Συνέντευξη στην εφημερίδα Αδέσμευτος Τύπος της Κυριακής

Κύριε Σταϊκούρα, τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης είναι δίκαια; Είναι αρκετά;

Είναι αδιαμφισβήτητο πως τα μέτρα αυτά είναι και σκληρά και άδικα. Πέρα από αυτό όμως, πρωτίστως είναι μέτρα που οδηγούν σε σοβαρή μείωση των εισοδημάτων ενός νοικοκυριού. Σε συμπίεση της αγοραστικής του δύναμης.

Κυβέρνηση και εταίροι όμως υποστηρίζουν πως δεν γινόταν να τα γλιτώσουμε

Ασφαλώς και μπορούσαμε. Αν η  Κυβέρνηση είχε πάρει νωρίτερα τα μέτρα – κι όχι με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων μηνών, και φυσικά εάν δεν είχε «φουσκώσει» με λογιστικές ακροβασίες το έλλειμμα του προηγούμενου έτους θα ήταν οπωσδήποτε πολύ ηπιότερα, λιγότερο επώδυνα και δεν θα τα επέβαλλαν κοινοτικοί «επόπτες». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς όμως, η καθυστέρηψη στη λήψη τους λόγω της κυβερνητικής αβουλίας και των παλινωδιών, κόστισαν και κοστίζουν πολύ ακριβά στη χώρα, φέρνοντάς την στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Εκτιμάτε ότι μας περιμένει κι άλλο «τσουνάμι» μέτρων ή θα σταματήσουμε εδώ όπως υπόσχεται η κυβέρνηση;

Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας μας, για τα οποία εμείς φωνάζουμε εδώ και τρεις μήνες έχοντας καταθέσει επ αυτού, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, φοβάμαι ότι η Κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες, οδυνηρές για το λαό, αποφάσεις. 

Γιατί η Ν.Δ. απορρίπτει κάθετα την  αύξηση του Φ.Π.Α. και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα; Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι θα ενισχυθεί σημαντικά ο άδειος κρατικός κορβανάς.

Γιατί αυτή η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα ντόμινο σοβαρότατων, πρωτογενών και δευτερογενών, συνεπειών και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και Ε.Φ.Κ στα καύσιμα θα μετακυλήσουν, άμεσα, στον καταναλωτή ψαλιδίζοντας το εισόδημά του. Επομένως αυτόματα δεν θα μπορεί ούτε ο πολίτης να καταναλώσει, ούτε ο εμπορικός κόσμος να συνδιαλλαγεί!  Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι θα μπλοκάρει ολόκληρη η οικονομία της χώρας.

Αναπόφευκτα βεβαίως βάσει του μέτρου θα επηρεαστεί όλο το φάσμα  της οικονομικής μας δραστηριότητας. Θα αυξηθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής και  το κόστος μεταφοράς.

Άρα…

άρα κ Ζορμπά, θα οδηγηθούμε στην αύξηση των τιμών και σε αγαθά και σε υπηρεσίες. Καθώς βεβαίως και στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, δυσάρεστη εξέλιξη σε περίοδο ύφεσης. Σας υπενθυμίζω μάλιστα ότι ο Ε.Φ.Κ που επιβάλλεται στη βενζίνη,  αυξάνεται για 2η φορά εφέτος. Τους 2 τελευταίους μήνες το ΠΑΣΟΚ ανέβασε κατά 50% τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη. Με αυτή την αύξηση μάλιστα γινόμαστε μέσα σε πέντε μήνες, η 3η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη. Τη στιγμή που επί Ν.Δ. βρισκόμασταν στην .. 20η!

Και που θα βρεθούν τα «χρήματα που τελικά, όπως φαίνεται, δεν υπάρχουν»;

Μα οι δικές μας αντιπροτάσεις δεν είναι ούτε θεωρητικές ούτε ανεδαφικές. Είναι απολύτως ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες αποφέροντας τα ίδια περίπου οφέλη. Χωρίς να είναι ασφυκτικές και άδικες και χωρίς βεβαίως να δημιουργούν κοινωνική έκρηξη.

Η δική σας αντιπρόταση μετά την απόρριψη ΦΠΑ και ΕΦΚ;  

Εμείς αντιπροτείνουμε τέσσερα απλά, εφαρμόσιμα και κοινωνικά πιο δίκαια μέτρα που θα επιβαρύνουν λιγότερο το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, αν και αυτά θα έπρεπε ήδη να είχαν ληφθεί εδώ και καιρό: 1) περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, 2) μεγαλύτερη φορολόγηση των, πραγματικών, ειδών πολυτελείας, 3) ενίσχυση των μη φορολογικών εσόδων μέσω της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και 4) μεγαλύτερες περικοπές στα λειτουργικά έξοδα του κράτους με δραστική μείωση της σπατάλης. Απαιτείται η βελτίωση της «ποιότητας» των δαπανών με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των πόρων. Η ΑΔΕΔΥ μας ενημέρωσε, στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., ότι υπέδειξε στην Κυβέρνηση εκατοντάδες κωδικούς για περιστολή της κρατικής σπατάλης, ύψους  μάλιστα περίπου 1,2 δισ. ευρώ. 

Αναφέρεστε σε διαφορετική κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής

Σαφέστατα. Με άμεση ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιμελώς παραμελεί. Διότι χωρίς αναπτυξιακά μέτρα η χώρα θα γνωρίσει ακόμη βαθύτερη, ακόμη πιο παρατεταμένη, ύφεση. Και ταυτόχρονα βεβαίως θα εκτοξευθεί η ανεργία και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το εισόδημα των νοικοκυριών. Γι’ αυτό, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, προτείναμε συγκεκριμένη δέσμη 23 μέτρων με τα οποία η Κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλουτίσει τις πολιτικές της για την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη. Άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα και μάλιστα μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, αλλά τεράστιου οφέλους.

Συγκεκριμένα;

Ενδεικτικά σας αναφέρω: Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με εμπροσφοβαρείς κοινοτικές πληρωμές, επιτάχυνση στις διαδικασίες δημοπράτησης της νέας γενιάς έργων, επιτάχυνση της κατασκευής έργων παραχώρησης με αυτοχρηματοδότηση και συγχρηματοδότηση, δημιουργία προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων των μικρών επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σειρά άλλων μεταξύ των οποίων μέτρα για την οικοδομή, τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Η Κυβέρνηση υπέδειξε ευθέως την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ως τον ηθικό αυτουργό των πιο σκληρών μέτρων που έχει γνωρίσει η μεταπολεμική Ελλάδα. Τι απαντάτε;

Φοβάμαι ότι ξεχνάτε να συμπεριλάβετε στους υπαίτιους την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους κερδοσκόπους, τις αγορές, τους πιστοληπτικούς οίκους κλπ. Βλέπετε, η κυβέρνηση επινοεί καθημερινά διαφορετικούς «ενόχους», εισαγόμενους και γηγενείς, για να τους φορτώσει τις δικές της αστοχίες!

Κύριε Σταικούρα είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την οικονομία 5 μήνες. Εσείς την διαχειριστήκατε 5,5 χρόνια!

Σαφώς μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. οι οποίες δεν μπόρεσαν, με επάρκεια, να αντιμετωπίσουν τις εγχώριες, συγκυριακές και διαρθρωτικές, αδυναμίες. Θα έπρεπε να κινηθούν πιο τολμηρά, πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Η κατάσταση όμως επιδεινώθηκε από την ολιγωρία της παρούσας κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ σε αυτούς τους  5 μήνες που κυβερνά τον τόπο επιδεικνύει επικίνδυνη άγνοια, αβουλία και ερασιτεχνισμό. Οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι που δεν έχουμε την δυνατότητα πλέον ούτε να καθυστερούμε ούτε να αστοχούμε!

Σε τι ακριβώς αστόχησε;

Εξηγούμαι αμέσως: Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση των επιπρόσθετων σκληρών αυτών μέτρων είναι 4,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 2% του Α.Ε.Π. Εάν στα  μέτρα αυτά προσθέσουμε και το 1 δις. ευρώ ή 0,5% του Α.Ε.Π. που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την πρόσφατη, πρώτη, αύξηση του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα, αντιλαμβάνεται κανείς το αισιόδοξο των προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που πριν από 2 μήνες υπέβαλλε η Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Αφού όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα.

Χωρίς αυτά τα επιπλέον μέτρα, ο στόχος της  μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 θα ήταν ανέφικτος. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν μόλις 1,5%.

Και αυτό διότι η Κυβέρνηση αγνόησε στον Προϋπολογισμό και υποεκτίμησε  στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τους κινδύνους που  προκύπτουν από την πολιτική της. Κίνδυνοι που απορρέουν από το ήδη αυξημένο κόστος δανεισμού της χώρας λόγω της αναποφασιστικότητας της Κυβέρνησης, τη βαθύτερη ύφεση λόγω της απουσίας αναπτυξιακού σχεδιασμού, τις αισιόδοξες προβλέψεις για την εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία και για τη μείωση της φοροδιαφυγής.

 θεωρείτε αστοχία και τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία;

Ασφαλέστατα! Η Ν.Δ. θεωρούσε και θεωρεί ότι το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό διακύβευμα για τον τόπο απαιτεί, πρωτίστως, κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης. Απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών σε κοινή γραμμή. Δεν μπορείς, και δεν επιτρέπεται, σε περίοδο κρίσης, να υπονομεύεις το εσωτερικό σου μέτωπο. Αν όμως η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ εμμείνουν στη σύσταση μιας καθ’ όλα προσχηματικής Εξεταστικής Επιτροπής, η Ν.Δ. θα υποστηρίξει τη δική της πρόταση για την αξιολόγηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων από το 1981 μέχρι σήμερα. Διότι η αλήθεια δεν συσκοτίζεται και δεν τεμαχίζεται.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
InstagramYoutube