Δηλώσεις μετά τη Συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς είχε, σήμερα το μεσημέρι, στα Κεντρικά Γραφεία του Κόμματος, συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στη συνάντηση μετείχαν ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας, βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά τη συνάντηση, έκαναν δηλώσεις ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλειος Ράπανος και ο α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Νικόλαος Νανόπουλος.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα που αποκομίζετε από τις τράπεζες, ποιο είναι;

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είχαμε μια πολύ γόνιμη, εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση με το Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Καταθέσαμε σκέψεις και προβληματισμούς για το Τραπεζικό Σύστημα, αλλά και για το ρόλο του Τραπεζικού Συστήματος την επόμενη μέρα στην Ελληνική Οικονομία. Από την πλευρά τους οι τράπεζες, έθιξαν αντίστοιχους προβληματισμούς που έχουν. Είτε αφορούν ασάφειες στο μνημόνιο, είτε αφορούν γενικότερα την κυβερνητική πολιτική στο σκέλος της ανάπτυξης. Κοινό ζητούμενο, κοινή επιδίωξη, είναι η ευρωστία και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγχωνεύσεις τραπεζών βλέπετε;

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο. Άλλωστε κάτι τέτοιο αφορά τον ιδιωτικό τομέα και είναι αποφάσεις του Τραπεζικού Συστήματος.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι, αν γίνουν οι συγχωνεύσεις, θα είναι καλύτερα;

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, ένα μήνα μετά από την υπογραφή του μνημονίου και την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, κάποια πρώτα συμπεράσματα είναι πρόδηλα.

Πρώτο συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζεται η αντιαναπτυξιακή λογική της κυβέρνησης. Με το πάγωμα της επιστροφής του ΦΠΑ μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη μη καταβολή κάποιων χρηματικών ποσών, οφειλών σε επιχειρήσεις.

Δεύτερον, κάποιες πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο σκέλος της ανάπτυξης ή στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών – αν θέλετε καλύτερα – είναι έωλες, είναι θολές και είναι και ημιτελείς. Όπως είναι – για παράδειγμα – το πρόγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι, με το μείγμα των μέτρων που ακολουθεί η κυβέρνηση, φαίνεται ότι ήδη έχει υστέρηση στα έσοδα, υστέρηση στους στόχους έναντι των προϋπολογισθέντων.

Και τέταρτον: Είναι σαφείς οι συγκρούσεις, οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις σε πολλά θέματα της οικονομικής πολιτικής. Άρα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι, είτε δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, είτε δεν έχει την πολιτική βούληση για να την υπερβεί.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν και νέα μέτρα;

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Στόχος είναι να μην επιβληθούν καινούρια μέτρα. Όμως, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων,…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε νέα μέτρα;

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σαφέστατα «όχι». Σαφέστατα «όχι».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ρωτάμε. Ρωτάμε αν το γεγονός ότι επικρίνετε την κυβέρνηση πως δεν πετυχαίνει τους στόχους, ουσιαστικά η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση για να πάρει νέα μέτρα.

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Όχι, όχι. Αυτό που λέμε είναι να εμπλουτίσει άμεσα η κυβέρνηση το μείγμα οικονομικής πολιτικής της. Γι΄ αυτό και επιμένουμε στα μέτρα μηδενικού ή ελαχίστου δημοσιονομικού κόστους, ώστε να μη χρειαστεί να πάρουμε καινούρια μέτρα. Γιατί με το σημερινό μείγμα μέτρων, ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη ύφεση, άρα υστέρηση εσόδων. Ο στόχος, συνεπώς, είναι να μην πάρουμε καινούρια μέτρα, εμπλουτίζοντας το μείγμα οικονομικής πολιτικής.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτήσατε τους τραπεζίτες τι έγιναν τα 28 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης;

 

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ναι, βεβαίως. Τα 28 δισ. ευρώ ουσιαστικά έχουν χρησιμοποιηθεί. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, το 2008, να υιοθετήσει αυτό το μείγμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της Ελληνικής Οικονομίας ήταν απόλυτα επιτυχημένο. Και όχι μόνο αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται τα 28 δισ. ευρώ, αλλά πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν και τα επιπλέον 15 δισ. ευρώ, που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση …

Η προηγούμενη κυβέρνηση – και το τόνισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – σωστά έπραξε σε ό,τι φορά την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Επειδή με ρωτήσατε για το που χρησιμοποιούνται, ο πρώτος πυλώνας χρησιμοποιείται για  την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος. Και, πράγματι, έχει βοηθηθεί. Είναι, όμως, το μικρό κομμάτι, είναι τα 5 δισ.. Πράγματι, έχει βοηθηθεί σε αυτό το σκέλος η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος. Τα άλλα 23 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube