Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο πλαίσιο του Βriefing της 16ης Μαΐου

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Πρώτ’ απ’ όλα, να ευχηθούμε πλήρη ανάρρωση στον Περικλή Μανιάτη, τον 47χρονο βιοπαλαιστή, ο οποίος έπεσε θύμα της εξτρεμιστικής επίθεσης κουκουλοφόρων έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Όπως ξέρετε προσπάθησε με αυτοθυσία, να σώσει μια γυναίκα που είχε πάρει φωτιά από την έκρηξη των μολότοφ που έριξαν οι κουκουλοφόροι, με αποτέλεσμα να πάρει ο ίδιος φωτιά και να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ευχόμαστε στον ίδιο, όπως και στους υπόλοιπους τραυματίες, να ξεπεράσουν γρήγορα την περιπέτεια της υγείας τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Θέλω με αφορμή και αυτό το περιστατικό να επαναλάβω ότι μικρές μειοψηφίες εγκληματικών και εξτρεμιστικών στοιχείων έχουν μετατρέψει το κέντρο της Αθήνας σε εμπόλεμη ζώνη.

Οι ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση αυτή είναι τεράστιες. Την ώρα που η Αστυνομία με πενιχρά μέσα, που της έχουν αφήσει με την αλόγιστη πολιτική τους, έχει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη εγκληματικότητα, την εξτρεμιστική δραστηριότητα, την ανομία, ο κ. Παπουτσής, με δημόσιες δηλώσεις, απαξιώνει το έργο της, δίνει λαβή σε ακραία και εξτρεμιστικά στοιχεία και πλήττει το ηθικό των Αστυνομικών.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας έφτασε στο σημείο να αποδίδει συλλογικά σε ολόκληρο το Σώμα έλλειμμα δημοκρατίας και να απειλεί με κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών. Δεν βρήκε, όμως, ούτε μια κουβέντα να πει για το έλλειμμα μέσων, υλικών, ακόμη και καυσίμων που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του Σώματος.

Φαίνεται ότι ο υπουργός προτάσσει κομματικές σκοπιμότητες και όχι τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Και αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό. Είναι αδιανόητο.

Καταλήγοντας να σας πω ότι για το θέματα αυτά, για την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητάτε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει ακόμη υπουργός Προστασίας του Πολίτη με όλη αυτή την κατάσταση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, θεσμικά υπάρχει. Ζητάτε την παραίτησή του;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εγώ ρωτάω: Υπάρχει ακόμα;

Θέλω στο σημείο αυτό, να σας πω ότι έχω παρακαλέσει τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα να μας πει κάποια στοιχεία σε σχέση με την οικονομία και το Ζάππειο 2. Φαντάζομαι θα σας είναι χρήσιμα.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ένα βασικό βήμα της Επανεκκίνησης, της πρότασης της Ν.Δ. για Επανεκκίνηση της Οικονομίας είναι η εξόφληση των εκκρεμοτήτων προς τους ιδιώτες. Ήταν το 5ο βήμα για την Επανεκκίνηση. Όταν εμείς κάναμε την πρόταση με βάση τα στοιχεία για τέλος του 2010, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ήταν 5,35 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με σημερινά, επίσημα στοιχεία, πλέον, αυτό το ποσό έχει υπερβεί τα 6 δισ. Είναι 6,01 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το εσωτερικό χρέος και η ανάγκη αντιμετώπισής του είναι πιο οξυμένη. Πρωτοστατεί το κράτος στο κίνημα «Δεν πληρώνω» και φαίνεται. Το εσωτερικό χρέος διευρύνεται. Επίσης, την Παρασκευή είχαμε δώσει ένα δελτίο Τύπου, σχετικά με την ύφεση. Και, τότε, είχαμε πει ότι προκαλούν τη νοημοσύνη του Ελληνικού λαού οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για δήθεν ανάκαμψη της οικονομίας. Δυο είναι τα βασικά επιχειρήματα, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο δελτίο Τύπου της Παρασκευής. Απλά θέλω να τα εξηγήσω: Το πρώτο στοιχείο είναι ότι η ύφεση είναι 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2011. Είναι ιδιαίτερα υψηλή. Και, μάλιστα, είμαστε πλέον η μοναδική χώρα -έχω εδώ και τα επίσημα στοιχεία- οριακά και η Πορτογαλία, σε ύφεση. Και σε κάθε περίπτωση είμαστε η χειρότερη χώρα σε επιδόσεις στην ανάπτυξη. Το δεύτερο στοιχείο, που είναι αντικείμενο θριαμβολογίας από την κυβέρνηση, είναι ότι το ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο, είναι βελτιωμένο κατά 0,8 σε σχέση με το τελευταίο του ’10, με το προηγούμενο. Αντιληπτό; Η πρώτη σύγκριση, το 4,8 είναι το πρώτο τρίμηνο του ’11 με το πρώτο τρίμηνο του ’10. Το δεύτερο συγκρίνει αυτό το τρίμηνο με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Οπότε εκεί υπάρχει μια θριαμβολογία της κυβέρνησης ότι υπάρχει μια βελτίωση 0,8%. Εδώ, όμως, θα πρέπει να θυμίσουμε κάτι και να τονίσουμε κάτι: Η ύφεση με τα μέχρι τώρα στοιχεία το 4ο τρίμηνο του ’10 ήταν 6,6%. Το θυμάστε νομίζω εξίσου καλά με εμένα. Αναθεωρήθηκε η ύφεση στο 7,4%. Τα επίσημα στοιχεία της Ευρώπης πλέον μιλούν για 7,4%. Άρα, η ύφεση του ’10 είναι βαθύτερη. Και γι’ αυτό υπάρχει μικρή βελτίωση το πρώτο τρίμηνο του 2011. Βάθυνε η ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του ’10 από 6,6% σε 7,4%, με αποτέλεσμα να βγει καλύτερο το αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του ’11. Ενώ ουσιαστικά η ύφεση παραμένει βαθιά και είναι παρατεταμένη. Συνεπώς, αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν και καθιστούν επιβεβλημένη την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είναι σαφές αυτό για την ύφεση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ….Βαθιά η ύφεση και;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Και παρατεταμένη. Συνεχίζουμε, δηλαδή, να έχουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι σαφές πώς προκύπτει αυτό το 0,8; Αυξάνει δηλαδή η βάση σύγκλισης του τελευταίου τριμήνου του ’10.

Τρίτο, βγάλαμε μια ανακοίνωση χθες σχετικά με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι λέει; Οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφουν τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής και επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι η κυβέρνηση πέφτει έξω σε όλα. Εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ και στο 9,3% του ΑΕΠ το 2012. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν λάβουμε υπόψη ότι το 2010 το έλλειμμα ήταν 10,5% ουσιαστικά δεν θα έχουμε καμία βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών για 3 χρόνια. Πρώτη παρατήρηση αυτή. Ότι αν λάβουμε υπόψη και το 2010 ότι ήταν 10,5% ουσιαστικά έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Από το 10,5 στο 9,5 και στο 9,3. Κοντά στο 10%, δηλαδή, το έλλειμμα όλες τις χρονιές.

Δεύτερη παρατήρηση: Σας θυμίζω ότι ο στόχος της κυβέρνησης για το 2010 ήταν για έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ και ήρθε η Eurostat και το 9,4% το έκανε 10,5%. Δηλαδή, ουσιαστικά το 2011-2012, είμαστε εκεί που προσδοκούσε να ήμασταν η κυβέρνηση το 2010.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 9,5% ήταν ο στόχος;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ο στόχος ήταν 9,4%. Και πήγε στο 10,5%, το επίσημο στοιχείο της Eurostat. Άρα, ουσιαστικά το 2011 και το 2012 είμαστε εκεί που προσδοκούσε η κυβέρνηση να ήμασταν το 2010. Παρά τα μέτρα.

Αυτές είναι οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε 6 μήνες γίνονται αυτές, είναι φθινοπωρινές και εαρινές. Στις φθινοπωρινές πριν από 6 μήνες ακριβώς, η Eurostat έλεγε για το 2011 ότι δεν θα είναι 9,5, αλλά θα είναι 7,4%. Το 7,4 δηλαδή έγινε 9,5% για το 2011 σε ένα εξάμηνο. Και έλεγε 7,6% για το 2012 και τώρα έγινε 9,3%. Περισσότερες λεπτομέρειες επί αυτών μπορείτε να βρείτε στο χθεσινό δελτίο τύπου. Άρα, επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε σημείο «0», τι εννοείτε; Εννοείτε ότι είμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν έκανα εγώ τέτοια αναφορά. Εγώ είπα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι είμαστε στο 0. Επειδή εγώ δεν καταλαβαίνω οικονομικά. Τι σημαίνει αυτό;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αφού με ρωτάτε, θα σας απαντήσω τι λέω με το σημείο «0». Το είπα και προηγουμένως. Η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα του 2010 θα ήταν 9,4, το έλλειμμα του 2011 στο 9,5% και του 2012 στο 9,3%. Άρα είμαστε στο σημείο «0».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καταλάβαμε αυτό… Τι σημαίνει «0» για το αύριο της ελληνικής οικονομίας;…….

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Αυτή είναι η δήλωση.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που λέει ο κ. Σταϊκούρας, είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει πιάσει τους στόχους της. Με την πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει πιάσει κανένα στόχο. Είναι μια αδιέξοδη πολιτική και επαναλαμβάνω δεν έχουν πιάσει ούτε ένα στόχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα σωστά θα επιβληθούν νέα μέτρα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση αυτή δεν πιάνει τους στόχους της. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Για το Ζάππειο 2: Παρατηρήσαμε οικονομολόγους, αναλυτές, σχολιαστές, εκπροσώπους της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου -και νομίζω ότι κοινή συνισταμένη είναι- ότι επρόκειτο για μία ολοκληρωμένη, όπως χαρακτηρίστηκε, καλά επεξεργασμένη από άλλους, κοστολογημένη από άλλους, συνεκτική, συγκροτημένη και ρεαλιστική πρόταση. Μάλιστα, υπήρχε και αναφορά «έβαλε στο χάρτη μια διαφορετική προοπτική πέραν της λογικής του Μνημονίου».

Βεβαίως, διατυπώθηκαν κάποιοι προβληματισμοί. Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω σε ορισμένους από αυτούς και -αν θέλετε- είμαστε στη διάθεσή σας. Παράδειγμα: Λέγεται ότι «δεν εξηγεί η πρόταση πού θα βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι» ή «δε βλέπω πώς τα προτεινόμενα μέτρα μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες».

Να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαφάνεια και συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με την οποία μπορούμε τα επόμενα 4 χρόνια να έχουμε συνολικές οικονομίες, μέσα από περιστολή της σπατάλης, 18,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, έχει προσδιοριστεί ότι τον πρώτο χρόνο αυτό θα είναι 4,2 δισ. ευρώ. Υπάρχει και συγκεκριμένη διαφάνεια.

Και μάλιστα, πάμε κι ένα βήμα παραπάνω και προσθέτουμε περικοπές, όπως είναι το πάγωμα των προσλήψεων για 3 χρόνια, όπως είναι η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για τους Οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται και όπως είναι η κατάργηση 255 Οργανισμών και Φορέων.

Κατατέθηκε ένας άλλος προβληματισμός: Ότι «δεν κοστολογήθηκαν τα έσοδα από τη μείωση της φορολογίας». Υπάρχει η διαφάνεια 9 που έχει ακριβή κοστολόγηση όλων αυτών των στοιχείων.

Και μάλιστα, επειδή γνωρίζω ότι έχετε όλοι σας αυτό το non paper του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο εμείς απαντήσαμε επισήμως ως Τομέας, να σας πω ότι για δυο στοιχεία αυτής της φορολογίας -τα φυσικά πρόσωπα και τα καύσιμα- οι εκτιμήσεις της Ν.Δ. για τις απώλειες είναι χαμηλότερες από εκείνες που αναφέρονται στο non paper της κυβέρνησης. Δηλαδή, είμαστε πιο συντηρητικοί ακόμα και από αυτά που εκτιμά η ίδια η κυβέρνηση για τις δικές μας προτάσεις.

Παράδειγμα: Στα φυσικά πρόσωπα εμείς εκτιμούμε απώλειες εσόδων την πρώτη χρονιά 400 εκατ. και η κυβέρνηση λέει 100. Το ίδιο και για τα καύσιμα.

Κάπου αλλού άκουσα να λέγεται ότι «δεν κοστολογήθηκαν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ».  Έχουν κοστολογηθεί 1,9 δισ. Υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για αυτό. Η κυβέρνηση εδώ λέει ότι η απώλεια θα είναι 4 δισ. Εμείς λέμε 1,9 δισ. Εδώ υπάρχει ένας εύλογος προβληματισμός. Το 2010 που αυξήθηκε ο ΦΠΑ, ήταν όλες οι αυξήσεις του ΦΠΑ της παρούσας κυβέρνησης, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Το 2010, που αυξήθηκε ο ΦΠΑ, που εμείς λέμε να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Και μάλιστα, αν θέλετε να γίνω πιο ακριβής, πήγαν από 16,6 δισ. το ’09, στα 17,7 δισ. το ’10. Από 16,6 στα 17,7: Δηλαδή 1,1 δισ. Εμείς έχουμε εκτιμήσει, ως συντηρητική εκτίμηση, ότι η απώλεια με το να επανέλθουμε στο παλιό καθεστώς, δεν θα είναι 1,1δισ. Θα είναι μεγαλύτερη: 1,9 δισ. Η κυβέρνηση λέει 4 δισ. Και επίσης να πω και κάτι ακόμα. Υπάρχει κριτική δηλαδή ότι κάποια οφέλη θα έρθουν μεταγενέστερα. Αλλά αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τα κόστη του προγράμματος. Όπως είναι η μείωση των φόρων. Φόρων σε κέρδη και εισόδημα. Αντίθετα, το όφελος που θα προκύψει από αυτά είναι πιο άμεσο. Έτσι, το καθαρό όφελος -όφελος μείον κόστος δηλαδή, που υπολογίζει το Πρόγραμμα- είναι υποτιμημένο, ώστε να είναι πραγματικά ρεαλιστικό.

Υπάρχει μια άλλη ερώτηση: «Που θα βρεθούν χρήματα για την αποκατάσταση των συνταξιούχων».

Εδώ θέλω να κάνω μια σημαντική παρατήρηση. Επειδή δεν ήταν δυνατόν από τα στοιχεία τα οποία είχαμε στην κατοχή μας, Προϋπολογισμούς, Προγράμματα Σταθερότητας, Μνημόνιο, να διακρίνουμε πόσοι είναι οι πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχοι στους συνταξιούχους, θεωρήσαμε ότι από αυτήν την πρωτοβουλία το κόστος είναι 1,5 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα υψηλό. Προφανώς θα είναι μικρότερο, αφού αφορά αυτούς που λέμε συνταξιούχους των 700 ευρώ.

Απόδειξη αυτού είναι ότι αν παρατηρήσετε στο non paper της κυβέρνησης, δίπλα, στο 1,5 δισ. ευρώ βάζει Ν.Δ. Δεν βάζει τα δικά της στοιχεία. Γιατί θα είναι μικρότερα. Εμείς, συνεπώς, επειδή δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε πόσο είναι αυτό και για να μην μας κατηγορήσει κανένας ότι υποεκτιμούμε κάποιο μέγεθος, βάλαμε 1,5 δισ. που είναι ιδιαίτερα υψηλό. Που θα βρεθούν τα χρήματα: Οικονομίες από δημόσιες σπατάλες. Σας απάντησα, ήδη, στο 1ο σημείο με τα 4,2 δισ. Ανάκαμψη η οποία θα αποφέρει επιπλέον έσοδα. Και νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα αποφέρει έσοδα για 3 χρόνια.

Επαναλαμβάνω,  οικονομίες από δημόσιες σπατάλες, 4,2 δισ. την πρώτη χρονιά, ανάκαμψη η οποία θα αποφέρει έσοδα, και νομιμοποίηση αυθαιρέτων, που θα φέρει πρόσθετα έσοδα και μάλιστα για 3 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρχε αναφορά, πως θα αναγκαστούν οι τράπεζες να προσφέρουν στην πραγματική οικονομία το 20%-30% των εγγυήσεων;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι σαφές μέσα στην ομιλία του προέδρου, ο οποίος αναφέρει: «αν δώσουν όλες μαζί ρευστότητα στην αγορά». Είναι το περίφημο δίλημμα του φυλακισμένου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα πληρωθούν 5 δισ. ευρώ στους προμηθευτές του Δημοσίου.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πάλι μέσα στην ομιλία του προέδρου της Ν.Δ. υπάρχει αναφορά. Με τρεις τρόπους: Με ρευστό, με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και με διαδικασία συμψηφισμού, έναντι οφειλών του φορολογούμενου. Άρα και αυτό το ερώτημα έχει απαντηθεί. Αν δείτε στο προηγούμενο σημείο, για την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, αναφέρεται ότι τα χρήματα θα δοθούν σε εξαγωγείς και σε στεγαστικά δάνεια. Άρα ουσιαστικά, εκεί, διευκολύνεις τη ρευστότητα.

Υπάρχει μια άλλη αναφορά που λέει ότι «τα 5 μέτρα “ανάσες” της Οικονομίας δεν είναι κοστολογημένα». Πράγματι στην ομιλία του κ. προέδρου δεν υπήρχε γι’ αυτά η αναφορά, γιατί η διαφάνεια 8 παρουσιάζει κοστολογημένα αυτά τα «μέτρα ανάσες» για τα 2 πρώτα χρόνια. Το διάγραμμα αυτό, συνεπώς, έχει κοστολογήσει πλήρως τα 5 μέτρα ανάσες, που κάποιοι γράψανε ότι δεν είναι κοστολογημένα και το παράρτημα 7 έχει και επιπλέον στοιχεία για αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο είναι;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι 8 δισ. σε 2 χρόνια. Ό,τι λέει, δεν αλλάζει κάτι. Απλά η αναφορά ήταν ότι «τα 5 μέτρα ανάσες της οικονομίας δεν είναι κοστολογημένα». Και απαντάω σε αυτό: Είναι κοστολογημένα, υπάρχουν στο διάγραμμα 8 και συγκεκριμένα ποσά.

Και ένα ακόμα σημείο: Το πρώτο πράγμα που περιμένει να ακούσει κανείς σε ένα οικονομικό πρόγραμμα, είναι περιστολή δαπανών και προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό αγνοήθηκε τελείως. Συγγνώμη, αλλά, νομίζω, έγινε εκτενής αναφορά και για το μεν και για το δε.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όπως επίσης και στο θέμα της ανεργίας. Όπου μέσα από τα κίνητρα που έχουν δοθεί, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, με το θέμα των εργοδοτικών εισφορών κτλ, ενισχύεται ο τομέας της εργασίας. Δεδομένου ότι η ανεργία αποτελεί μείζον εθνικό πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα κ. Σταϊκούρα, λεφτά υπάρχουν.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Επειδή κάποιοι προσπαθούν με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα να προβοκάρουν τη μεγάλη αποδοχή που είχε η πρόταση Σαμαρά, θα σας πω ότι αυτά τα τεχνάσματα δεν περνάνε. Το «λεφτά υπάρχουν» έχει πιστωθεί από το λαό, σε αυτούς που το είπαν. Και σε αυτούς που έκαναν αντιπολίτευση της λογικής «λεφτά υπάρχουν». Εμείς, αντιπολίτευση της λογικής «λεφτά υπάρχουν», δεν κάνουμε. Κάνουμε μια υπεύθυνη αντιπολίτευση και είμαστε το μόνο κόμμα που, μέσα σε ένα χρόνο, κατέθεσε δυο κοστολογημένες προτάσεις. Με συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση. Να κάνουμε την επανεκκίνηση, αυτό το δημιουργικό σοκ, για να μπορέσει η χώρα να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας είπατε όμως…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Λέω: Τα φθηνά επικοινωνιακά κόλπα, ο λαός τα έχει πιστώσει σε αυτούς που έχουν πει το «λεφτά υπάρχουν». Η προσπάθεια με αυτά τα κόλπα να απαξιώσουν την πρόταση Σαμαρά, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής, όχι μόνο από το λαό, αλλά και από παραγωγικές τάξεις, δεν περνά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαστε στο θέμα της ανεργίας θέλω να ρωτήσω το εξής: Επειδή είναι κοστολογημένο το πρόγραμμα, αν εφαρμοστεί ως έχει όπως λέτε. Πόσο θα πέσει η ανεργία; Σε αυτό δεν έχετε καμία πρόβλεψη;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το πρώτο πράγμα που μας ενδιέφερε με αυτή την πρόταση είναι να βρούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε το έλλειμμα και πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Το πρώτο ερώτημα, συνεπώς, που θέλαμε να απαντήσουμε είναι αυτό. Προφανώς, σε δεύτερο πλάνο οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει αναφέρονται και σε ΑΕΠ και σε ανεργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Στρος Καν και τις εξελίξεις που μπορεί να υπάρχουν τις επόμενες ώρες, η Ν.Δ. τι ακριβώς λέει; Δηλαδή πως το αντιλαμβάνεται το θέμα; Θα υπάρξει θεωρείτε κάποια εμπλοκή στις συζητήσεις που γίνονται; Θεωρείτε ότι η αλλαγή στην ηγεσία του ΔΝΤ μπορεί να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα εις βάρος της Ελλάδος;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν κάνω καμιά εκτίμηση για το θέμα αυτό. Περιμένουμε τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει αύριο η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά, του Προέδρου της Ν.Δ., με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί γίνεται; Ποιος τη ζήτησε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η συνάντηση θα γίνει αύριο. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι για να ενημερωθεί ο Πρόεδρος ….;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Τη ζήτησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τον ενημερώσει και για την ομιλία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα ενημερώσει και για το Ζάππειο 2.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Σαμαρά. Επειδή υπάρχει όλη αυτή η παραφιλολογία, τα σενάρια περί συναίνεσης επειδή είναι μια κρίσιμη ώρα για τη χώρα, έχετε κάτι παραπάνω;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα της συναίνεσης ο Πρόεδρος τα είπε στο Ζάππειο και ήταν ξεκάθαρα. Ειδικά για το θέμα της συναίνεσης αναφέρθηκε με σαφήνεια και δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Ήταν σαφής.

Όσον αφορά στο θέμα της συναίνεσης, επειδή ακούω να γίνεται πολλή κουβέντα, εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής: Άραγε συναίνεση είναι αυτό που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να μαζέψει τις δαπάνες; Η συναίνεση είναι αυτό που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να αυξήσει τα έσοδα; Η συναίνεση είναι αυτό που έχει εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποκρατικοποιήσεις; Δηλαδή η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει δεν της επιτρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά; Μήπως το χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής της;

Λέω, λοιπόν, για το θέμα της συναίνεσης ότι ο Πρόεδρος απάντησε την επομένη στο Ζάππειο, με σαφήνεια. Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω σε αυτό. Για το θέμα του τηλεφωνήματος: Πράγματι, ο πρωθυπουργός πήρε τηλέφωνο τον κ. Σαμαρά την παραμονή. Αυτό που έχω να σας πω μόνο είναι ότι ο κ. Σαμαράς είπε ότι «αύριο θα καταθέσω μια ολοκληρωμένη πρόταση για έξοδο της χώρας από την κρίση». Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Παπανδρέου τι του είπε;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο στο θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγγνώμη, υπάρχει μια τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την ώρα που γίνονται όλα αυτά, και υπάρχει ένας πέπλος μυστηρίου γύρω από αυτό;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας πέπλος μυστηρίου. Δεν έχω κανένα άλλο σχόλιο πάνω σε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του ζήτησε να υποσταλούν οι κομματικές σημαίες. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς μέχρι σήμερα κάνει αντιπολίτευση έχοντας υψώσει τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος, μιλάει για τις κομματικές και κυβερνητικές -αν δεν κάνω λάθος- σημαίες. Έχει μια τέτοια φρασεολογία. Άρα, δεν απευθύνεται σε αυτό το οποίο προφανώς εννοείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σαμαράς κάνει αντιπολίτευση έχοντας σηκώσει τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, κομματικές σημαίες έχουν όλα τα κόμματα. Και έχουν όλοι τα λάβαρα. Και βέβαια, κατεξοχήν η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αρνήθηκε τη συναίνεση από τον πρώτο χρόνο. Ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που τους έλεγε «ξεκολλήστε». Η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή η οποία έχει στηρίξει θεσμικές αλλαγές και έχει ψηφίσει σχεδόν τα μισά νομοσχέδια που έχουν έρθει. Δεν είναι αντιπολίτευση της λογικής «λεφτά υπάρχουν». Ούτε είναι της τακτικής να φεύγουμε από τη Βουλή και να πηγαίνουμε κάτω στο πεζοδρόμιο ή να πηγαίνουμε έξω από τα υπουργεία να διαδηλώνουμε. Ούτε να μαζεύουμε διαδηλωτές στο λιμάνι. Ούτε να λέμε ότι θα πάρουμε πίσω την Ολυμπιακή και θα την επιστρέψουμε στο κράτος ή ότι θα ακυρώσουμε τη συμφωνία με τους Κινέζους στο λιμάνι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά δεν τα ξέρει ο κ. Αβραμόπουλος, για να κάνει αυτή τη δήλωση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Αβραμόπουλος έχει πει αυτό που έχει πει. Και δεν έχει καμία σχέση με τις ερμηνείες που δίνετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαρροή για την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Σαμαρά από ό,τι έχουμε μάθει έχει γίνει από την κυβέρνηση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό ήταν δημοσίευμα του «Επενδυτή», το Σάββατο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από κυβερνητική διαρροή πήγε στην εφημερίδα. Αν δεν το δώσατε εσείς, το έχει δώσει ή ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σαμαράς.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δε γνωρίζω από πού έγινε η διαρροή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες τηλεφωνικές επικοινωνίες θέλουμε να μάθουμε.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχουν άλλες τέτοιες επικοινωνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μπορεί να ερμηνευτεί αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία ως απαρχή μιας τυπικής συνεννόησης και συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος το θέμα της συναίνεσης το ξεκαθάρισε στο Ζάππειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε πάλι στο θέμα της συναίνεσης, αλλά αυτή τη φορά με αφορμή τις χθεσινές επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Παπούλια. Κι αυτό ενόψει της αυριανής συνάντησης που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Παπούλια. Χθες κάλεσε στην ουσία κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί τα άλλα κόμματα της Αριστεράς αντιδρούν έτσι κι αλλιώς να συγκλίνουν σε κοινές επιδιώξεις, να συναντηθούν, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε κοινές επιδιώξεις, για το συμφέρον της χώρας. Κι εγώ αναρωτιέμαι πώς ερμηνεύετε εσείς αυτή την παρότρυνση ή τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν ερμηνεύω τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις θεωρείτε ότι είναι προτροπές ή συστάσεις αυστηρές ….

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν απαντάτε επί της ουσίας σε αυτές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν σχολιάζω τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν αύριο τεθεί αυτό στη συνάντηση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να πω τίποτα άλλο για το θέμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, η Νέα Δημοκρατία θα το καταψηφίσει στο σύνολό του;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Περιμένετε να έρθει, να δούμε πώς ακριβώς θα είναι και εκεί θα τοποθετηθεί το κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω. Ο κ. Σαμαράς είπε καθαρά στο Ζάππειο ότι είναι υπέρ των επιχειρήσεων. Είναι ο λόγος που δεν είπε τίποτα για τους μισθούς και για τους εργαζόμενους; Δεν αναφέρατε τίποτα όσον αφορά τους μισθούς ή και το Ασφαλιστικό.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Οι προτάσεις αυτές είναι για να υπάρξει επανεκκίνηση στην οικονομία, για να μπορέσουμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δόθηκε απάντηση. Απλά με αφορμή αυτό και επειδή δεν ανέφερα όλα τα στοιχεία προηγουμένως, υπήρχε κι ένα άλλο σχόλιο, το οποίο λέει ότι αποτελεί «τρίτη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που πραγματικά χρειάζεται η χώρα μας». Και εδώ η απάντηση είναι ακριβώς αυτή που είπε και ο κ. Εκπρόσωπος. Ότι ο πυρήνας και ο άμεσος στόχος της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, της πρότασης του κ. Σαμαρά, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η πρότασή του είναι «προτεραιότητα να σωθεί η χώρα». Άρα, επανεκκίνηση είναι η ανάκαμψη, έτσι ώστε να μην είναι αυτό ένα βραχύβιο πυροτέχνημα μέσα στη νύχτα, αλλά να οδηγήσει ομαλά σε βιώσιμη ανάπτυξη μετά. Αυτό έρχεται και συνδυάζεται με την απάντηση που έδωσε ο κ. Μιχελάκης και στο δικό σας ερώτημα, ότι η πρόταση εδράζεται πάνω σε αυτό τον στόχο, που είναι επανεκκίνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επανεκκίνηση με ποιο τρόπο; Τα δίνουμε όλα στις επιχειρήσεις, δίνουμε τις φοροαπαλλαγές…

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αν είδατε, τουλάχιστον στο σκέλος της φορολογικής πολιτικής, υπάρχουν αναφορές σε φυσικά πρόσωπα. Δεν είναι επιχειρήσεις. Υπάρχουν αναφορές στα καύσιμα. Δεν είναι επιχειρήσεις. Υπάρχουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και υπάρχουν και οι πολύτεκνοι. Συνεπώς δεν είναι ένα Πρόγραμμα για επιχειρηματίες. Είναι ένα συνολικό Πρόγραμμα που ακουμπάει και την επιχειρηματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς συμφωνείτε στην πρόταση Σόιμπλε όπως αυτή κατατέθηκε χθες; Ο Σόιμπλε, λοιπόν, λέει επιμήκυνση, κοινή συναινέσει, να μπουν μέσα και ιδιώτες. Συμφωνείτε σε αυτό ή όχι;

ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σε ό,τι αφορά την είσοδο των ιδιωτών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με σαφήνεια, τοποθετήθηκε στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την είσοδο των ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Και απεδείχθη και των υστέρων ότι ορθώς εξέφρασε τη θέση αυτή, γιατί ήταν ένας από τους λόγους της αύξησης των spreads. Και δεύτερον, από εκεί και πέρα, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο προσωρινός Μηχανισμός Στήριξης, ώστε να μπορούμε να δούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πώς αξιοποιείται αυτός ο μηχανισμός.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube