, την πολύ θετική πορεία της και να επιτύχει τον κομβικό στόχο της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Στόχος ο οποίος, με τον σχηματισμό σταθερής και ισχυρής Κυβέρνησης, είναι απολύτως εφικτός εντός του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, τα σταθερά δημόσια οικονομικά αποτελούν το «κλειδί», ώστε να ενισχυθεί, περαιτέρω, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα της κοινωνίας, μέσα από νέες αυξήσεις μισθών και νέες στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, η συνέχιση της υλοποίησης μιας καλά σχεδιασμένης εκδοτικής στρατηγικής, η περαιτέρω τόνωση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ακόμα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η πρόσθετη ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, κυρίως μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών ελέγχων, συνιστούν απαραίτητες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

Παράλληλα, απαιτείται να συνεχιστούν και να ενταθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα, η ψηφιοποίηση του Κράτους, η βέλτιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που διευρύνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της χώρας, αυξάνουν την εξωστρέφειά της, τονώνουν τη βιώσιμη ανάπτυξή της και θωρακίζουν, ολόπλευρα, την πατρίδα μας, καθώς και η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής αρχιτεκτονικής.

Συνεχίζοντας στον δρόμο της υπευθυνότητας, της σταθερότητας και της συνέπειας, η χώρα μας θα αξιοποιήσει την επιτευχθείσα πρόοδο ως εφαλτήριο για ακόμα μεγαλύτερα άλματα στο μέλλον, για περισσότερες ευκαιρίες, για καλύτερες δουλειές, για υψηλότερες αμοιβές, για περισσότερη ευημερία, για όλους!

Share

/ In Άρθρα / By author / Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δήλωση Υπουργού Οικονομικών στο Βήμα της Κυριακής | 29.4.2023
Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube