Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Ημερησία”

Η ΝΔ στηρίζει την Κυβέρνηση όπως λέει και ο πρόεδρος του Κόμματος στην κρίσιμη φάση που περνάει ο τόπος. Ωστόσο στα περισσότερα και βασικά μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης – όπως στο φόρο στα καύσιμα, στην αύξηση ΦΠΑ – είστε αντίθετοι. Κι όμως τόσο ο κ. Μπαρόζο και η Κομισιόν όσο και ο κ. Τρισέ αποδέχονται το Πρόγραμμα αυτό στο σύνολό του. Τελικά πώς εννοεί η ΝΔ τη στήριξη;

 

Τα αρμόδια όργανα της ΕΕ αποδέχθηκαν το αρχικό πρόγραμμα ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ζήτησαν επιπλέον μέτρα, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4%.

Αλήθεια, σε κανένα απολύτως σημείο του Προγράμματος δεν υπάρχει αναφορά σε αύξηση φόρων στα καύσιμα, στο ΦΠΑ και σε περικοπή του 14ου μισθού.

Ουσιαστικά λοιπόν, μιλάμε για πλαίσιο προγράμματος.

Επίσης, ενώ για το 2010 αρχικά υποστήριζε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,3%, μεταγενέστερες εκτιμήσεις την ανεβάζουν στο 2%.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε μικροκομματικά και λανθασμένα την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε. Αδράνησε, υποεκτίμησε τους κινδύνους, εξέπεμψε τα λάθος μηνύματα, οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε πρωτοφανή ύψη.

Έτσι, αναγκάστηκε να λαμβάνει διαρκώς και επιπρόσθετα μέτρα, μιας και το κάθε «πακέτο» μέτρων αποδεικνύεται καλύτερη θεραπευτική αγωγή για το προηγούμενο όμως στάδιο της «ασθένειας».

Παράδειγμα, η Κυβέρνηση προχώρησε μέσα σε λίγες μέρες σε διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα, με αποτέλεσμα σήμερα στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης η χώρα μας να είναι η 3η ακριβότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 ήταν 20η.

Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία η ΝΔ έχει αποδείξει ότι στηρίζει τη χώρα. Στηρίζει την Κυβέρνηση σε επιλογές που διευκολύνουν την έξοδο από την κρίση με το ελάχιστο κοινωνικό κόστος.

Να θυμίσω βέβαια ότι η πρακτική του ΠΑΣΟΚ ήταν ακριβώς η αντίθετη.

Εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αρνήθηκε τη συνεννόηση που πρότεινε ο τότε Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και εναντιώνονταν σε κάθε πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ΝΔ αντιτίθεται σε πρωτοβουλίες που «στραγγαλίζουν» την οικονομία και αδικούν τα αδύναμα και μεσαία στρώματα της κοινωνίας.

Καταθέτει και τις δικές της προτάσεις για αλλαγή του μίγματος της οικονομικής πολιτικής και για τον εμπλουτισμό της με μέτρα τόνωσης της αγοράς και της ανάπτυξης.

 

Προκαλεί εντύπωση ότι η ΝΔ δεν προτάσσει μετ’ επιτάσεως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Άλλωστε επί διακυβέρνησης της ΝΔ, παρά τις εξαγγελίες, έμειναν κλειστά τα επαγγέλματα αυτά. Πώς εξηγείτε αυτή τη στάση;

 

Πράγματι, το καθεστώς των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών συντηρείται εδώ και δεκαετίες, περιορίζοντας τη δυνητική ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών.

Το κόστος για την οικονομία από τη διατήρηση των 70 «κλειστών» επαγγελμάτων εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Όμως, θα σας πω ότι στα 23 γνωστά μέτρα της ΝΔ συγκαταλέγεται και η κατάργηση των στρεβλώσεων στη λειτουργία του ανταγωνισμού, μεταξύ των οποίων είναι τα κλειστά επαγγέλματα.

 

Η Κυβέρνηση με το φορολογικό επιχειρεί να διευρύνει τη φορολογική βάση, με μέτρα όπως την φορολόγηση των ταξί με βάση τα έσοδα-έξοδα. Η ΝΔ όμως  συμπαραστέκεται στους ιδιοκτήτες ταξί που ζητούν στην ουσία να φοροδιαφεύγουν. Γιατί στηρίζετε μια ολοφάνερη αδικία;

 

Ποιός σας είπε ότι στηρίζουμε τη φοροδιαφυγή;

Εμείς κάνουμε συνεχή ανοικτό και ειλικρινή διάλογο με όλες τις κοινωνικές ομάδες. Αυτό βεβαία δε σημαίνει ότι άκριτα στηρίζουμε όλα τα αιτήματά τους.

Εμείς, σαφέστατα και στηρίζουμε μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Αρκεί τα μέτρα να είναι οικονομικά αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια.

 

Κάνοντας έναν απολογισμό, ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το πιο σοβαρό λάθος που έκανε η Κυβέρνηση της ΝΔ στην οικονομική της πολιτική;

 

Η ΝΔ κατά τα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, πέρα από ορισμένες καταδικαστέες προσωπικές συμπεριφορές, στις πολιτικές για την οικονομία είχε και καλές και λιγότερο καλές επιδόσεις.

Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες το 2007 ανανέωσαν την εντολή τους.

Είναι αλήθεια ότι μη έχοντας προβλέψει, όπως κανείς άλλωστε στον κόσμο, την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έλαβε μέτρα δραστικότερης θεραπείας των μακροχρόνιων υποκείμενων «νοσημάτων» της Ελληνικής οικονομίας (από τη δεκαετία του 1980 τεράστιο χρέος, μεγάλο και σπάταλο κράτος, κ.α).

 

Λέτε ότι τα εισπρακτικά μέτρα που είχατε πάρει πριν από τις εκλογές θα απέτρεπαν τα χειρότερα που ήρθαν. Ωστόσο για να αναφερθώ στους ημιυπαίθριους χώρους τα έσοδα δεν θα ξεπερνούσαν το 1 δις. ευρώ. Συνεπώς μέτρα μπορεί να υπήρξαν, σχέδιο διάσωσης όμως όχι. Μήπως εκ των υστέρων μιλάτε εκ του ασφαλούς;

 

Υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπήρχε δημοσιονομική εκτροπή, η οποία θα ήταν όσο και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, περίπου 6%. Τα μέτρα που είχαν ληφθεί μέχρι τα μέσα του 2009 θα απέτρεπαν την περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ματαίωσε, για τους δικούς της λόγους, τα μέτρα. Υπενθυμίζω, τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, τους φόρους στα λαχεία, τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, την προώθηση του διαγωνισμού για το Ξυστό κ.α. Παράλληλα, με πολλά λόγια και λίγες δράσεις κατάφερε το τελευταίο τρίμηνο, να πραγματοποιηθεί το 63,4% της συνολικής ετήσιας υστέρησης δημοσίων εσόδων. Διέπρεψε, βεβαίως, και στη «δημιουργική λογιστική».

Συνεπώς, ουσιαστικά πριόνισε το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονταν η οικονομία της χώρας, αλλά και η ίδια.

 

Σε αυτή τη «δημιουργική λογιστική» αναφέρεται και ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ωστόσο το έλλειμμα ήταν ήδη μεγάλο, αφού και η Τράπεζα της Ελλάδος το είχε επισημάνει…

 

Πράγματι, ο Διοικητής της ΤτΕ είχε εκτιμήσει πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα για το 2009 θα έκλεινε σε διψήφιο ποσοστό υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι δεν θα εφαρμόζονταν τα μέτρα που είχαν σχεδιαστεί και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται.

Όμως, όπως, προανέφερα η Κυβέρνηση, για τους δικούς της λόγους, δεν συνέχισε την εφαρμογή των πολιτικών εντός του 2009.

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι το έλλειμμα θα ήταν υψηλότερο από αυτό που εκτιμούσαμε στην αρχή του 2009 ή μεταγενέστερα.

Άλλωστε, για το 2009 η υπέρβαση των πραγματοποιηθέντων δημοσίων ελλειμμάτων σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ και του κόσμου.

Εκείνο το οποίο με έμφαση υπογραμμίζουμε είναι ότι δεν θα έκλεινε στο επίπεδο που η Κυβέρνηση με τις γνωστές αλχημείες της το παρουσίασε.

Μεταφέροντας πληρωμές της επόμενης χρονιάς στην τρέχουσα και εισπράξεις της τρέχουσας χρονιάς στην επόμενη.

 

Όμως, την έρευνα για τα στατιστικά την έκανε Ανεξάρτητη Επιτροπή με τη συμμετοχή της ΤτΕ, σε αντίθεση με την απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη που είχε γίνει εκ των ενόντων…

 

Κοιτάξτε, από τις αρχές του 2002, η Επιτροπή προειδοποίησε πως η τότε Κυβέρνηση έκρυβε επιβαρύνσεις από τον Προϋπολογισμό.

Το 2004, η Eurostat επανέλαβε τις επιφυλάξεις της και μάλιστα ζήτησε από τη χώρα μας να καταθέσει νέα στοιχεία για την περίοδο 2000-2003.

Την ίδια χρονιά, προχώρησε σε εκτεταμένες αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς οι προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε 11 περιπτώσεις, έδιναν παραπλανητικές αναφορές για την περίοδο 1997-2003.

Παράλληλα, υπενθυμίζω τη μαρτυρία του πρ. Γ.Γ. της ΕΣΥΕ περί παρεμβάσεων του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης για αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009, με προφανή στόχο τη μετακύληση των ευθυνών στην Κυβέρνηση της ΝΔ.

Και κάτι τελευταίο. Αναρωτιέμαι στην Έκθεσή της Επιτροπής του Υπουργείου γιατί δεν υπάρχει ειδική αναφορά στις εκτεταμένες πρακτικές «δημιουργικής λογιστικής» που ακολουθήθηκαν την περίοδο 2000-2001. Γνωρίζετε ότι διεξάγονται έρευνες για το θέμα σε Ευρώπη και Αμερική.

Συνεπώς, το πότε και εάν έγινε εκ των ενόντων καταγραφή των στοιχείων παραμένει ανοικτό ζήτημα για αντικειμενική διερεύνηση σε πιο κατάλληλη περίοδο.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube