Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Η Χώρα”

Πως κρίνετε τα αποτελέσματα των επισκέψεων του κ. Πρωθυπουργού στο εξωτερικό;

Τα αποτελέσματα των επαφών του κ. Παπανδρέου θα φανούν στην πράξη, στο κόστος δανεισμού των επόμενων εκδόσεων κρατικού χρέους και στην αντιμετώπιση των εταίρων μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η πολιτική στήριξη που έλαβε η χώρα μας είναι θετική.

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι διαφαίνεται διάθεση, σε διεθνές επίπεδο, αντιμετώπισης των κερδοσκόπων και στενότερης παρακολούθησης των εξωχρηματιστηριακών παραγώγων.

Πάντως, όπως φάνηκε από το τελευταίο «πακέτο» μέτρων της Κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή αλληλλεγγύη ήταν υπό όρους και προϋποθέσεις, υπό αυστηρές και επώδυνες δεσμεύσεις.

 

Αναφέρεστε προφανώς στα πρόσφατα σκληρά μέτρα της Κυβέρνησης. Θα πετύχει πιστεύετε η Κυβέρνηση τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

Για ποιο Πρόγραμμα μιλάτε;

Η Κυβέρνηση, με τις μετέπειτα επιλογές της ουσιαστικά το ακύρωσε και προχώρησε στη λήψη πρόσθετων μέτρων που δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτό.

Η Έκθεση Προόδου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (στις 10 Μαρτίου) επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε εκφράσει ως Ν.Δ. για τη δυνατότητα επίτευξης των στόχων του, τόσο λόγω της υποεκτίμησης των κινδύνων όσο και λόγω της ανεπάρκειας των μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την Έκθεση:

  • Η ύφεση εκτιμάται, για πρώτη φορά από την ίδια την Κυβέρνηση, ότι θα είναι βαθύτερη ακόμη και από το δυσμενές σενάριο που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,2% (από 0,3% στο Πρόγραμμα), αν και οι ενδείξεις είναι για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.
  • Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 2,8% τον Φεβρουάριο του 2010, έναντι εκτίμησης για 1,4% το 2010 (όπως καταγράφεται στο Πρόγραμμα). Αν ο πληθωρισμός «σκαρφαλώσει» πάνω από το 3% (το πλέον πιθανό σενάριο μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση των πρόσθετων Κυβερνητικών μέτρων) τότε υπάρχουν έντονοι φόβοι για την είσοδο σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού, με ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.
  • Το κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της χώρας θα υπερβεί τις προβλέψεις του Προγράμματος (αυτό ήδη καταγράφεται στα 18,6 δισ. ευρώ που έχουμε δανειστεί για το 2010), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αύξηση στα Ευρωπαϊκά διατραπεζικά επιτόκια.
  • Τα έσοδα, το πρώτο δίμηνο του 2010, αυξήθηκαν κατά 7,9%, παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου του Προγράμματος (το Φεβρουάριο μάλιστα τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις κατά 4,5%). Η υστέρηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η πρώτη αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ποτά, στα τσιγάρα και στα καύσιμα, η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και η μείωση της επιστροφής φόρων.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις, απόρροια και της αβουλίας και ολιγωρίας της Κυβέρνησης, την οδήγησαν στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων (χωρίς καν να υλοποιηθούν αυτά που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα) της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ.

Αν τα μισά από αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο θα ήταν ισοδυνάμου οικονομικού αποτελέσματος σήμερα.

 

Τι σφάλματα συνεπώς καταλογίζετε αυτούς τους 5 πρώτους μήνες στην Κυβέρνηση;

Κωδικοποιημένα:

1ον. «Φούσκωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 ακυρώνοντας αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης της Ν.Δ. και προβαίνοντας σε λογιστικές ακροβασίες επιζήμιες για τη χώρα.

2ον. Καθυστέρησε στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού με δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα. Η υστέρηση των εσόδων το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κάλυψε τα 2/3 της συνολικής υστέρησης του έτους, επιβεβαιώνοντας την πλήρη κατάρρευση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

3ον. Προχώρησε στην υποβολή και ψήφιση Προϋπολογισμού που ήταν κατώτερος των προσδοκιών με αποτέλεσμα οι αγορές να αντιδράσουν αρνητικά αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας.

4ον. Κατέθεσε Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το όποιο αν και φιλόδοξο, ενσωμάτωνε, όπως αποτυπώθηκε και στο προηγούμενο ερώτημά σας, αρκετές αμφιβολίες ως προς την υλοποίηση των στόχων του.

5ον. Υπαναχώρησε από προεκλογικές δεσμεύσεις και κατέφυγε σε κυβερνητικές παλινωδίες (π.χ. τέλη κυκλοφορίας, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, αύξηση ΕΦΚ στα καύσιμα κ.α.).

6ον. Έστελνε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, λανθασμένα μηνύματα στις αγορές. Οι αγορές άρχισαν να μας τιμωρούν όταν διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση επιδίδεται σε δηλώσεις, διακηρύξεις και διαβούλευση, χωρίς να λαμβάνει και να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ενδεικτικά αναφέρω την προαναγγελία ομολογιακών εκδόσεων, τις δηλώσεις για δανεισμό σε δολάρια και γεν και τις διαρροές για συμφωνία με την Κίνα, οι οποίες και αποδείχθηκαν άστοχες και επιζήμιες, για τη χώρα, κινήσεις.

 

Ποια είναι όμως η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Σ’ αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, η Ν.Δ. ασκεί συνετή, συνεπή και δυναμική Αντιπολίτευση.

Έχει αποδείξει ότι συναινεί και στηρίζει την Κυβέρνηση σε επιλογές που διευκολύνουν τη χώρα για την έξοδο από την κρίση (π.χ. αύξηση φορολογίας στα ποτά και στα τσιγάρα, φορολόγηση ειδών πολυτελείας, μείωση κρατικής σπατάλης, ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων κ.α.).

Στηρίζει και τις πρωτοβουλίες του κ. Πρωθυπουργού σε διεθνές επίπεδο.

Αυτή όμως η υπεύθυνη στάση δεν μεταφράζεται σε συνυπευθυνότητα στη διακυβέρνηση της χώρας, σε χορήγηση «λευκής επιταγής» στην Κυβέρνηση.

Καυτηριάσαμε και εναντιωθήκαμε σε λανθασμένες και άδικες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες (π.χ. περικοπή 14ου μισθού, αύξηση ΦΠΑ, αυξήσεις Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα κ.α.).

Καταθέσαμε και τις δικές μας προτάσεις.

Προτάσεις ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες.

Προτείνουμε αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής και εμπλουτισμό του με 23 μέτρα τόνωσης της οικονομίας, μηδενικού ή χαμηλού δημοσιονομικού κόστους.

Να θυμίσω πάντως ότι η τακτική και νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ, όταν ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση, ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Καταψήφιζε κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια της τότε Κυβέρνησης.

Ακόμη και σε αλλαγές που τις είχε στηρίξει δημόσια προηγουμένως.

Και όταν έρχονταν για ψήφιση στη Βουλή αποχωρούσε.

 

Μετά και τις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν κοινωνικές εντάσεις;

Η κοινωνία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κατανοούσε, έδειχνε ωριμότητα και ανέμενε.

Η ανοχή και η αντοχή της όμως δεν ήταν απεριόριστη.

Τα πρόσφατα άδικα και σκληρά οικονομικά μέτρα, με το συνδυασμό της αύξησης της έμμεσης φορολογίας και την περιοριστική εισοδηματική πολιτική «ροκανίζει» τα εισοδήματα, «στεγνώνει» την αγορά, παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας, αυξάνει την ανεργία.

Τα μέτρα αυτά, μέτρα τα οποία δεν στηρίζουν ούτε η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αφού είναι έξω από την «ιδεολογία» τους, προκάλεσαν δικαιολογημένη κοινωνική αναταραχή και οργή, η οποία θα διογκωθεί όταν αρχίσει να γίνεται αισθητή η μεγάλη μείωση εισοδημάτων και συντάξεων.

Οργή που διευρύνθηκε και από την αναντιστοιχία προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ και μετεκλογικών πράξεων της Κυβέρνησης.

Οργή που οφείλεται και στη δημιουργία ενός αισθήματος οικονομικού αδιεξόδου στην κοινωνία με αμφίβολη την προοπτική της διαφυγής. Ήδη μέρος των μεγάλων θυσιών χάνεται, είτε από το αυξημένο κόστος δανεισμού είτε από την ύφεση που φέρνουν τα μέτρα.

 

Για να έρθουμε λίγο και στα εσωτερικά σας. Τι πρέπει να γίνει στο Κόμμα σας;

Για τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης νομίζω σας απάντησα.

Σε ότι αφορά το Κόμμα, αυτό οφείλει να είναι πιο ανοικτό στην κοινωνία, με δομημένες και ενισχυμένες συλλογικές δημοκρατικές δομές και διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, με ενιαία φωνή και δράση.

Ζητούμενο συνεπώς είναι να βρεθεί ο βηματισμός στη Ν.Δ., εντός και εκτός Κόμματος.

Και αυτό εκτιμώ ότι, σταδιακά, γίνεται.

Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, αλλά δεν χωρούν και προσωπικές στρατηγικές.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube